Το συγκεκριμένο φαγητό προέκυψε απρόοπτα. Δεν είν' απ' αυτά που συνηθίζω. Πολλές φορές ακούω για γίδα βραστή, αλλά δεν είν' απ' τα κρεατικά που μ' ενθουσιάζουν. Άρα δεν το φτιάχνω. Για μαγειρευτά χρησιμοποιώ το μοσχάρι, για ψητά το χοιρινό. Από τα "ψιλά" ζώα (γιδοπρόβατα δηλ.) μόνο τα μικρά, αρνιά ή κατσίκια κομμένα σε παϊδάκια ή ολόκληρα όπως είναι στο φούρνο (ή στη σούβλα βεβαίως). Και στο χωριό σπάνια γίνονται. Αλλά μια ξαδέρφη μου φίλεψε τη μάνα μου μ' ένα κομμάτι από γίδα που είχε σφάξει. Έμεινε για καιρό στην κατάψυξη περιμένοντας τον κατάλληλο καιρό. Κι αυτός ήρθε προχθές. Μαζί με μπόλικες φρέσκες τομάτες, από τον κήπο της ίδιας ξαδέρφης. Και βγήκε ένα καταπληκτικό φαγητό, όλο τοπικής παραγωγής.
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
30 Ιουλίου 2014
29 Ιουλίου 2014
28 Ιουλίου 2014
Μαρμελάδα ροδάκινο
Καλοκαίρι, μπόλικα τα φρούτα, ευκαιρία για καμιά μαρμελάδα. Σειρά είχαν τα ροδάκινα.Όπως σ' όλες τις μαρμελάδες, πρέπει τα φρούτα να είναι ώριμα. Αν είναι πολύ γλυκά μειώνω την ποσότητα της ζάχαρης. Αν και, ροδάκινο λέει ο τίτλος μιας και είναι το πιο συνηθισμένο φρούτο της εποχής (και μιας και μ' αρέσει πολύ) αλλά η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με βερίκοκα (εξίσου συνηθισμένη πρώτη ύλη μαρμελάδας) αλλά και με δαμάσκηνα ή ακόμα και με αχλάδια. Όλα έχουν παρόμοια συμπεριφορά και γίνονται με τις ίδιες αναλογίες (παρόμοια γλυκύτητα).
26 Ιουλίου 2014
Μόναχο
Όπως έγραφα πριν μερικές μέρες, πέρυσι ξαναπήγα στο Μόναχο. Μια φωτογραφία από τότε. Οι πύργοι της Φράουενκίρχε και ανάμεσα το άγαλμα της Παναγίας. Μια γωνία λήψης που μ' αρέσει πολύ (το τράβηγμα είναι από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Μαρίενπλατς αν έχετε ακουστά). Τι το ιδιαίτερο έχει; Μα ήταν η πρώτη φορά που πέτυχα και τους δυο πύργους χωρίς τίποτα γύρω τους. Από τότε που πήγα μέχρι που έφυγα, ο ένας στην αρχή κι ο άλλος μετά ήταν καλυμμένοι λόγω έργων συντήρησης.
24 Ιουλίου 2014
Τυρόπιτα σε φόρμα (πατσαβουρέ - Νατάσας)
Όταν έφερε τη συνταγή για την τυρόπιτα η Νατάσα, είχε γράψει στο πίσω μέρος του χαρτιού ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα, με τα ίδια βασικά υλικά αλλά λίγο διαφορετική αυτή, πιο εύκολη. Δεν πρόλαβα να τη δοκιμάσω αλλά είπα να την παρουσιάσω από δω, είμαι σίγουρος πως θα είναι πεντανόστιμη, το γεγονός πως είναι απ' τη Νατάσα είναι εγγύηση επιτυχίας :)
22 Ιουλίου 2014
Γιαουρτλού κεμπάπ (Αναστασίας)
Το γιαουρτλού δεν το έχω φτιάξει καμιά φορά εγώ. Είναι όμως ένα καλοκαιρινό και δροσερό φαγητό, αν και, θέλει κάμποση ώρα η προετοιμασία του. Αρέσει στη Ειρήνη και της το ψτιάχνει συνήθως η φίλη της η Αναστασία (όταν έχει όρεξη να μαγειρέψει, βέβαια). Και αν κάποιος δεν θέλει (ή βαριέται) να φτιάξει ο ίδιος τα κεμπάπ τα αγοράζει έτοιμα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να τα ψήσει και να τα περιχύσει με τη σάλτσα. Αυτό της φωτογραφίας είναι ετοιματζίδικο, απ' την Τουρκία.
20 Ιουλίου 2014
Απάντηση του κουίζ
Πριν μερικές μέρες ανέβασα τη φωτογραφία αυτή ζητώντας να μπούνε σε ηλικιακή σειρά οι γιαγιάδες. Καιρός να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τέρμα αριστερά (η μόνη που δεν είναι χήρα γι' αυτό και δεν φοράει μαύρα) είναι η γιαγιά μου η Σοφία που είναι και η μικρότερη. Γεννημένη το 1900, είναι 80 χρονών (αν έχω δίκιο κι η φωτογραφία είναι του '80, +1 αν είναι του '81). Από κει και πέρα οι αδερφές κάθονται στη σειρά, απ' τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη!
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τέρμα αριστερά (η μόνη που δεν είναι χήρα γι' αυτό και δεν φοράει μαύρα) είναι η γιαγιά μου η Σοφία που είναι και η μικρότερη. Γεννημένη το 1900, είναι 80 χρονών (αν έχω δίκιο κι η φωτογραφία είναι του '80, +1 αν είναι του '81). Από κει και πέρα οι αδερφές κάθονται στη σειρά, απ' τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)