Άνοιξη, Πάσχα κοντεύει και σκέφτηκα να παρουσιάσω μια σαλατίτσα. Παρόλο που το Πάσχα κάποιοι νομίζουν πως πρέπει να έχουν στο τραπέζι ντοματοσαλάτα, κι οι τιμές της ντομάτας εκτοξεύονται στα ύψη, εγώ προτιμώ το μαρούλι που είναι της εποχής. Και βέβαια, όχι σκέτο μαρούλι, γιατί τότε δεν μιλάμε για σαλάτα. Αλλά με διάφορα λαχανικά της εποχής να το συνοδεύουν. Στη φωτογραφία είναι μια μαρουλοσαλάτα σερβιρισμένη σε ταβέρνα που μ' άρεσε και σαν όψη και σαν σύνθεση και τη φωτογράφησα. Εκτός των άλλων, μου άρεσε που ήταν και ψιλοκομμένη, η πρακτική του να κόβεται το μαρουλόφυλλο στα τέσσερα(!) δεν με συγκινεί καθόλου. Μακάρι να μπορούσα να έκοβα κι εγώ το μαρούλι όπως ο Γιώργος (που εγώ τον ζηλεύω, αλλ' αυτός μου λέει πως η μάνα του του κάνει παρατηρήσεις πως το μαρούλι που κόβει είναι χοντρό:) )
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
21 Απριλίου 2014
19 Απριλίου 2014
Τσουρέκια Πασχαλινά
Τελευταία στιγμή που δίνω τη συνταγή. Ο λόγος είναι πως ενώ και αυτήν και άλλες τις έχω χρόνια τώρα, όσες φορές προσπάθησα να φτιάξω τα τσουρέκια, δεν τα κατάφερνα. Έμοιαζαν εξωτερικά με τσουρέκια, αλλά όταν τα έκοβες ήταν θεόσκληρα. Έτσι, για χρόνια είχα σταματήσει να φτιάχνω τσουρέκια. Η Μαρία έκανε κάποιες προσπάθειες, κι αυτές αποτυχημένες και απαγορέψαμε την συνέχιση των προσπαθειών. Μέχρι πρόσφατα που σ' ένα ζάπινγκ έπεσα πάνω σε μια εκπομπή του νέου καναλιού "Ε" με τον παλιό μαγειροπαρουσιαστή Ευτύχη Μπλέτσα που έφτιαχνε τσουρέκια. Η Μαρία, που πάντα είχε στο νου της να φτιάξουμε σπιτικά τσουρέκια, είπε να ξαναδοκιμάσουμε. Έριξα μια ματιά και τα βασικά υλικά (αλεύρι - μαγιά - αυγά) ήταν τα ίδια. Έτσι το προσπαθήσαμε και πάλι παντρεύοντας τις οδηγίες (η κυρία στο βίντεο είναι αναλυτική ενώ οι οδηγίες που γράφει από κάτω είναι πολύ περιληπτικές και μερικά πράγματα τα κατάλαβα απ' αυτές που είχα) κι αυτή τη φορά πετύχανε!). Κι αφού πετύχανε, ρίξαμε και μια δεύτερη δόση την επόμενη μέρα γιατί η πρώτη κάτι να δοκιμάσουμε, κάτι να μοιράσουμε, δεν έμεινε ούτε η μισή!
18 Απριλίου 2014
Νόβα και πανελλαδικές
Τα θέματα των πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων θα αναλάβει να μεταδίδει φέτος η Νόβα, με κόστος 18 χιλιάδες και κάτι ψιλά. Αφού καταργήθηκε η ΕΡΤ πέρυσι το καλοκαίρι (εν μέσω εξετάσεων, που για να συνεχιστούν ομαλά βοήθησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοί της) το διάδοχο μόρφωμα δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τη διαδικασία για φέτος. Έτσι, με απόφασή της η Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) την αναθέτει στην ιδιωτική Νόβα
17 Απριλίου 2014
Γυμνισμός στο Μόναχο
Τις τελευταίες μέρες γέμισαν οι εφημερίδες αλλά και οι ιστοσελίδες με την "είδηση" πως στο Μόναχο ο γυμνισμός βρήκε τη δικαίωσή του. Και το αναφέρουν σαν κάτι καινούριο, κάτι εντυπωσιακό. Το θέμα είναι πως η είδηση παρουσιάζεται με μια καταπληκτική ομοιομορφία σ' όλες τις περιπτώσεις κι αυτό γιατί αναμεταδίδεται η είδηση από μία βρετανική εφημερίδα (την The Telegraph) απ' την οποία κάποιοι παίρνουν ακόμα και τη φωτογραφία, ενώ μια αναζήτηση στο Γκούγκλη με αυτό το θέμα επιστρέφει εκατοντάδες αυθεντικές φωτογραφίες που είναι πράγματι με γυμνούς γιατί αυτές των εφημερίδων είναι στο περίπου: δείχνουν κόσμο με μαγιό να λιάζεται στους εγγλέζικους κήπους.
15 Απριλίου 2014
Κοκορέτσι
Το κοκορέτσι της φωτογραφίας είναι ετοιματζίδικο. Από ταβέρνα. Έτσι είναι αρκετά χοντρό. Όταν το φτιάχνω εγώ είναι πολύ πιο λεπτό. Και το φτιάχνω συνήθως το Πάσχα, γι' αυτό και έχει θέση αυτές τις μέρες στα επετειακά φαγητά (και όχι μόνο). Μπορεί να είναι κυρίως φαγητό, αλλά τις περισσότερες φορές είναι συνοδευτικός μεζές, τα υλικά του είναι αρκετά δύσκολα για τον οργανισμό. Χοληστερίνη, πίεση και άλλες δυνάμεις καραδοκούν κι έτσι χρειάζεται μέτρο στην απόλαυσή του. Κάποια εποχή μάλιστα, είχε απαγορευτεί απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση (ή ήταν τότε ακόμα ΕΟΚ; ).
13 Απριλίου 2014
Βάφλες
Τις βάφλες τις είχα ακουστά από παλιά, αλλά δεν τις ήξερα πώς ακριβώς ήταν. Κάποια στιγμή μάλιστα είχαμε πάρει και μια συσκευή που φτιάχνει βάφλες (βαφλιέρα) που όμως δεν μας άρεσε (και κάποια στιγμή τη χαρίσαμε). Κι αυτό γιατί έβγαζε βάφλες λεπτές που γίνονταν πολύ στεγνές. Σαν μπισκότα συνοδευτικά σε παγωτό. Γιατί και κάποια χωνάκια του παγωτού είναι είδος βάφλας. Αλλά εγώ είχα στο νου μου βάφλες φουσκωτές κι αφράτες. Δεν ξέρω πού τις είχα δει και τις σκεφτόμουνα τέτοιες. Μέχρι που πήγαμε στις Βρυξέλλες!
11 Απριλίου 2014
Υπουργικές πονηριές
Θέλεις ν' αγιάσεις και δεν σ' αφήνουν. Είπα να σταματήσω τα σχολικά θέματα που πέσαν μαζεμένα και να βάλω καμιά συνταγή που να είναι και των ημερών, αλλά οι ανακοινώσεις του υπουργείου με τσιγκλάνε να συνεχίσω. Καιρό τώρα "διαρρέεται" εντέχνως πως όλα όσα ξέραμε για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών να τα ξεχάσουμε γιατί θ' αλλάξουν. Και πως οι καλοκαιρινές διακοπές των δύο (κι όχι τριών όπως πολλές φορές λέγεται) μηνών μας τέλειωσαν και θα λιγοστέψουν για τα καλά. Μέχρι κάποια στιγμή, το πρόσχημα για το δεύτερο ήταν η επέκταση του διδακτικού έτους. Τώρα βρέθηκε ένα συνδυασμός: παράταση για να προετοιμαστεί σωστά η έναρξη της επόμενης χρονιάς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)