Παραλλαγή σερβιρίσματος: με γιαούρτι!
Υλικά για 6 – 7 μερίδες2 μαρούλια (μάλλον μεγάλα)
500 γρ. κολοκυθάκια
1½ ποτήρια ρύζι
½ ποτήρι λάδι
100 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι (μεγαλούτσικο)
χυμό 1 λεμονιού
1 τομάτα
άνηθο
δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
αμπελόφυλλα για το τύλιγμα (αν δεν υπάρχουν φρέσκα, χρησιμοποιώ της άλμης)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τα χορταρικά (ή τα τρίβω στο μύλο) και τα στύβω να βγάλουν τα νερά τους (τα οποία κρατάω για το βράσιμο). Προσθέτω το ρύζι και το λάδι και τα ανακατεύω. Ζεματάω τα φύλλα ή αν δεν είναι εποχή με φρέσκα φύλλα βάζω της άλμης, αλλά τότε πρέπει να τα έχω ξεπλύνει καλά (ή να τα αφήσω λίγη ώρα σε νερό) για να ξαρμυρίσουν. Στον πάτο, για να μην κολλήσουν, βάζω χιαστί 2–3 καλαμάκια για σουβλάκια. Παίρνω ένα φύλλο και λίγο από το μείγμα και το τυλίγω και το βάζω στη χύτρα ταχύτητας σε σειρές. Σκεπάζω τους γιαλαντζήδες με μερικά αμπελόφυλλα και βάζω από πάνω ένα πιατάκι ανάποδα για να μην ξετυλιχτούν στο βράσιμο. Προσθέτω το ζουμί που έχω κρατήσει (και λίγο νερό ακόμα αν χρειάζεται, το νερό πρέπει να μην τους σκεπάζει) και βράζω για 10’ από τη στιγμή που θ’ αρχίσει να σφυρίζει η (πράσινη) βαλβίδα.
Σερβίρονται με λεμόνι ή και με γιαούρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.