12 Ιανουαρίου 2024

Μουσείο πολιτικής αεροπορίας

Όταν ήμουνα στο Μόναχο, το τρένο είχε μια στάση πριν το αεροδρόμιο που ήταν το Besucherpark, το πάρκο των επισκεπτών δηλαδή. Εκεί υπήρχε κι ένας χώρος, υψωματάκι, που μπορούσες να δεις τα αεροπλάνα που απογειώνονταν ή προσγειώνονταν (και μάλιστα καθώς τραβούσα μια προσγείωση είδα πως ήταν αεροπλάνο της Ετζίαν). Επίσης υπήρχαν και κάποια παλιά αεροπλάνα να τα χαζέψεις. Αλήθεια, υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ; Υπάρχει μουσείο πολιτικής αεροπορίας στην Ελλάδα; Γιατί το καλοκαίρι, σε μια βόλτα μου είδα μια τέτοια επιγραφή σ' ένα κτίριο. Και ψάχνοντας στο γκουγκλ βρήκα πως το μακρινό 2011 (κοντινό στο τότε που έβλεπα το του Μονάχου) είχε αρχίσει τη λειτουργία του κάτι σχετικό! Εκεί υποτίθεται πως ήταν απ' τους εργαζόμενους της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής, ενώ η ίδια έχει στήσει και ειδικό ιστότοπο.

Δεν θάταν τίποτα περίεργο, ένα έργο που ξεκίνησε και δεν προχώρησε. Συμβαίνει πολλές φορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεγαλεπήβολα έργα που δεν ολοκληρώνονται. Το πρόβλημά μου είναι πως το "μουσείο" (τα εισαγωγικά απαραίτητα αφού μόνο στα χαρτιά υπάρχει) έχει μια καταπληκτική περιουσία από αεροπλάνα τα οποία με τον καιρό διαλύονται. Είναι όλα(;) σε μια άκρη στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Εγώ τα είδα το καλοκαίρι. Τις φωτογραφίες τις τράβηξα τη μέρα που καιγόταν η Πάρνηθα (για το 2023). Τις μέρες εκείνες είχε κάνει επέμβαση η Μαρία κι είχαμε αρχίσει να κυκλοφορούμε, βρήκαμε ένα βολικό μέρος στην παραλία Γλυφάδας και για να πάμε από το σπίτι μέχρις εκεί περνάγαμε δίπλ' απ' τον περίβολο του πρώην αεροδρομίου. Όλο έλεγα να σταματήσω για φωτογράφηση και τελικά σταμάτησα σημαδιακιά μέρα.

SX-OAB Boeing 747-284B - 20825

Υπάρχουν εκεί 4 αεροπλάνα διαφόρων τύπων. Εκεί είναι το Boeing 747. Ο παλιός βασιλιάς των αιθέρων, το αεροπλάνο που έγραψε ιστορία καθώς ήταν το μεγαλύτερο επιβατικό στην εποχή του και μάλιστα διώροφο. Στον πάνω όροφο η πρώτη θέση, είχε έρθει ένας θείος μου μια φορά μ' αυτό κι είχε να λέει. Αυτό το είχε η Ολυμπιακή για τα υπερατλαντικά της δρομολόγια. Τότε που μπορούσες να πετάξει απ' την Ελλάδα απευθείας στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία.

SX-BCA Boeing 737-284(Adv) - 21224

Αλλά και το ταπεινό Boeing 737. Το αεροπλάνο αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα σαν τύπος αλλά με μεγαλύτερο μέγεθος και άλλες προδιαγραφές. Τότε ήταν το αεροπλάνο που έκανε όλα τα δρομολόγια του εσωτερικού. Μπορεί νάχω κι εγώ ταξιδέψει με το συγκεκριμένο! Μόλις 130 θέσεων μεν, αλλά πολύ βολικό.

SX-CBA Boeing 727-284 - 20003

Υπάρχει κι ένα 727. Αυτό είναι ένα αεροπλάνο που έχει τρεις κινητήρες, ο τρίτος είναι ανάμεσα στην άτρακτο και το ουραίο πτερύγιο. Δεν ξέρω πού πήγαινε, νομίζω πως ήταν για την Ευρώπη.

Επίσης υπάρχει (και καταστρέφεται) κι ένα αεροπλάνο που πρέπει να ήταν για την μεταφορά μελών της κυβέρνησης, αφού έχει την ελληνική σημαία στο πίσω φτερό.

Απ' όλα αυτά τ' αεροπλάνα λείπουν κομμάτια. Βλέπετε οι βίδες και τα καρφιά έχουν την κακιά συνήθεια να σκουριάζουν με τον καιρό κι έτσι ο αέρας να σπάει τους συνδέσμους και να παίρνει μακριά τις λαμαρίνες. Κι ενώ θα μπορούσαν να είναι πηγή εσόδων ή έστω απλά να μπορεί κάποιος να μπει για να δει πώς ήταν αυτά τα αεροπλάνα (που την εποχή που πετούσαν δεν ήταν και πολύ συνηθισμένα τα αεροπορικά ταξίδια) αυτή τη στιγμή έχουν καταντήσει πηγή μόλυνσης.

Δεν ξέρω τι έγινε και πώς κι αυτά δεν μετακόμισαν στο "Ελ. Βενιζέλος". Κι εντάξει, αν δεν μπορούσαν να πετάξουν την νύχτα που έγινε το φύγ' εσύ (Ελληνικό) έλα εσύ (Σπάτα) θα μπορούσε η μεταφορά τους να γίνει κάποια άλλη στιγμή, με νταλίκες. Ακόμα και σε κομμάτια, ν' αποσυνδεθούν και να ξαναμονταριστούν στον καινούριο τόπο που θα τα φιλοξενούσε.

Εκτός απ' τ' αεροπλάνα, σε μια γωνιά υπάρχει κι άλλο υλικό για το μουσείο. Καρέκλες, σερβίτσια μελαμίνης (τα γυάλινα ή έχουν σπάσει ή έχουν αποσυρθεί σε σπίτια) κι ένα σωρό άλλα που κι αυτά καταστρέφονται κανονικά απ' τον καιρό (ήλιο βροχές κλπ).

Όλ' αυτά δείχνουν πως απλά είναι παρατημένα, αεροπλάνα κι εξοπλισμός. Κι είναι κρίμα. Πολύ κρίμα. (Δεν ξέρω αν, τώρα που θα φτιάξει τα καζίνα και τα ριζόρτς η Λάμδα Ντιβέλοπμεντ που κάνει τα έργα στο χώρο, δεν ξέρω λέω αν θα τα πάρει κι αυτά και θα τ' αξιοποιήσει. Απ' το να ρημάξουν, ας γίνει κι έτσι).

Για όποιον θέλει μια εικονική περιήγηση, μπορεί να δει τον σημερινό χώρο από αέρος:

1 σχόλιο:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.