28 Απριλίου 2023

Σταθμός μετρό Σύνταγμα

Ο πιο κεντρικός σταθμός του μετρό, εκεί που διασταυρώνονται για μια και μοναδική φορά οι γραμμές 2 (κόκκινη) και 3 (μπλε). Η παλιά, η πράσινη (ο ηλεκτρικός, ντε) διασταυρώνεται δυο φορές με κάθε μια απ' αυτές. Οι καινούριες δεν σχεδιάστηκαν νάχουν πολλά μπλεξίματα. Μια στο Σύνταγμα. Και καθοριστική αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό από κει ξεκινάνε τα τελευταία δρομολόγια του μετρό προς τις τέσσερις κατευθύνσεις κάποια ώρα κάθε νύχτα.

Όμορφος σταθμός, με τα μαρμαρά του

απ' έξω κι από μέσα

και με τ' αρχαία του

και τα μεγαλεία του.

Ποιο είναι τότε το πρόβλημά μου και τι ήταν αυτό που μ' έκανε να γράψω το σημερινό;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω όταν προσπαθώ να μετακινηθώ απ' τη γραμμή 2, όταν φτάνω από το σπίτι μου (από Ελληνικό, το παλιό αεροδρόμιο μεριά - τι θυμάμαι ο άνθρωπος) και θέλω να πάω προς το λιμάνι του Πειραιά.

Επειδή έχω πρόβλημα στα γόνατα δυσκολεύομαι ν' ανέβω σκάλες. Και μάλιστα τόσες πολλές όσες είναι απ' το ένα επίπεδο στο άλλο. Όμως, όταν πάω προς τα εκεί βρίσκω να υπάρχουν δυο ηλεκτρικές σκάλες που και οι δυο ανεβαίνουν.

Εντάξει, ας ανεβούμε ένα επίπεδο, και ας πάμε προς την ίδια κατεύθυνση από την κεντρική είσοδο. Με το που ανεβαίνουμε βλέπουμε πινακίδες που σε στέλνουν στην 3. Κατεβαίνουμε ένα επίπεδο κι εκεί πάλι βρίσκουμε ν' ανεβαίνουν οι σκάλες στο κομμάτι για Πειραιά (ενώ μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει στο κομμάτι για αεροδρόμιο - κάτι απόλυτα λογικό).

Αν θέλει κάποιος να πάει προς Πειραιά, υπάρχει σκάλα που κατεβαίνει, αλλά αυτή πρέπει να την ανακαλύψεις (και να τη θυμάσαι, δεν υπάρχει κάπου μια σχετική ένδειξη - χώρια που μπορεί κι αυτή η κατάσταση ν' αλλάξει).

Υπάρχουν βέβαια και ασανσέρ που κατεβαίνουν, αλλά αυτά είναι πριν απ' τις αυτόματες πόρτες ελέγχου εισιτηρίων, άρα πρέπει να βγεις και να ξαναχτυπήσεις το εισιτήριό σου (που κι αυτό πρέπει να το ξέρεις - αλλά τόχω ξαναπεί, στο μετρό οι πληροφοριακές πινακίδες δίνονται με φειδώ).

Κι αν κάποιος θέλει ν' ανέβει στο πάνω επίπεδο, αυτό που είναι οι λεωφόροι Αμαλίας και Πανεπιστημίου μόνο στην πρώτη έχει αυτόματη σκάλα. Στη δεύτερη υπάρχουν δυο μαρμάρινες αλλά αυτόματη δεν υπάρχει. Άρα αν δεν μπορείς να καταφέρεις την ανηφόρα και δεν μπορείς τις σκάλες η λύση είναι να πας προς Αμαλίας (προς Ζάππειο δηλαδή) και να γυρίσεις πίσω στην Πανεπιστημίου.

Εννοείται πως σκάλες να κατεβαίνουν δεν υπάρχουν, μην τα θέλουμε όλα δικά μας!

1 σχόλιο:

  1. Να προσθέσω και μια παρατήρηση ακόμα: Όταν απ' τη μια γραμμή πας στην άλλη, πρέπει να ξέρεις εκ των προτέρων (και νάσαι σίγουρος) προς ποια κατεύθυνση θέλεις να πας. Όταν φτάσεις στην σκάλα δεν υπάρχει αυτό που υπάρχει πάνω, ποιες είναι οι επόμενες στάσεις. Έτσι, αν δεν ξέρεις πρέπει να ρωτήσεις κάποιον απ' τους άλλους επιβάτες (και να πέσεις σε κάποιον που δεν θα κάνει λάθος)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.