31 Ιανουαρίου 2025

Μπακαλιάρος πανέ στο φούρνο


Ο μπακαλιάρος μας αρέσει. Όμως θέλουμε ν' αποφεύγουμε τα τηγανητά. Κι ειδικά που έχω τώρα ένα μικροφουρνάκι (σαν ερφράιερ αλλά όχι αυτό με τον κάδο μου μούπεσε μικρό) είναι εύκολο να φτιάξω φαγητό για δυο άτομα (αν και οι αναλογίες παρακάτω είναι για 4). Πολλές φορές είχα βάλει το μπακαλιάρο στο φούρνο, αλλά καμιά φορά δεν έμεινα ευχαριστημένος. Δεν έβγαιναν τραγανά. Οπότε πρόσφατα που ήθελα να τα φτιάξω πάλι, έριξα μια ματιά στο ίντερνετ. Βρήκα και πάντρεψα τον Άκη με το cookpad με τα στέφανα δικά μου (οι δικές μου απόψεις δηλαδή 😀). Το βασικό είναι το πέρασμα απ' το ασπράδι του αυγού.

Υλικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου (περίπου 150 γρ. το καθένα = μια μερίδα)
1 φλ αλεύρι ή σιμιγδάλι
αλάτι - πιπέρι
1 ή δυο ασπράδια αυγού
1 φλ φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο μας στους 180°.
Θα χρειαστώ 3 μέρη. Στο πρώτο βάζω το αλεύρι και τ' ανακατεύω με το αλατοπίπερο, σε ένα βαθύ πιάτο το ασπράδι χτυπημένο με λίγο νερό μέχρι να αφρίσει και στο τρίτο τη φρυγανιά.
Στραγγίζω τα κομμάτια του ψαριού πολύ καλά, και τα στεγνώνω με χαρτί κουζίνας Τα βουτάω πρώτα από το αλεύρι, σιγά σιγά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.
Απλώνω στο ταψί που έχουμε βάλει ελάχιστο λάδι (ιδανικά ίσα που το ψεκάζω) και στρώνω τα παναρισμένα φιλέτα μας και ψήνω για περίπου 25 λεπτά, η φρυγανιά πρέπει να έχει χρυσίσει καλά. Αν χρειαστεί, γυρνάω το ψάρι να γίνει τραγανό και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρισμα

Μια καλή ιδέα είναι να συνοδευτούν μα βραστά λαχανικά (πατάτες - καρότα - μπρόκολο ή κουνουπίδι). περιχυμένα με σος μαγιονέζας.
 Αλλά και με παντζάρια σκορδαλιά ή παντζαροσαλάτα ταιριάζουν μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.