Η σκορδαλιά (ή αλιάδα) χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό. Είτε σαν σάλτσα, πιο αραιή συνήθως πάνω από παντζάρια ή αμπελοφάσουλα είτε σφιχτή σαν πουρές δίπλα από τηγανιτά, μπακαλιάρο ή γαλέο ή και μελιτζάνες ή ακόμα κι από κρεατικά. Είναι των ημερών, τη Δευτέρα θα έχει την τιμητική της. Σίγουρα η σκορδαλιά θέλει σκόρδο (θεωρείται αυτονόητο γι' αυτό και η παροιμία για κάτι που είναι τελείως απαραίτητο λέει πως χωρίς αυτό είναι "σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο") έχει για βάση ψωμί ή πατάτα. Είναι θέμα προτίμησης αν και αυτή με την πατάτα γίνεται συνήθως σφιχτή όπως και το πόσο δυνατή θα είναι. Γενικά 3 - 4 σκελίδες σκόρδο είναι αρκετές. Και σκελίδες είναι τα κομμάτια που χωρίζεται το σκόρδο (το κεφάλι). Η διευκρίνιση γιατί πολλά χρόνια πριν κάπου είχαμε πάει βόλτα και προσφέρθηκε μια φίλη να μας έχει έτοιμο φαγητό που είχαμε στο νου μας πως θα περιλάμβανε και σκορδαλιά. Δεν ήξερε πώς να τη φτιάξει και ζήτησε οδηγίες. της είπαμε λοιπόν να βάλει δυο - τρεις σκελίδες. Αυτή δεν ήξερε τι είναι οι σκελίδες οπότε καθαρίζει ένα κεφάλι σκόρδο, ξεκινάει το δεύτερο, πολύ της φάνηκε, σταμάτησε. Κι όταν μπήκαμε στο σπίτι το καταλάβαμε πως κάτι έτρεχε αφού η μυρωδιά είχε κατακλύσει τα πάντα!
Ετικέτες
- Γερμανία
- Λέσβος
- αλλαντικά
- αυγό
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρέμα
- κρεατικά
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σάλτσα
- σαλάτα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
19 Μαρτίου 2013
17 Μαρτίου 2013
Μάφιν Σοφίας
Πολλές συνταγές με μάφιν πέσανε. Η μία φέρνει την άλλη. Μιλάγαμε για πρωινό, η Σοφία πρότεινε μάφιν και είπε πως θα μου στείλει μια συνταγή, τελικά μου έστειλε δύο. Τη μια με τα εντελώς διαιτητικά την έδωσα τις προάλλες, να δώσω και την άλλη σήμερα, να ολοκληρώσω! Κι αυτή είναι σχετικά λάιτ, αν μειωθεί δε και η ζάχαρη στο μισό, όπως προτείνεται, γίνεται ακόμα πιο διαιτητική. Ή μπορεί να φτιαχτεί το μείγμα με τη μισή ζάχαρη, να μπουν κάποια μάφιν σε φορμάκια, να προστεθεί κι άλλη ζάχαρη στο υπόλοιπο μείγμα και να γίνουν δυο ειδών ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλει κανένας. Κι εδώ ισχύει η παρατήρηση που έγινε και στις άλλες συνταγές: να μην ανακατευτούν τα υλικά για πολλή ώρα και να μην χρησιμοποιηθεί μίξερ. Μόνο με ένα κουτάλι και ίσα - ίσα για να γίνει η ανάμειξη! Κι εδώ (ή μάλλον πολύ περισσότερο εδώ) μπορεί να προστεθούν σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτα (όπως στη φωτογραφία) ή κανέλα (οπότε περισσεύει η βανίλια) ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη του καθενός (ή με ποικιλία γεύσεων σε τμήματα του μείγματος:) ).
15 Μαρτίου 2013
Γιουβαρλάκια
Τα γιουβαρλάκια είναι από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να φτιάχνω. Από τα πρώτα που είχε το τετράδιο που μου είχε φτιάξει η μάνα μου. Είναι ένα εύκολο φαγητό, το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι να βράζει το νερό όταν τα ρίχνεις μέσα. Κι είναι ένα φαγητό με ουσία. Κρέας σχεδόν καθαρό. Ελάχιστο ρύζι είναι το μόνο επιπλέον που έχουν. Το μέγεθος είναι προσωπικό γούστο. Εγώ προτιμώ τα μικρά. Ακόμα κι αυτό που λέω παρακάτω, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, κι αυτά τα θεωρώ μεγάλα. Μικρού καρυδιού το καλύτερο. Θυμάμαι στο πανεπιστήμιο που μας τα σέρβιραν τρία ή τέσσερα γιουβαρλάκια η μερίδα. Με τίποτα. Όμως από το πανεπιστήμιο μου έμεινε το συνοδευτικό: σαλάτα λάχανο και φέτα!
13 Μαρτίου 2013
Ταραμοσαλάτα
Μεζές των ημερών υποτίθεται η ταραμοσαλάτα. Την Καθαροδευτέρα θα έχει την τιμητική της. Έτσι αποφάσισα να δώσω σήμερα τη συνταγή της για όποιον θέλει να τη φτιάξει το ίδιος για τις μέρες αυτές. Και το γράφω έτσι γιατί είναι ένα συνοδευτικό που εμάς μας αρέσει και την τρώμε όλο τον χρόνο. Έστω κι αν έχουμε μια διαφωνία με τη Μαρία. Εμένα μ' αρέσει να την φτιάχνω ο ίδιος με άσπρο ταραμά, της Μαρίας της αρέσει ο ετοιματζίδικος που είναι ροζ. Στην πραγματικότητα, το όνομα "ταραμάς" το δικαιούται μόνο ο άσπρος που θεωρείται και ποιοτικά ανώτερος. Ο άλλος είναι, λέει, παρόμοιο παρασκεύασμα αυγών ψαριού με προσθήκη χρωστικής. Η διαφορά τους φαίνεται και στην τιμή τους: ο άσπρος κοστίζει 4 - 5 φορές περισσότερο.
11 Μαρτίου 2013
Λαχανοντολμάδες
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό που θέλει αρκετή δουλειά. Και η δουλειά πληθαίνει όταν τους φτιάχνεις μικρούς. Συνήθως στα εστιατόρια η μερίδα έχει μέσα τρεις, άντε τέσσερις. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είπαμε να μαζευτούμε οι συνήθεις ύποπτοι και να υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο. Τις μέρες εκείνες ήταν κι η μάνα μου στο σπίτι και προσφέρθηκε να μας φτιάξει λαχανοντολμάδες για να ενισχύσουμε το μενού που θα βγάζαμε. Η ποσότητα θα ήταν αρκετή και έμειναν και για την επομένη. Εντωμεταξύ είχαμε ήδη ξεκινήσει δίαιτα και ενημερώσαμε τη διαιτολόγο μας για την πρόθεση να φάμε λαχανοντολμάδες για μεσημεριανό. Εντάξει μας λέει, αλλά όχι πάνω από τρεις. Μα είναι μικροί της λέμε. Καλά, μέχρι 10 μας ανεβάζει την ποσότητα. Δεν μπορούσε να διανοηθεί το πόσο μικροί θα ήταν. Τελικά εμείς στη μερίδα μας βάλαμε καμιά 25αριά!
09 Μαρτίου 2013
Αυγολέμονο Σάλτσα
Ουσιαστικά η σημερινή πρόταση είναι για μια αραιή μπεσαμέλ. Που εκτός των άλλων όμως έχει και αρκετό λεμόνι. Είναι παραλλαγή από το απλό αυγολέμονο, πιο δεμένο (και γίνεται και πιο πολύ). Το προτιμώ καλύτερα για ντολμαδάκια, λαχανοντολμάδες κλπ.
07 Μαρτίου 2013
Τυροπιτάκια Μαίρης
Θα έλεγα καλύτερα τυροπιτάκια Μαίρης εκτελεσμένα από τη Μαρία. Λοιπόν η φίλη μας η Μαίρη βρίσκει πολλές συνταγές ενδιαφέρουσες. Συνήθως τις ανταλλάσσουμε όταν καθόμαστε τα βράδια στη θάλασσα. Έτσι πειραματίζομαι με τις ιδέες της και βγαίνει ως συνήθως ένα καλό αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου, γιατί βγαίνει πάντα στάνταρ η ζύμη. Συνήθως φτιάχνω τυροπιτάκια, αλλά μπορεί να γεμιστεί με λουκανικάκι ή ελίτσες ή σπανάκι. 'Άλλη ιδέα της Ειρήνης είναι σε γλυκό, δηλαδή γεμισμένη με μερέντα!! Έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός το αλμυρό με το γλυκό. Όταν λοιπόν φτιάχνουμε μια δόση από τη ζύμη αυτή, μπορεί να παρουσιάσουμε μια πιατέλα που να είναι για πολλά γούστα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)