20 Μαΐου 2013

Ντολμαδάκια (ή γιαπρακάκια)

Ντολμαδάκια τα λέμε στο χωριό μου σήμερα, αλλά τα ΄χω συναντήσει και σαρμαδάκια και φύλλα και δεν θυμάμαι πόσα άλλα ονόματα. Τούρκικη η προέλευση του ονόματος αλλά με νέα σημασία μιας και ντολμά στα τούρκικα είναι ό,τι είναι γεμιστό. Παράδειγμα ο Ντολμά-μπαχτσέ! Παλιότερα τα λέγαμε γιαπράκια, αλλά η ονομασία αυτή σήμερα έχει ξεχαστεί. Τα ντολμαδάκια λοιπόν τα ελληνικά είναι αγαπημένο φαγητό. Κι είναι το φαγητό που παραδοσιακά μας περιμένει για καλωσόρισμα όταν πηγαίνουμε στη μάνα μου στη Μυτιλήνη. Έχει την υπομονή να κάτσει να το φτιάξει. Κι όχι μόνο αυτό αλλά να είναι και μικρούλια, όσο το δάχτυλο χοντρά. Τόσο που όταν κάποια μέρα είπαμε στη διατροφολόγο πως το μενού μας θα έχει ντολμαδάκια λέει "εντάξει, αλλά όχι πολλά, τρία τέσσερα μόνο". Εγώ γελάω και προσπαθώ να εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα και υποχωρεί στα 10! Εκεί λοιπόν εγώ σταμάτησα την προσπάθεια, αλλά στο πιάτο μου βάζω καμιά εικοσιπενταριά!

Το θέμα είναι βέβαια πώς και είχα ντολμαδάκια το χειμώνα αφού όπως εξομολογήθηκα παραπάνω περιμένω τη μάνα για να τα φάω. Απλούστατον: το καλοκαίρι που πηγαίνουμε μας φτιάχει 5 - 6 κιλά κιμά. Χωρισμένα σε δόσεις, τοποθετημένα επιμελώς σε πλαστικά μπολ και διατηρημένα στην κατάψυξη μας δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουμε το εξαιρετικό αυτό έδεσμα για πολύν καιρό (άμα βάλουμε μια φορά το μήνα να φτιάξουμε ντολμαδάκια, μας βγάζουν πάνω από μισό χρόνο). Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να τα βγάλουμε απ' την κατάψυξη την προηγούμενη μέρα, να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν αρκετά, να τα αραδιάσουμε στη χύτρα ταχύτητας και να τα βράσουμε. Κι ας έχει τις αντιρρήσεις της η μαμά πως δεν γίνονται στη χύτρα γιατί θα διαλύσουνε. Εξαιρετικά γίνονται, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Υλικά
800 γρ. κιμά
1 ποτήρι ρύζι
1 μέτρια ντομάτα
μαϊντανός
1 κολοκυθάκι
αλάτι, πιπέρι
250 γρ αμπελόφυλλα για το τύλιγμα (αν δεν υπάρχουν φρέσκα, χρησιμοποιώ της άλμης)
λίγο λάδι
Εκτέλεση
Τρίβω την ντομάτα και το κολοκύθι στον τρίφτη (στο χοντρό). Τα ανακατεύω με το ρύζι, τον κιμά, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Ζεματάω τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό ώσπου να μαλακώσουν ή αν δεν είναι εποχή με φρέσκα φύλλα βάζω της άλμης, αλλά τότε πρέπει να τα έχω ξεπλύνει καλά (ή να τα αφήσω λίγη ώρα σε νερό) για να ξαρμυρίσουν. Παίρνω ένα αμπελόφυλλο και λίγο μείγμα και το τυλίγω. Τα αραδιάζω στο κατσαρόλι, βάζω νερό μέχρι να σκεπαστούν, περιχύνω με λίγο λάδι και τα βράζω (γύρω στα 20' στη χύτρα).
Ψήνω αυγολέμονο (περίπου μισή δόση, δυο κουταλιές και ένα αυγό συνήθως είναι αρκετό) και το βάζω πάνω από κάθε πιάτο. Το πόσο πολύ είναι επιλογή αυτού που τρώει. Η δική μου είναι το αυγολέμονο να είναι μπόλικο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.