10 Μαΐου 2013

Η Λευκωσία της μνήμης

Η Κύπρος έχει δώσει πολλούς αγώνες τα τελευταία χρόνια. Αγώνες για την ανεξαρτησία από τους Εγγλέζους που οι Κύπριοι τους πλήρωσαν με μπόλικο αίμα. Πέρα απ' το ότι δεν κατάφεραν ποτέ να ελευθερώσουν ολόκληρο το νησί. Δυο μεγάλα κομμάτια, οι βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας έχουν μείνει βρετανικό έδαφος. Σ' αυτές ισχύει ο βρετανικός νόμος και μας κάνουν χάρη που επιτρέπουν να περνάνε από μέσα δρόμοι και αυτοκίνητα. Εν πάση περιπτώσει. Στη Λευκωσία υπάρχει το μνημείο της ελευθερίας που εξιστορεί παραστατικότατα αυτούς τους αγώνες.

Όμως, δεν έφταναν οι νεκροί του αγώνα της ανεξαρτησίας, προστέθηκαν κι άλλοι ακόμα με το ελληνικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή (δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα). Τότε σκοτώθηκαν πολλοί εθνοφρουροί αλλά και άνδρες της ΕΛΔΥΚ. Κι δεν είναι μόνο αυτοί σκοτώθηκαν. Είναι και το πρόβλημα των αγνοούμενων (που η αναζήτησή τους συνεχίζεται αλλά σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, πόσοι να έχουν μείνει ζωντανοί; )
Στη μνήμη όλων αυτών λοιπόν έχει στηθεί ένα μνημείο πεσόντων στο λόφο της Μακεδονίτισσας (στο Δήμο Εγκωμής, στη Λευκωσία) όπου υπάρχουν οι τάφοι ή τα κενοτάφια όλων όσων έπεσαν στις μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.