10 Νοεμβρίου 2024

Παστουρμαδόπιτα

Παστουρμαδόπιτα ήθελα αλλά συνταγή δικιά μου δεν είχα. Η λύση κλασσική. Αναζήτηση στο ίντερνετ. Ναι, αλλά ποια συνταγή; Βρήκα πολλές οι περισσότερες με τον παστουρμά να είναι σε μικρά κομμάτια ή και σε μείξη με τα υπόλοιπα κάτι που δεν μ' άρεσε. Είχα μια ιδέα του τι και πώς το ήθελα οπότε κατέληξα σ' αυτήν της Αργυρώς που ήταν πιο κοντά στις ιδέες μου. Προσθαφαίρεσα και κάτι λίγα από άλλες συνταγές κι έφτιαξα τη δικιά μου!

Υλικά

4 φύλλα κρούστας
6 φέτες (150 γρ.) παστουρμά (με το περίβλημά του)
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους και τη φλούδα
λίγο λάδι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σουσάμι - παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

Τρίβω το κασέρι σε χοντρό τρίφτη.
Χαράζω σταυρωτά και ξεφλουδίζω (όσο γίνεται) τη ντομάτα. Την κόβω στα 4, αφαιρω τους σπόρους και την ξανακόβω σε μικρά κυβάκια. Τη βάζοω σε μπολ, τη ραντίζω με λίγες σταγόνες λάδι, αλατίζω ελαφρά και ανακατεύω.
Σε ένα μικρό λαδωμένο ορθογώνιο ταψί στρώνω το πρώτο λαδωμένο (και τσαλακωτό) φύλλο. Λαδώνω και στρώνω το δεύτερο. Βάζω το μισό τριμμένο κασέρι σε στρώση. Από πάνω τις φέτες παστουρμά και τα κυβάκια ντομάτας σε μια στρώση πάνω στον παστουρμά. Καλύπτω με το υπόλοιπο τριμμένο κασέρι. Τρίβω λίγο πιπέρι κατά βούληση και σκεπάζω την παστουρμαδόπιτα με το άλλο φύλλο.
Ραντίζω με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζω με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Ψήνω την παστουρμαδόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
Αφήνω την καυτή πίτα να σταθεί για λίγα λεπτά και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.