21 Ιουλίου 2013

Φαγητά στην κατάψυξη

Τι κάνω όταν περισσέψει ένα φαγητό; Γιατί όσο και να μένει κάθε φορά η μάνα μου κατάπληκτη για το πώς τα καταφέρνω και έρχεται μία η άλλη (ούτε να περισσέψει φαγητό ούτε και να λείψει από κάποιον), υπάρχουν φορές που κάποιο φαγητό περισσεύει. Είτε γιατί κάποιος δεν ήρθε για φαγητό είτε γιατί η ποσότητα που θα μαγειρευτεί είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη. Να φέρω για παράδειγμα τον πασχαλινό οβελία. Γίνεται να βγει ακριβώς σε ποσότητα (ούτε καν περίπου). Επίσης, όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι συνήθως οι ποσότητες που φτιάχνονται είναι αυξημένες, πώς αλλιώς. Έτσι μπαίνει το δίλημμα. Τι κάνω το φαγητό που περισσεύει; Όπως φαίνεται απ' τον τίτλο η πιο συνηθισμένη λύση είναι να τα βάλω στην κατάψυξη.

19 Ιουλίου 2013

Πατατοκολόκυθο

Άλλο ένα φαγητό - σαλάτα. Άρα, άλλη μια παραμετροποιήσιμη συνταγή, προσαρμόζεται εύκολα στην όρεξη του καθενός. Για το καλοκαίρι, μιας και τα υλικά το είναι καλοκαιρινά (άσχετα αν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούν να βρεθούν και το χειμώνα). Συνήθως βράζω τις πατάτες και υπόλοιπα αρκετά νωρίς ώστε να προλάβουν να κρυώσουν μέχρι την ώρα που θα σερβιριστεί κι είναι ένα δροσιστικό φαγητό και πλήρες. Δεν του λείπει τίποτα. Η παρακάτω δοσολογία είναι για ένα άτομο. Ανάλογα με το πόσοι θα φάνε και τι απ' αυτά θέλουνε είναι κι η ποσότητα που μαγειρεύω. Το πόσο θα βάλει ο καθένας και αν θα τα βάλει όλ' αυτά είναι καθαρά θέμα γούστου.

17 Ιουλίου 2013

Τα φανάρια

Για τα φανάρια των δρόμων θέλω να γράψω σήμερα. Και για την ακρίβεια τα φανάρια των ελληνικών δρόμων (και κυρίως της Αθήνας) σε σύγκριση με αυτά σε άλλες χώρες. Για τα φανάρια που ανάβουν και σε ώρες που δεν χρειάζονται ή είναι βαλμένα σε μέρη που δεν χρειάζονται με αποτέλεσμα κατανάλωση ρεύματος αφενός και το μοναδικό αυτοκίνητο που θα τύχει να περιμένει κάποια ώρα σ' αυτά να φεύγει με κόκκινο με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Ας πούμε κοντά στο σπίτι έχει κάτι τέτοια φανάρια. Που είναι χαλασμένα (ευτυχώς) τις 320 - 330 μέρες το χρόνο αλλά κάθε κάποτε τα φτιάχνουν και δουλεύουν. Κι αφού όλο τον καιρό μια χαρά χρησιμοποιούμε το δρόμο χωρίς αυτά, όταν είναι φτιαγμένα εγώ βρίζω. Γιατί δεν χρειάζονται βέβαια, κι όταν είναι αναμμένα όλο το 24ωρο μόνο πρόβλημα δημιουργούν. Κι όταν είναι χαλασμένα έχει απ' τη μια μεριά το πορτοκαλί που αναβοσβήνει. Με ένα στοπ θα γινόταν η δουλειά εξίσου καλά, χωρίς να καταναλώνεται και ρεύμα!

15 Ιουλίου 2013

Έργα επί της Οδού

Αυτό γραφόταν πριν κάποια χρόνια σε κάτι ταμπέλες που θυμάμαι. Τα έργα πολλές φορές ήταν αθέατα δια γυμνού οφθαλμού ή υπήρχαν και χρόνιζαν και δεν προχωρούσαν. Ε, κάτι τέτοιο εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Μιλάω για τα έργα στο δρόμο Κόρινθος - Πάτρα. Που έργα ακούμε, εργοτάξια βλέπουμε αλλά έργα όχι. Το έργο ξεκίνησε το 2008, όταν παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες οι εθνικοί δρόμοι. Το σκεπτικό ήταν πως οι ιδιώτες αυτοί θα εισέπρατταν τα διόδια (κάτι που κάνουν με μεγάλη συνέπεια) ενώ συγχρόνως θα έβαζαν κάποια χρήματα ώστε να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα ανακατασκευής των δρόμων που ήταν βασικά ανύπαρκτοι οι περισσότεροι. Απ' αυτές τις διάφορες εταιρίες μόνο η Μορέας (που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Σπάρτη) προχώρησε τα έργα μέχρι σήμερα, βελτίωσε το υπάρχον δίκτυο, έφτιαξε το κομμάτι μέχρι την Καλαμάτα (κι απ' αυτό το κομμάτι είναι όλες οι φωτογραφίες) και δουλεύει ακόμα στο κομμάτι μέχρι τη Σπάρτη (απ' όσο ακούω - δεν έχω πάει από εκεί). Οι άλλες έστησαν εργοτάξια, ξεκίνησαν τα έργα κι από κει και πέρα, τίποτα.

13 Ιουλίου 2013

Κέικ με Καρύδι

Ένα εύκολο και γευστικό κέικ. Θέλει αρκετά καρύδια (πάντως λιγότερα απ' την καρυδόπιτα) αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά ελαφρύ.

11 Ιουλίου 2013

Γίγαντες φούρνου

Οι γίγαντες είναι ένα φαγητό αγαπημένο μεν, που το φτιάχνουμε σπάνια όμως μιας και θέλει κάμποση ώρα για να προετοιμαστούν. Καταρχάς πρέπει να το θυμηθείς απ' την προηγούμενη. Όχι πως δεν γίνεται και αυθημερόν, αλλά η ομαλή διαδικασία (και το καλύτερο αποτέλεσμα) γίνεται αν τους βάλεις και φουσκώσουν για μια νύχτα. Από και και πέρα πρέπει να τους βράσεις όπως όλα τα όσπρια, με την ίδια διαδικασία και μετά να τους μαγειρέψεις. Ε, δεν είναι πολλά όλ' αυτά; Αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Βγαίνει ένα φαγητό το κάτι άλλο. Που φτουράει κιόλας. με 250 - 300 γραμμάρια γίγαντες τρώνε άνετα 4 άτομα.

09 Ιουλίου 2013

Σύντομοι κωδικοί κλήσης

Κάποτε (μέχρι το 2002) υπήρχαν τηλεφωνικοί αριθμοί με 5, 6 ή 7 ψηφία στα οποία βάζαμε και ένα πρόθεμα αν παίρναμε από άλλη περιοχή (κάτι που ισχύει ακόμα στη Γερμανία - γενικά οι Γερμανοί δεν αλλάζουν εύκολα τεχνολογία, "εκσυγχρονισμό" πουλάνε στους άλλους, οι ίδιοι δεν ξοδεύουν για τέτοια). Το κόστος ενός τηλεφωνήματος χωρίς πρόθεμα (αστικά) ήταν ποοοοολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα άλλα (τα υπεραστικά) ενώ υπήρχαν και κάτι άλλα νούμερα, τριψήφια που κατά κανόνα ήταν δωρεάν ή κόστιζαν μια αστική μονάδα. Μετά άρχισαν αυτά τα τριψήφια να κοστίζουν παραπάνω. Π.χ., αν θυμάμαι καλά, έφτασε να κοστίζει τρεις αστικές μονάδες το να μάθεις την ώρα ή τα δρομολόγια από ένα μηχάνημα!