Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Παμούκαλε - Ιεράπολη

Συνέχεια εκ του προηγουμένου. Ξεκίνημα με μια φωτογραφία αντίστοιχη με την αρχή του προηγούμενου. Μόνο που εδώ δεν έχει νερά ούτε κόσμο να τσαλαβουτάει. Κι αυτή την έβγαλα εγώ. Έχουν κόψει τα νερά και τα στέλνουν προς άλλες μεριές. Κάποτε ήταν το πιο εντυπωσιακό κομμάτι. Τώρα τις πανέμορφες αυτές γούρνες τις βλέπεις από μακριά και στεγνές :(

Ο χώρος είναι εξαιρετικά προσεγμένος (όπως και όλα τα τουριστικά μέρη της Τουρκίας). Καλά, τα λουλούδια είναι συνηθισμένος τρόπος σε πολλά μέρη για διακόσμηση και εύκολα τελικά. Αλλά όλη η περιοχή σου έδινε μια ιδιαίτερη αίσθηση.
Όπως έγραφα παραπάνω, τα νερά τα στέλνουν από διαφορετικές μεριές, έτσι όπως θέλουνε. Τα στέλνουν και τα κόβουν ώστε να στεγνώνουν και να φτιάχνονται καινούριες λιμνούλες. Σε μέρη που δεν επιτρέπεται να περπατήσει επισκέπτης. Είναι φυσικές ή τεχνητές αυτές; Πώς μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε; Η φύση της φτιάχνει. Όμως με την παρέμβαση του ανθρώπου. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια, ας πούμε, θα μπορεί κανένας να καταλάβει πώς φτιάχτηκαν και τι παρεμβάσεις έγιναν;
Κι όσο πέρναγε η ώρα, ο κόσμος όλο και πλήθαινε. Κάποια στιγμή στην αρχή του τραβερτίνη, πάνω, έπρεπε να κάνεις ελιγμούς για να περάσεις. Ευτυχώς, ήταν η ώρα εμείς ν' ασχοληθούμε με άλλα.
Ας πούμε με το μουσείο της Ιεράπολης. Στο πάνω κομμάτι του λόφου υπάρχουν τα ερείπια της Ιεράπολης της Φρυγίας. Ένα μέρος απ' τ' αρχαία κτίρια έχει σωθεί κι έχει γίνει μουσείο. Με ξεχωριστό εισιτήριο. Που δεν έχει και πάρα πολλά εκθέματα (γι' αυτό και το εισιτήριο είναι μόλις 5 λίρες, 1,6€ περίπου τότε - τώρα που χειμωνιάζει, πέφτει η λίρα). Κάτι σαρκοφάγους,
διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά όχι κανένα φοβερό αριθμό, εντύπωση μου έκανε το πήλινο "σίδερο" για σιδέρωμα, δεν ήξερα πως το κόλπο το ήξεραν από τότε,
και κάποια αγάλματα. Ενδιαφέροντα κομμάτια είχε και στον περίβολο του μουσείου, όπως π.χ. το γεράκι
ή κάποια κιονόκρανα αλλά και άλλες σαρκοφάγοι. Εν πάση περιπτώσει, βγήκαμε απ' το μουσείο κι είπαμε να πάμε προς την παλιά πισίνα. Με επιφύλαξη όμως γιατί η είσοδος ήταν με έξτρα εισιτήριο, 30 λίρες και δεν είχαμε διάθεση να τις δώσουμε.
Όμως, τελικά μπορούσαμε να κάνουμε βόλτα γύρω απ' την πισίνα ή να πιούμε τον καφέ μας χωρίς να πληρώσουμε έξτρα.
Η πληρωμή χρειαζόταν μόνο αν ήθελες να κολυμπήσεις.
Ε, δεν είναι μικρό πράγμα να κολυμπάς πάνω σε κολώνες. Χώρια που όπως λέει εδώ έκανε μπάνιο κι η Κλεοπάτρα κάποια στιγμή. Εγώ δεν συγκινήθηκα απ' αυτά. Γέμισα όμως το μπουκαλάκι μου με λίγο απ' το θαυματουργό νερό τους (χωρίς να ρίξω κέρματα).
Ο χώρος πολύ όμορφος, μπορούσες να χαλαρώσεις για τα καλά, αλλά δεν τ' αποφασίσαμε. Ήμασταν αρκετά κουρασμένοι και λέγαμε να ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας και να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας. Έτσι, το αρχαίο θέατρο το είδαμε μόνο από μακριά και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Αλλά πριν πάρουμε την κατηφόρα είπαμε να κάνουμε μια βόλτα κι από κει που ήταν οι γούρνες απ' τα παλιά. Κι από δω παρεμβάσεις για αύξηση της κάλυψης με τραβερτίνη και για τη δημιουργία και νέων λιμνών.
Οι οποίες παρεμβάσεις, απ' ό,τι φαίνεται, καλά πάνε.
Εν πάση περιπτώσει, η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, να πάμε να ξεκουραστούμε, συνεχίζοντας να τσαλαβουτάμε.
Να σημειώσω κι εδώ για τους παγωτατζήδες της Τουρκίας που μεταχειρίζονται πολλά κόλπα για να προσελκύσουν πελατεία, ένα απ' τα οποία είναι να βγάζουν το παγωτό με την κουτάλα που το ανακατεύουν και να το δείχνουν πόσο λαχταριστό είναι.
Η περιοχή, μιας και έχει μπόλικα νερά, έχει και πολλές πισίνες (ακόμα και το δικό μας ξενοδοχείο που δεν ήταν μεγάλο, μια πισίνα την είχε) εκτός πάρκου. Το Παμούκαλε ανήκει στο Ντενιζλί. Ντενίζ είν' η θάλασσα στα τούρκικα, αλλά το Ντενιζλί (και το Παμούκαλε κατ' επέκταση) είναι πολλά πολλά χιλιόμετρα (καμιά 200αριά) μακριά της. Όμως, ακριβώς λόγω των πολλών νερών, είναι ένα θέρετρο κατάλληλο για μπάνια και τα μαγαζιά πουλάνε είδη σχετικά μ' αυτά: πετσέτες (έτσι κι αλλιώς στην Τουρκία οι πετσέτες και τα βαμβακερά είναι συνηθισμένο είδη), μαγιό, μπρατσάκια.

Στον ιστό βρήκα μερικές αξιόλογες φωτογραφίες αλλά κι ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να κάνει μια εικονική τρισδιάστατη περιήγηση σ' όλο τον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.