Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικός τουρισμός

Είναι πολλές μέρες που θέλω να γράψω κάποια πράγματα απ' την εμπειρία μου στο νησί αλλά και στη Σμύρνη για το θέμα των προσφύγων που έρχονται καθημερινά. Απ' τις πρώτες μέρες που πήγα. Κι έψαχνα για τίτλο. Σκεφτόμουνα το "άλλοι προσκυνητές"¨το "άλλοι τουρίστες" και διάφορες παραλλαγές. Μέχρι που τις τελευταίες μέρες πριν φύγω από κει είδα σ' ένα κουβά σκουπιδιών μια αφισέτα που δεν την διάβασα, ήμουνα με το αυτοκίνητο, ούτε ξέρω ποιος την είχε βγάλει. Όμως ο τίτλος μου άρεσε, μου έδινε διέξοδο στο πώς να περιγράψω αυτά που είχα στο νου μου και τον οικειοποιήθηκα.

Στη Μυτιλήνη υπάρχει συνήθεια την παραμονή της Παναγιάς ν' ανεβαίνει κόσμος και ντουνιάς με τα πόδια στην Αγιάσο όπου υπάρχει μια εκκλησία της Κοίμησης και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Η συνήθεια αυτή έρχεται από παλιά. Τότε που έτσι κι αλλιώς μέσα μεταφοράς δεν υπήρχαν. Τα χρόνια πέρασαν αλλά η συνήθεια αυτή έμεινε. Κι έτσι, αυτή τη μέρα (ή μάλλον το βράδυ) υπάρχουν σκοινιά σκοινιά ανθρώπων που ανηφορίζουν προς την Αγιάσο (που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 και πάνω μέτρων) περπατώντας ακόμα και 25 - 30 χιλιόμετρα. Κι είναι δύσκολο και για τ' αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους τότε.
Και φτάνω τον Ιούλη στη Μυτιλήνη. Και βλέπω παρόμοιες ομάδες ανθρώπων που πάνε με τα πόδια, αλλά σ' αντίθετη κατεύθυνση. Προς τη Μυτιλήνη. Κι απ' όλους τους δρόμους που οδηγούν από παραλιακά μέρη. Μόνο που αυτοί δεν ήταν προσκυνητές αλλά πρόσφυγες.
Τους συναντήσαμε λίγες μέρες αργότερα (όχι τους ίδιους, τους επόμενους) στους δρόμους της Σμύρνης. Είχα πάει εγώ για βόλτα κι έμεινα κοντά στο σταθμό του τρένου. Εκεί γύρω λοιπόν είδαμε πλήθος κόσμου που ήταν μαζεμένοι στο τζαμί ή στους γύρω δρόμους περιμένοντας να έρθει η ώρα για να περάσουν τη θάλασσα.
Απαραίτητη η προμήθεια σωσιβίων. Οι έμποροι κάνουν χρυσές δουλειές. Όταν έβλεπες κάποιον με μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, ήξερες πως η ώρα πλησίαζε.
Στην απέναντι πλευρά, στη Μυτιλήνη δηλαδή, τα σωσίβια κι οι βάρκες εγκαταλείπονται. Για κάποια απ' τα αντικείμενα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον και τα μαζεύουνε, αλλά στην Κάγια για παράδειγμα, που είναι πολύ κοντά με την Τουρκία, μένουν να καίγονται απ' τον ήλιο.
Και το κύμα των προσφύγων (επιμένω στον όρο) δεν έχει τελειωμό. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι βγαίνουν στη Μυτιλήνη. Όταν υπήρχε παλιότερα η κίνηση από λίγα άτομα, είχε φτιαχτεί στο νησί ένας χώρος για την κράτηση όσων βρίσκονταν ξαφνικά. Εκεί, με αρκετά καλές εγκαταστάσεις, ο χώρος έπαψε να επαρκεί όταν πλήθυνε ο κόσμος. Χώραγαν καμιά 500 άτομα, στριμώχτηκαν 750 - 800. Φτιάχτηκε ένας άλλος χώρος, πιο πρόχειρος, με σκηνές που μπορούσε να φιλοξενήσει κάπου 4.000. Κι αυτό όμως ήταν λίγο.
Το να περάσει κάποιος χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα, μέχρι πέρυσι, απ' όσο κυκλοφορούσε, κόστιζε γύρω στα 10 χιλιάρικα κι είχε πέσει κάπου στα 5. Φέτος, έπεσε κι άλλο. Στο χιλιάρικο. Απ' την άλλη, τα πράγματα στη Συρία αγριεύουν. Κι έτσι όσοι έχουν κάποια χρήματα τα δίνουν να γλυτώσουν.
Αγόρια 15 χρονών, πιο μεγάλα, μέχρι 20 - 25 κι οικογένειες νεαρών ατόμων με μικρά παιδιά, καταφτάνουν καθημερινά στο νησί. Σπάνια πιο μεγάλοι (50 ή 60 μόνο καμιά μάνα που ακολουθάει την οικογένεια των παιδιών της). Είτε βγαίνουν με φουσκωτές βάρκες μέχρι τις ακτές είτε τους μαζεύει το λιμενικό (συνήθως όταν κινδυνεύουν να βουλιάξουν). Και πού να πάνε όλοι αυτοί;
Τους δώσανε χώρο στο κολυμβητήριο, που έχει και εγκαταστάσεις υγιεινής. Αλλά ούτε αυτές επαρκούν. Οι αριθμοί όλο κι ανεβαίνουν. Κάποια στιγμή έγραφαν οι ειδήσεις για 7, για 8 αργότερα για 11 χιλιάδες ανθρώπους. Που δεν θέλουν να μείνουν στο νησί. Ούτε καν στην Ελλάδα. Τους έχουν ψήσει πως ο παράδεισος είναι στη Γερμανία (κυρίως). Και προς τα κει στοχεύουν. Αγοράζουν λοιπόν σκηνές (άλλο ένα εμπόριο π' ανθεί) και τις στήνουν όπου βρουν. Κοντά στο λιμάνι πάντα. Θυμίζει τις παλιές εποχές που έρχονταν τουρίστες χαμηλού εισοδήματος και έκαναν οτοστόπ και ελεύθερο κάμπινγκ.
Όταν είν' η ώρα να φύγει το βαπόρι της γραμμής, τεράστιες ουρές για ένα εισιτήριο. Αλλά πού να βρεθεί. Εγώ είχα κανονίσει για τα εισιτήρια της επιστροφής απ' τον Μάη. Ο Δημήτρης ήρθε στο νησί στις 9 Αυγούστου. Πρώτη χρονιά που παίρνει άδεια, δεν ήταν σίγουρος για τις ημερομηνίες (δεν έχει κλείσει καν χρόνο σ' αυτή τη δουλειά) και το άφησε τελευταία στιγμή. Αλλά δεν βρήκε να γυρίσει στις 23, την ίδια μέρα με μας. Ούτε την προηγούμενη. Κι έτσι έκλεισε την πρόπροηγούμενη. Κι αν κάποιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει εισιτήριο για 15 μέρες μετά, πώς να τα καταφέρει όταν ξεμπερδέψει με τη γραφειοκρατεία.
Κι επιστρατεύτηκαν πλοία επιβατηγά που δεν είχαν γραμμή να κάνουν. Όπως το Ελ. Βενιζέλος. Που άρχισε να πηγαινοέρχεται στα νησιά (δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη που έχει πρόβλημα, τα ίδια συμβαίνουν στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και πάει λέγοντας). Κι όλο φεύγουν καραβιές αλλά τα νησιά δεν αδειάζουν αφού όλο έρχονται καινούριοι. Κι αφού πάνε στον Πειραιά, μετά έχουν δρόμο ακόμα. Στα βόρεια σύνορα, να φύγουν απ' την Ελλάδα που είναι χώρα Σέγκεν να περάσουν από τρίτες χώρες (που δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και να ξαναμπούν σε χώρα Σέγκεν με ανοιχτά σύνορα με τις υπόλοιπες (η Ελλάδα δεν έχει οδικά σύνορα με καμιά άλλη χώρα Σέγκεν). Κι όταν φτάσουν εκεί; Η ελπίδα. Πως δεν θα εφαρμοστούν οι συνθήκες (Δουβλίνο ΙΙ) και δεν θα τους διώξουν προς τα πίσω.
Στο φέισμπουκ, ο Aris Stathopoylos δημοσίευσε την παραπάνω φωτογραφία με το σχόλιο: "Ο ίδιος δρόμος στη Συρία το 2011 ,και το 2014. Τώρα κατάλαβες ποιος φέρνει τους πρόσφυγες στη πατρίδα μας ?". Όχι τίποτ' άλλο αλλά μερικοί ισχυρίζονται ότι "δεν έχει συμβεί κάποιο γεωπολιτικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που να δικαιολογεί αυτήν την αύξηση των ροών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες".

Κι ενώ έλεγα πως αρκετά μέχρις εδώ κλέβω και μια ολόκληρη δημοσίευση απ' το φατσοβιβλίο μιας και δεν μπορεί να τη διαβάσει όποιος δεν είναι μέλος του:
"Αγκαλιά" Καλλονή Λέσβου, 29 Αυγούστου 2015.
Ο Αμπέντ... Σύριος πρόσφυγας ετών 9, ταξιδεύει μόνος του με προορισμό την Γερμανία. Περπάτησε 25 χιλιόμετρα από τον Μόλυβο με βρεγμένα, από την θάλασσα, ρούχα και παπούτσια για να φτάσει στην "Αγκαλιά" στην Καλλονή. Προσπαθώντας να αστειευτώ, του έδειξα τα σοκολατένια μπισκότα μέσα από την ανοιχτή μου τσάντα... Εκείνος τα προσπέρασε, αντί να τα πάρει, τράβηξε το τετράδιο μου και ψαχούλεψε με το χεράκι του την μολυβοθήκη... Ξεκίνησε να γράφει και δεν σταμάτησε μέχρι τον αποχαιρετισμό... Του λείπει το σχολείο του το οποίο καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς... Το τετράδιο και τα μολύβια που του χάρισα, τα βαστούσε πάνω του με προσοχή και σεβασμό. Δεν τα έβαλε στην τσάντα την βρεγμένη για να μην καταστραφούν...
Θυμηθείτε το πρόσωπό του... Είμαι σίγουρη, μια μέρα θα δημιουργήσει κάτι υπέροχο και θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο...

Και για να κάνω μια σύνδεση με την εικόνα που έβαλα στην αρχή, να θυμίσω το πώς έβλεπαν τους Έλληνες πρόσφυγες απ' τη Μικρά Ασία οι Έλληνες της Ελλάδας, από μια αναδημοσίευση του Ν Σαραντάκου: "Η Αφγανιστανούπολις".

Όλον αυτόν το καιρό κράταγα τίτλους απ' τον ιν που παρακολουθώ τη ροή των ειδήσεών του. Έλεγα να τους σχολιάσω αλλά οι τίτλοι πολλαπλασιάζονταν συνέχεια. Οι πεντέξι που είχα στην αρχή όλο και πλήθαιναν. Τους κράταγα σε καρτέλες ανοιχτές που μια μέρα τις είδε ο Δημήτρης και τρόμαξε, αφού το ίντερνετ που σερνότανε έτσι κι αλλιώς στο χωριό, επιβαρυνότανε ακόμα παραπάνω. Τελικά ο αριθμός έφτασε να είναι τεράστιος Τις τελευταίες μέρες τα προβλήματα οξύνονται και οι ειδήσεις είναι πολλές κάθε μέρα) Κι ενώ έκανα ένα πρώτο μάζεμα, μέχρι να γράψω για τα άλλα ξανά γέμισε ο χώρος. Έτσι αποφάσισα να βάλω τη μια κάτ' απ' την άλλη όσες μου έκαναν εντύπωση χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό. Μόνο σε κάποιες έβαλα και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το συγκεκριμένο άρθρο.

- Με αμείωτο ρυθμό φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.
- UNHCR: «Πλήρες χάος» στα ελληνικά νησιά από τη μετανάστευση.
- Μετανάστες καταγγέλλουν επιθέσεις στο ταξίδι από Τουρκία σε Ελλάδα.
- Μεσόγειος: Πάνω από 1.000 μετανάστες περισυνελέγησαν το Σαββατοκύριακο.
- Δήμαρχος Κω: Προς ανεξέλεγκτες καταστάσεις με 7.000 μετανάστες.
- Κως: Αστυνομικοί απώθησαν μετανάστες ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
- Χριστοδουλοπούλου: 2.500 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων ώς το τέλος του έτους.
- Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν εσπευσμένα για την Κω.
- Στο δημοτικό στάδιο της Κω 2.000 μετανάστες εν αναμονή των εγγράφων.
- Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο μετά από βύθιση λέμβου. "Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 250.000 μετανάστες έχουν διασχίσει την Μεσόγειο φέτος για να φτάσουν στην Ευρώπη - 124.000 έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 98.000 στην Ιταλία".
- Στην Κω φτάνει πλοίο για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.
- Η εξάρθρωση των πλοίων-φαντασμάτων εξηγεί τη συρροή μεταναστών στα νησιά.
- Μια νύχτα στη Λέσβο: Το δράμα των μεταναστών όπως το αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός.
- Συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στη Λέσβο, εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες.
- Τουρκία: Σε ένα μήνα περισυνελέγησαν 18.300 μετανάστες στο Αιγαίο.
- Σχεδόν 500 πρόσφυγες έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο στην Κω.
- Στον Βοτανικό μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από το Πεδίον του Άρεως.
- Τα μεσάνυχτα ξεκινά η επιβίβαση προσφύγων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυξημένες οι ροές και στην Λέσβο.
- Μονάδες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω, Λέρο και Χίο
- Σχεδόν 21.000 μετανάστες στην Ελλάδα μόνο την περασμένη εβδομάδα.
- Γερμανία: Οι αιτούντες άσυλο μπορεί να φθάσουν τις 750.000 φέτος.
- Στη ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
- Χιλιάδες μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο φτάνουν το πρωί στον Πειραιά.
- Δραματική έκκληση από δημάρχους των Δωδεκανήσων για το μεταναστευτικό.
- Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη χιλιάδες μετανάστες.
- Στον Πειραιά φτάνει το πρωί το «Ελ.Βενιζέλος». Με 708 μετανάστες απ' τη Λέσβο όπου "παραμένουν περισσότεροι από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους."
- Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες η μεταφορά των προσφύγων
- Το απόγευμα φθάνει στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με πάνω από 2.000 πρόσφυγες
- Στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με 2.172 σύρους πρόσφυγες
- Έφτασε στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με περίπου 2.400 πρόσφυγες
- Συμπλοκές μεταξύ μεταναστών στην Μυτιλήνη
- Στον Πειραιά αναμένεται το «Ελ.Βενιζέλος» με πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
- Λέσβος: Δύο νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες μετά από ανατροπή λέμβου.
- Διεθνής Αμνηστία: Η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί τις αφίξεις προσφύγων. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στο νησί περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
- Από το στάδιο της Κω, στον «ουγγρικό τοίχο»: Η βαλκανική προσφυγική οδός.
- Ιατρικές υπηρεσίες σε μετανάστες από μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω.
- Μυτιλήνη: Σε 11.000 υπολογίζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες. "Μόνο για χθες, Σαββάτο, πιστοποιήθηκε η άφιξη περίπου 2.600 νέων μεταναστών και προσφύγων ενώ άλλοι 2.000 περίπου δεν έγινε δυνατό να πιστοποιηθούν λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού."
- Βίντεο: Ελικόπτερα Super Puma σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Χίο.
- Στον Πειραιά δύο πλοία με περίπου 4.200 μετανάστες.
- Αστυνομικές ενισχύσεις σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες. "η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών"
- Στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με σχεδόν 2.500 πρόσφυγες.
- Άκαρπη η αναζήτηση για τέσσερις μετανάστες στα ανοικτά της Μυτιλήνης.
- Πιο γρήγορα οι ταυτοποιήσεις προσφύγων στα νησιά.
- Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν εντός λίγων ωρών στον Πειραιά. Συνολικά πάνω από 4.000 σε μια νύχτα. Και πίσω μένουν πολλοί ακόμα.
- New York Times: Η Λέσβος εξευτελίζει την Ευρώπη. "Περισσότεροι από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν φέτος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την Ιταλία που υποδέχθηκε 80.000. Οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο".

"οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα και παρέχουν γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα. Η απάντηση τους θα πρέπει να είναι ντροπή για τους άλλους Ευρωπαίους, ειδικά για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία πανικοβάλλεται με την προοπτική να υποδεχθεί μόλις 3.000 μετανάστες που διασχίζουν το Καλαί στη Γαλλία".

"Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να λάβει 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με το εύρος της κρίσης".

Γιατί παίζεται Η κολοκυθιά με τους πρόσφυγες. "Η Πολωνία εμφανίζεται πολύ διστακτική κι επικαλείται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν στα εδάφη της.
Η Λιθουανία προτίθεται να πάρει μόνο 255, η Λετονία 200, η Σλοβακία 100 και η Σλοβενία... 20! Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία δεσμεύτηκαν να απορροφήσουν τους περισσότερους - 10.500 και 6.752 αντίστοιχα.
".
- Στην πλατεία Βικτωρίας διανυκτερεύουν πρόσφυγες λόγω πληρότητας στον Ελαιώνα.

Προς την Ευρώπη

- Στην Ειδομένη θα μεταφερθούν οι 2.000 μετανάστες από την Κω.
- Μεταναστευτικό: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ για τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα.
- ΠΓΔΜ: Δακρυγόνα εναντίον των μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα.
- OHE: Συστάσεις προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την κατάσταση στα σύνορα.
- ΠΓΔΜ: Σταδιακά περνούν τα σύνορα οι πρόσφυγες, δραματική η κατάσταση.
- ΠΓΔΜ: Ανοιξαν τα σύνορα για σταδιακή διέλευση των προσφύγων, σκηνές πανικού.
- Χιλιάδες πρόσφυγες «εγκλωβισμένοι» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
- ΠΓΔΜ: Υπό βροχή στην ουρά για το «όνειρο» της βόρειας Ευρώπης χιλιάδες πρόσφυγες.
- Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.
- ΠΓΔΜ: Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό οι πρόσφυγες, επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη.
- Χιλιάδες μετανάστες περνούν μαζικά από την ΠΓΔΜ στην Σερβία.

Και παραέξω:

- Δεκατρείς τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας - μεταναστών στη Γερμανία.
- Σλοβακία: Δεν θα δεχτούμε μουσουλμάνους μετανάστες.
- Βρετανοί αστυνομικοί στο γαλλικό Καλαί εναντίον των μεταναστών.
- Γαλλία - Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταναστευτική κρίση στο Καλαί.
- Κομισιόν: Δεν φταίμε εμείς, αλλά τα κράτη-μέλη για την προσφυγική κρίση.
- Πάνω από 2.000 μετανάστες διασώθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση ανοιχτά της Λιβύης.
- Τουρκία: Συλλήψεις μεταναστών που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Για ξεκάρφωμα.
- Γερμανία: Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση κατά των προσφύγων.
- Δεύτερη νύχτα έντασης στη Γερμανία με φόντο το προσφυγικό.
- Δεκάδες παιδιά μεταναστών έφτασαν χωρίς τους γονείς τους στη Σικελία.
- Συγκρούσεις στο Μιλάνο μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.
- Ουρές 30 χιλιομέτρων καθώς η Αυστρία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα.
- Αυστρία: Εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο παιδιά Σύρων προσφύγων.
- Φινλανδία: Διαδήλωση κατά της δημιουργίας κέντρου υποδοχής προσφύγων.
- ΠΓΔΜ: Προβληματική η συνεργασία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό.
- Η Ουγγαρία στέλνει πίσω στα σύνορά της τους οικονομικούς μετανάστες.
- Γυναίκες και παιδιά το ένα τρίτων των προσφύγων που φθάνει στην ΠΓΔΜ.
- Αριθμός-ρεκόρ 2.200 προσφύγων έφθασαν στη Βαυαρία σε 24 ώρες.
- Διαδηλώσεις προσφύγων για το μπλόκο στον σταθμό της Βουδαπέστης.
- Γερμανία προς πρόσφυγες: Το Δουβλίνο ισχύει ακόμη.
- Εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Βαυαρία με τα τρένα από την Ουγγαρία.
- Βαυαρός ΥΠΕΣ: «Δεν είμαστε ρατσιστές, έχουμε εξαιρετικούς νέγρους».
- Χιλιάδες Ισλανδοί δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν σύρους πρόσφυγες.
- Για τη Βιέννη αναχώρησαν τα τρένα προσφύγων μετά το «στοπ» στα σύνορα.
- Βουδαπέστη: Πρόσφυγες επιβιβάζονται σε τρένα για Γερμανία και Αυστρία.
- Ο κεντρικός σταθμός της Βουδαπέστης, νέα εστία στο προσφυγικό. "Οι φράχτες θα είναι πάντα τρύπιοι".
- Νέος εμπρησμός σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία.
- Στην Ουγγαρία φτάνει η μεγάλη ομάδα των σύρων προσφύγων.
- Οι ΗΠΑ θα δεχθούν 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
- Στο στόχαστρο ακροδεξιών τα γερμανικά κέντρα για πρόσφυγες.
- Η Ουγγαρία «εξετάζει» να χρησιμοποιήσει τον στρατό για τους πρόσφυγες.
- Δεκάδες μετανάστες νεκροί σε αμπάρι πλοίου ανοιχτά της Λιβύης.
- OHE: Τρεις χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά στην ΠΓΔΜ.
- Πρόσφυγες στην Πολωνία; «Λυπούμαστε, αλλά έχουμε... ουκρανική κρίση».
- Ιταλία: Τρεις χιλιάδες πρόσφυγες διασώθηκαν σε ένα 24ωρο.
- Δεκάδες πρόσφυγες νεκροί από ασφυξία σε φορτηγό στην Αυστρία.
- Συνεχίζεται η διέλευση προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
- Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης.
- Οι 71 πρόσφυγες που ταξίδευαν νεκροί στην Αυστρία: Σοκ σε όλη την ΕΕ.
- Νέα προσφυγική τραγωδία στη Μεσόγειο: Φόβοι για 200 νεκρούς.
- Τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες «πέρασαν» τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015.
- Συλλήψεις στην Ουγγαρία για τον θάνατο των προσφύγων στο φορτηγό.
- Ο φράχτης στην Ουγγαρία «εντείνει το πρόβλημα των μεταναστών».
- Γερμανία: Αναμένει 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες έως το τέλος του έτους.
- Ουγγαρία: Έτοιμο το πρώτο τμήμα του φράχτη για τους μετανάστες.
- Πέμπτος ύποπτος συνελήφθη για το φορτηγό με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες.
- Αυστρία: Τρία παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση σε φορτηγό με πρόσφυγες.

Ευκαιρία για χρήμα

- Προειδοποίηση για διακίνηση πλαστών συριακών διαβατηρίων στην Τουρκία (ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται).

Κι οι πολιτικοί

- Χριστοδουλοπούλου: Υπηρεσίες πρώτης υποδοχής σε όλα τα νησιά«Η ΕΕ αδιαφορεί για τους πρόσφυγες».
- Αναστέλλει η Γερμανία το Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες. Απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση με τη μαζική διέλευση χιλιάδων Σύρων από τα Βαλκάνια με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, η Γερμανία αναλαμβάνει κεντρική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης της προσφυγικής κρίσης αναστέλλοντας τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.
- Αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση, η Μέρκελ πιέζει την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα.
- ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΣ για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου.
- H Ρώμη ζητά σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου.
- Αναγκαία τα κέντρα διαλογής προσφύγων σε Ελλάδα - Ιταλία, λένε χώρες της ΕΕ.
- Στην Ελλάδα έρχεται αντιπροσωπεία της Κομισιόν για το μεταναστευτικό.
- Παυλόπουλος: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
- Παυλόπουλος: Ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις για το προσφυγικό.
- Μουζάλας: Στόχος μας η γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων. "Ερωτηθείς εάν με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα «διαφημίζεται» ως πέρασμα μεταναστών, τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν πουθενά. Προερχόμενοι από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ (λόγω των τζιχαντιστών) πάντα βρίσκουν τρόπους και οδούς για να διαφύγουν, ακόμη και τους πιο δύσκολους, ανέφερε.

Παρατήρησε, δε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, από εκείνους που φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές, το 80% είναι πρόσφυγες από αυτές τις εμπόλεμες χώρες και κατά 20% (οικονομικοί) μετανάστες. «Το μεταναστευτικό επηρεάζει λίγο. Το προσφυγικό είναι το βασικό πρόβλημα» είπε.
"
- Αβραμόπουλος: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Ουγγαρία η Κομισιόν.
- Μέρκελ: Κινδυνεύει η Σένγκεν από τις διαφωνίες στην ΕΕ για το προσφυγικό.
- Παυλόπουλος: Άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
- Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για το προσφυγικό.
- Σύνοδος βαλκανικών χωρών στη Βιέννη για το προσφυγικό.
- Μέρκελ: Έτοιμοι για Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά όχι ακόμη.
- ΗΠΑ προς Ευρώπη: Πολεμήστε τους διακινητές, βοηθήστε τις χώρες του Νότου.
- Επίθεση Σουλτς στον «κυνισμό» ορισμένων χωρών απέναντι στην προσφυγική κρίση.
- Διυπουργική την Τετάρτη στο Μαξίμου για το προσφυγικό.
- Ουγγαρία: «Ταπεινωτικά» τα κονδύλια που μας δίνει η ΕΕ για το προσφυγικό.
- Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Ολάντ για το μεταναστευτικό.
- Γερμανία: Έως 3,3 δισ. ευρώ το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.