05 Αυγούστου 2023

Αρακάς αυγολέμονο

Ένα λαδερό που τόχω φτιάξει πολλές φορές αλλά δεν βρίσκω να τόχω βάλει στο μπλογκ. Περίεργο. Τόφτιαξα και προχτές οπότε ευκαιρία να επανορθώσω. Γίνεται σε δυο παραλλαγές, η μια με αγκινάρες η άλλη σκέτο. Να μην αφήσουμε καμιά παραπονεμένη, θα της βάλω και τις δυο.

Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 καρότο σε φέτες
1 μέτρια πατάτα σε κύβους
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ρετσίνα
προαιρετικά 1 κύβο γεύσης (κοτόπουλο, μοσχάρι)
500 γρ. αρακάς
αλάτι - πιπέρι
1 αυγό
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση

Τρίβω το κρεμμύδι στο μούλτι (ή το κόβω σε χοντρά κομμάτια - ανάλογα τα γούστα) και το σοτάρω με το αλάτι και το σκόρδο. Όταν πέσει ρίχνω το λάδι, το καρότο και τις πατάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω τον κύβο, τον αρακά, το πιπέρι, κλείνω τη χύτρα (μόνιμα σε χύτρα ταχύτητας μαγειρεύω) και βράζω για 10' απ' τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα και θ' αρχίσει να σφυρίζει.
Χτυπάω τ' αυγό με το λεμόνι κι όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο ανοίγω τη χύτρα, βάζω ξανά να βράζει το φαγητό και ρίχνω το αυγολέμονο. Αν έχει αρκετά υγρά προσθέτω και μια κουταλιά νισιστέ ή αλεύρι (αρχικά στο αυγολέμονο μέσα, χτυπημένο να διαλυθεί - δεν διαλύεται στο ζεστό). Το αφήνω να πάρει μια βράση για 1 - 2 λεπτά, σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.