Αλήθεια, σος ή σως; Πολλού προτιμούν την δεύτερη εκδοχή που όμως δεν βλέπω το λόγο. Αν και μ' ένα ψάξιμο σε τρία λεξικά δεν βρήκα να την αναφέρουν ούτε με τη μια ούτε με την άλλη μορφή (α, να: μούρθε ιδέα να ψάξω στο χρηστικό της Ακαδημίας Αθηνών κι αυτό την έχει σος ουσ. (θηλ.) {άκλ.} & σως: ΜΑΓΕΙΡ. σάλτσα που σερβίρεται κυρ. με φαγητά: γλυκόξινη ~. ~ βινεγκρέτ/γιαουρτιού/κρασιού/λεμονιού/μαγιονέζας/ροκφόρ. Πβ. ντρέσινγκ.|| (κατ' επέκτ.) ~ σοκολάτας/φράουλας. Βλ. γαρνίρισμα, επικάλυψη, σιρόπι. ● ΣΥΜΠΛ.: σος/σάλτσα ταρτάρ βλ. ταρτάρ [< γαλλ. sauce]) άρα εγώ έχω δίκιο. Πάμε και στην ουσία. Γενικά οι σάλτσες μ' αρέσουν στα φαγητά. Κι αν γίνονται κι εύκολα αυτό μ' αρέσει ακόμα παραπάνω. Αρκετά παλιά είχα ανεβάσει μια εύκολη εκδοχή για εύκολη σάλτσα, παρόμοια είναι κι αυτή που θα βάλω σήμερα.
Τη σος αυτή την χρησιμοποιώ σε διάφορες περιπτώσεις: σε ψάρι (ψητό ή στο φούρνο), σε λουκάνικο, σε κοτομπουκιές και πάει λέγοντας. Και σε σαλάτα πάει, λάχανο ή μαρούλι (ή ανάμικτο). Βέβαια, κάθε φορά αλλάζουν οι αναλογίες. Στη σαλάτα θέλει παραπάνω λεμόνι, στα κρεατικά παραπάνω μουστάρδα, στα ψαρικά παραπάνω μαγιονέζα. Από κει και πέρα όλα είναι θέμα γούστου.
Υλικά
χυμός λεμονιού
λάδι
μαγιονέζα (φτιαχτή ή έτοιμη)
μουστάρδα
γιαούρτι στραγγιστό
άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά κι ανάλογα το πού θα μπει)
Εκτέλεση
Είτε σ' ένα μπολ τα χτυπώ με ραβδομπλέντερ είτε πιο απλά βάζω τις ποσότητες από καθένα απ' τα υλικά σ' ένα βαζάκι και τα χτυπώ πολύ καλά (το κουνάω) -μια τεχνική που την έμαθα απ' το γιο μου και με βολεύει ιδιαίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.