22 Μαρτίου 2014

Μπιφτέκια μπακαλιάρου

Αυτή η συνταγή μου βγήκε από τύχη. Είχα αγοράσει μπακαλιάρο υγράλατο, τον παστό ή αλλιώς όπως τον συνηθίζω να τον λέω "ψάρα", για να τον φτιάξω του Ευαγγελισμού τηγανητό. Είχα αγοράσει κάμποσο, τώρα που τον βρήκα (ήταν και σε προσφορά) κι αφού τον ξαρμύρισα καλά καλά, τον χώρισα σε μερίδες να τον βάλω στην κατάψυξη μέχρι τη μεγάλη μέρα, αλλά και για επόμενες φορές. Διάλεξα τα μεγάλα και καλά κομμάτια, τα έβαλα σε σακουλάκια και μου έμειναν κάτι μικρά κομματάκια από το ξεκοκάλισμα. Προβληματιζόμουνα στο να φτιάξω άλλο σακούλι γιατί για τηγάνι δεν μου πολυάρεσαν, θα ήταν δύσκολα να τυλιχτούν σε χυλό. Απ' την άλλη είπα πως καλύτερα θα ήταν να τα φτιάξω για την επόμενη μέρα, τώρα που τα είχα, γιατί να τα παγώνω και να τα ξεπαγώνω, αλλά δεν με ενθουσίαζε και να βάλω τηγάνι δυο φορές τόσο κοντινές. Κι έτσι είπα να φτιάξω κροκέτες μπακαλιάρου, που είχα δοκιμάσει σε ταβέρνες, αλλά να τις κάνω σαν μπιφτέκια, στο φούρνο. Έριξα μια ματιά στα σχετικά σάιτ και δημιούργησα το δικό μου αποτέλεσμα. Βασικά την ιδέα που είχα δηλαδή, αλλά δεν είχα σκεφτεί το αυγό. Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας παρουσιάσω τη συνταγή.

Υλικά

400 γρ. ξαρμυρισμένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο
1 αυγό
1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι
μαϊντανό
πιπέρι
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη (όση χρειαστεί)

Εκτέλεση

Ρίχνω στο μούλτι το κρεμμύδι με το αυγό και τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβω. Προσθέτω το μπακαλιάρο που τον έχω ξαρμυρίσει και ξεκοκαλίσει καλά (επιμένω). Τον αλέθω κι αυτόν μαζί με τα υπόλοιπα. Προσθέτω το πιπέρι και ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας και φρυγανιά για να πάρει όλα τα νερά (θέλει χρόνο γι' αυτό και όταν ρίχνω σταματάω πριν γίνει πολύ σφιχτό το μείγμα). Αφήνω για λίγη ώρα να φουσκώσει η φρυγανιά και τα πλάθω σε μπιφτέκια που αφού τα τυλίξω σε φρυγανιά, τα βάζω σε ένα καλολαδωμένο ταψί και τα ψήνω στο φούρνο για κάνα μισάωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.