12 Απριλίου 2023

Τυρόπιτα με τραχανά (χωρίς φύλλο)

Κάποια στιγμή είχα φτιάξει κολοκυθόπιτα με τραχανά. Που την δοκίμασα και μ' άρεσε πολύ. Πριν λίγο καιρό έφτιαξα τυρόπιτα με τραχανά αλλά με φύλλο. Κι αυτή μου άρεσε. Όταν έψαχνα για ιδέες πώς να την κάνω όμως, συνήθως εύρισκα άλλες παραλλαγές, χωρίς φύλλο. Ε, να μην τη δοκιμάσω κι αυτήν; Και γιατί να μην μ' αρέσει, χώρια που είναι πιο εύκολη. Τώρα είπα να την ξαναφτιάξω, αλλά δεν θυμάμαι τη συνταγή, πάντως ήταν πάντρεμα απ' τις δυο προηγούμενες και χωρίς βράσιμο του τραχανά που είδα στις περισσότερες. Ας γράψω, λοιπόν, τη δικιά μου εκδοχή νάχω για το μέλλον. Όποιος θέλει ακολουθεί και μια δοκιμή πείθει!

Υλικά

250 γρ. τραχανάς ξινός
750 ml γάλα
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
300 γρ. γαλοτύρι ή άλλο αλοιφωτό τυρί
4 αυγά
αλάτι - πιπέρι
λάδι
δυόσμος (προαιρετικά)
βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά τα τυριά με το γάλα, τα αυγά, και τον τραχανά. Τον αφήνω λίγο να ανοίξει (ή μπορώ να ζεστάνω το γάλα και να βάλω τον τραχανά ν' ανοίξει κι αφού κρυώσει αρκετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά). Λίγο ως καθόλου αλάτι (ανάλογα τα γούστα, η φέτα έχει το δικό της αλλά τα άλλα όχι).
Βουτυρώνω καλά ένα ταψί 32 νούμερο. Ρίχνω το μείγμα μέσα. Εν τω μεταξύ έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζω μέσα την πίτα και ψήνω για 30' - 40' περίπου (μέχρι να ροδίσει η τυρόπιτα και να ξεκολλήσει απ' το ταψί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.