07 Αυγούστου 2023

Αγκινάρες μ' αρακάς (αλά πολίτα)

Σειρά σήμερα στις αγκινάρες. Οι αλά πολίτα συνήθως είναι σκέτες, χωρίς αρακά και χωρίς αυγολέμονο. Εμένα μ' αρέσει να έχει παραπάνω υλικά.

Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 καρότa σε φέτες
1 μέτρια πατάτα σε κύβους
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ρετσίνα
προαιρετικά 1 κύβο γεύσης (κοτόπουλο, μοσχάρι)
250 γρ. αγκινάρες καταψυγμένες (ή φρέσκες καθαρισμένες)
250 γρ. αρακάς
αλάτι - πιπέρι
1 αυγό
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση

Τρίβω το κρεμμύδι στο μούλτι (ή το κόβω σε χοντρά κομμάτια - ανάλογα τα γούστα) και το σοτάρω με το αλάτι και το σκόρδο. Όταν πέσει ρίχνω το λάδι, το καρότο και τις πατάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω τον κύβο, τις αγκινάρες, τον αρακά και το πιπέρι, κλείνω τη χύτρα και βράζω για 10' απ' τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα και θ' αρχίσει να σφυρίζει.
Χτυπάω τ' αυγό με το λεμόνι κι όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο ανοίγω τη χύτρα, βάζω ξανά να βράζει το φαγητό και ρίχνω το αυγολέμονο. Αν έχει αρκετά υγρά προσθέτω και μια κουταλιά νισιστέ ή αλεύρι (αρχικά στο αυγολέμονο μέσα, χτυπημένο να διαλυθεί - δεν διαλύεται στο ζεστό). Το αφήνω να πάρει μια βράση για 1 - 2 λεπτά, σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.