04 Μαΐου 2013

Συκωτάκια λαδορίγανη

Ένας μεζές που προέκυψε ξαφνικά. Το Πάσχα τα αρνιά πουλιούνται με το κεφαλάκι και τη συκωταριά μαζί. Όλα ίδια τιμή. Ένα έθιμο που έχουν επιβάλει οι χασάπηδες από αρκετά χρόνια (πάντα έτσι το ήξερα από τότε που ήμουν πιτσιρίκι). Μιας και πουλιούνται χιλιάδες αμνοερίφια κι αν δεν έδιναν τα σχετικά μέρη μαζί με τα υπόλοιπα θα τους έμεναν και δεν θα είχαν τι να τα κάνουνε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν πήρα ένα κατσικάκι και μαζί του και τη συκωταριά. Τι να την κάνω; Αποφάσισα να την κάνω τηγανητή. Και ιδού!

Βέβαια οι συκωταριές μερικές φορές είναι περιζήτητες αν πρόκειται να φτιαχτεί και κοκορέτσι. Τότε η μια συκωταριά τ' αρνιού δεν φτάνει με τίποτα και γίνονται διάφορες πατέντες για να φτιαχτεί ένα κοκορέτσι της προκοπής. Η πιο συνηθισμένη είναι να προστεθούν και συκώτια μοσχαρίσια. Κάτι που μπορεί να γίνει και για τη συνταγή που θα δώσω παρακάτω. Μπορεί να είναι με ολόκληρη τη συκωταριά του αρνιού αν πρόκειται για μικρό, του γάλακτος (όλα δηλ. τα σχετικά: συκώτι, νεφράκια, φλεμόνια κλπ) ή μόνο συκώτι μοσχαρίσιο ή από άλλο ζώο μεγαλύτερο. Η διαδικασία είναι η ίδια.
Υλικά
1 συκωταριά
1/2 φλιτζάνι κρασί άσπρο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
λίγο αλεύρι
1/2 φλιτζάνι λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένω και κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) αφαιρώντας πέτσες κλπ (αυτό γίνεται πιο εύκολα αν την ζεματίσω πρώτα για δυο λεπτά). Βάζω το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά. Αλευρώνω τα κομματάκια και όταν κάψει το λάδι τα ρίχνω. Προσθέτω το αλατοπίπερο και τ' αφήνω να τσιγαριστούν ολόγυρα. Σβήνω με το κρασί, ρίχνω και μπόλικη ρίγανη και τα αφήνω να βράσουν κάνα τέταρτο σκεπασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.