25 Απριλίου 2023

Προϊόντα γάλακτος Μυτιλήνης

Λαδοτύρι σε λάδι. Σήμερα μόνο στην Αγιάσο βρίσκω κάτι τέτοιο, αυτό που πουλάνε τα τυροκομεία είναι στεγνό και παραφινομένο (άρα όχι κατάλληλο για να μπει στο λάδι).

Για τα μυτιληνιά τυριά έχω ξαναγράψει. Κι έχω βάλει και κάποιες από τις φωτογραφίες τις σημερινές. Γι' αυτό κι άλλαξα λίγο τον τίτλο και το γύρισα στα γαλακτερά για να βάλω και τον τραχανά. Τα γιαούρτια της δεν θα τα βάλω μιας και δεν κρατάνε αρκετά άρα δεν είναι για ν' αγοράσει κανένας να το πάρει μαζί του κι η παραγωγή του δεν είναι τόση που να κυκλοφορεί εκτός νησιού. Όλες οι φωτογραφίες είναι από την αγορά της Αγιάσου που πουλάνε διάφορα παραδοσιακά είδη φαγώσιμα και όχι μόνο, τραβηγμένες κάποιο καλοκαίρι.

Τουλουμοτύρι. Το αντίστοιχο της φέτας. Ούτε αυτό είναι συνηθισμένο σήμερα.
Τουλούμι με τυρί πριν ανοιχτεί.

Το τουλουμοτύρι ήταν τυρί παρόμοιο με τη φέτα στην παρασκευή του, όμως η συντήρησή του γινόταν σε τουλούμια, ολόκληρες δηλαδή προβιές από μικρά ζώα (γάλακτος) με κατάλληλα δεμένα τα άκρα (αυτά τα χρησιμοποιούσαν και για τη μεταφορά του λαδιού πιο παλιά). Το ζώο γδέρνεται κατάλληλα, η προβιά καθαρίζεται καλά, και γυρίζεται τα μέσα έξω (με τις τρίχες, δηλαδή, προς τα μέσα - άρα μπορεί να βρεθεί καμιά και στο τυρί). Στραγγίζει από κάποιο πόδι που δεν είναι καλά σφιγμένο. Όταν είναι για να καταναλωθεί, σκίζεται το τουλούμι και κόβεται ένα κομμάτι τυρί. Επειδή όμως μετά θα χαλάσει αφού δεν είναι καλά κλεισμένο, το τυρί αυτό έμπαινε σε άρμη και για μερικές μέρες σε γάλα όταν ήταν να καταναλωθεί (να φύγει η αρμύρα).

Τραχανάς κλασικός
και τραχανάς σε χάχλες, σε μεγάλες πίτες δηλαδή, κάπως σαν σκαφάκια. Αυτές τρώγονται είτε σαν τον κλασικό, σε σούπα, είτε γεμισμένος με φέτα (ή τουλουμοτύρι) και ψημένο στη θράκα (στην πυρήνα).
Και τραχανάς δυο ειδών στον πάγκο του μαγαζιού (μπακάλικου;)
Για λόγους πληρότητας να βάλω και μια φωτογραφία με κεσέ γιαούρτι διευκρινίζοντας πως α) δεν είναι απ' το νησί ο συγκεκριμένος και β) είναι σύγχρονος, παλιά το γιαούρτι φτιαχνόταν σε πήλινα τσουκάλια (στενά, όχι έτσι πλατιά) που τα ξαναχρησιμοποιούσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.