Υλικά
1 1/2 (330 ml) φλιτζάνι αλεύρι ολικής
3 (45 ml) κουταλιές κακάο
1 1/2 (7,5 ml) κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
1/5 φλιτζάνι (= 3 κουταλιές ή 45 ml) σουσαμέλαιο
1 (15 ml) κουταλιά ξύδι
1 (220 ml) φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 (5 ml) κουταλάκι σόδα
Εκτέλεση
Κοσκινίζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι (και τη βανίλια αν είναι σε σκόνη).
Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω με ένα κουτάλι. Ρίχνω το σουσαμέλαιο και το ξίδι. Τέλος προσθέτω το χυμό στον οποίο έχω διαλύσει τη σόδα (προσοχή γιατί αφρίζει). Συνεχίζω να ανακατεύω με το κουτάλι.
Λαδώνω ελαφρά με πινέλο 6 ατομικά φορμάκια (ή μόνο απλώνω σ' ένα ταψί 6 χαρτάκια ή φόρμες σιλικόνης οπότε και δεν χρειάζονται λάδωμα). Ισομοιράζω το μείγμα και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς (αν είναι με αέρα, ή λίγο παραπάνω αν είναι κλασσικός) για 25' μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να σκάσουν (ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν τη βάζουμε μέχρι μέσα στα μάφιν). Αφήνω τα μάφιν στις φόρμες τους να κρυώσουν καλά και μετά τα ξεφορμάρω.
Τα ξανάφτιαξα. Διπλή δόση, να βγάλουμε μερικές μέρες.
ΙδέαΤο σημαντικό είναι να μην ανακατευτούν τα υλικά για πολλή ώρα και να μην χρησιμοποιηθεί μίξερ. Μόνο με ένα κουτάλι και ίσα - ίσα για να ανακατευτούν τα υλικά! Το ίδιο ισχύει και σε όσα γλυκά γίνονται με σόδα.
Τελικά σηκώνει αρκετό κλέψιμο η ζάχαρη. Κι 1/2 φλιτζάνι να έβαζα μια χαρά θα ήτανε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης και ξύσμα πορτοκαλιού να μην είχε, δεν θα με χάλαγε. Μ' όλ' αυτά, η μυρουδιά του πορτοκαλιού ήταν πάρα πολύ έντονη.