17 Οκτωβρίου 2024

Σύστημα εγγυοδοσίας πλαστικών μπουκαλιών


Ήταν Ιούνης μήνας όταν διάβασα την είδηση για πρώτη φορά και τώρα την ξανάδα. Τότε έλεγε πως θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, δηλαδή μετά από καμιά 10αριά μέρες (κάτι που δεν έγινε), τώρα σε δυο μήνες και μάλλον θα ισχύσει έτσι, πρέπει να είναι κεντρική κατεύθυνση απ' την ΕΕ. Βέβαια, ο τίτλος είναι παραπλανητικός (και το κείμενο εν μέρη): δεν πρόκειται για αύξηση 15 λεπτά ούτε είναι αντίστοιχο με την πλαστική σακούλα. Η αύξηση των 15 (ή 10) λεπτών προκύπτει σαν εγγυοδοσία, δηλαδή θα τα δίνουμε μεν, αλλά αν επιστρέψουμε το μπουκάλι θα τα παίρνουμε πίσω (με κάποιον τρόπο). Αντίθετα τη σακούλα την πληρώνουμε (και με διάφορους τρόπους, είτε μόνο το περιβαλλοντικό τέλος είτε το κόστος στο κατάστημα συν το τέλος είτε μας της πουλάει το κατάστημα είτε με διάφορες πατέντες μας την δίνουν τσάμπα).

Μιας κι έπιασα τις σακούλες ας γκρινιάξω λίγο παραπάνω. Αν αντί για πλαστική δώσουν χάρτινη, θεωρείται πως είναι οικολογική κίνηση. Αλλά το ζήτημα είναι από τι χαρτί έχει φτιαχτεί. Αν είναι από ανακύκλωση, πάω πάσο. Αν είναι όμως από καινούρια χαρτόμαζα αυτό σημαίνει κομμένα δέντρα, άρα απ' τη μια καταστρέφουμε κι απ' την άλλη "σώζουμε"! Το χειρότερο όλων είναι με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες που το πακεταρισμένο προϊόν ξαναπακετάρετε και πετάς μια κούτα και δεύτερη κούτα και τρίτη ίσως ή ένα πλαστικό περιτύλιγμα ή όπως προχτές που το κουτάκι ήταν μέσα σε πλαστική σακούλα κι αυτή παραδόθηκε μέσα σε χάρτινη.

Αλλά ας ξαναγυρίσω στο θέμα μου. Σύμφωνα με την ειδησιογραφία "προβλέπει την εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο" Φιάλες λέει αλλά τη μια εννοεί μπουκάλια και την άλλη κουτάκια (αλλά αυτά είναι λαϊκές λέξεις και πώς θα δείξουμε πως είμαστε γραμματιζούμενοι κι όχι πλεμπαίοι αν δεν χρησιμοποιήσουμε νεοκαθαρεύουσα). "Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών αυτών από τους καταναλωτές, τα οποία θα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα".

Το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια. Όταν πήγα το 2009 ήδη ήταν σε χρήση. Το αντίτιμο ήταν 25 λεπτά (και 8 για τα γυάλινα). Υπήρχαν και μπουκάλια που εξαιρούνταν, ενώ για της Κοκακόλας, (και κάποια άλλα σκληρά) ήταν 15. Πρόσφατα διαπίστωσα πως όλα πήγαν στα 25 (και προστέθηκαν και κάποια απ' τα εξαιρούμενα τότε). Για την επιστροφή υπάρχουν δυο τρόποι: ή το δίνεις πίσω στο σημείο που τ' αγόρασες (κυρίως αν πρόκειται για φαστφουντάδικο ή καντίνα) κι παίρνεις τα λεφτά σου ή το βάζεις σε μηχάνημα έξω από σουπερμάρκετ κι παίρνεις ένα κουπόνι για να ψωνίσεις από κει. Την "εγγυοδοσία" αυτή τη λένε στα γερμανικά Pfand (που κατά λέξη σημαίνει ενέχυρο και που χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις εγγυοδοσίας, π.χ. όταν δίνεις λεφτά για το πιάτο (ή το ποτήρι) σε μπίαργκάρτεν ή στις χριστουγεννιάτικες αγορές).

Για να δουλέψει το σύστημα, λοιπόν, χρειάζεται προετοιμασία. Μπορεί για λίγες μέρες να υπάρξει η δυνατότητα επιστροφής σε μαγαζιά στη ρεσεψιόν που θα δίνει χαρτάκι γι' αυτά που επέστρεψες, όμως αυτό θέλει υπαλλήλους κάτι που κοστίζει πολύ. Όπως κοστίζει και το στήσιμο μηχανημάτων, αλλά αυτό είναι εφάπαξ. Τα μηχανήματα ελέγχουν το μπαρκόντ (πως είν' απ' τα επιστρεφόμενα μπουκάλια) βεβαιώνουν το αντίτιμο και παίρνουν τα πλαστικά και τα συμπιέζουν και τα σπρώχνουν σε μια μεριά, τα αλουμίνια πάλι συμπιεσμένα απ' αλλού ενώ τα γυάλινα σε άλλο χώρο.

Στις αρχές Ιουλίου βρέθηκα σε σουπερμάρκετ σ' ένα χωριό στην Αυστρία. Εκεί ετοιμαζόντουσαν για να κάνουν κάτι αντίστοιχο κι ήδη υπήρχε ο χώρος για το μηχάνημα που θα τα μάζευε. Είναι η φωτογραφία της αρχής που γράφει πως από το 2025 εκεί θα παίρνει επιστροφές. Όταν την τράβηξα δεν έδωσα την απαιτούμενη προσοχή αν το μηχάνημα είχε ήδη εγκατασταθεί ή απλά ήταν φωτογραφία για να προετοιμάζει τον κόσμο. Πάντως είτε το ένα ήταν είτε το άλλο, 6 μήνες πριν υπήρχε έτοιμη η σχετική ενημέρωση. Περιμένω να δω τι θα γίνει στην Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και σήμερα στην Ελλάδα στα σπιτάκια ανακύκλωσης πούχουν στηθεί σε διάφορα μέρη, μόνο που σ' αυτά θέλεις 33 συσκευασίες για 1€ ενώ με τον καινούριο τρόπο μόλις 4 (ή 7; ανάλογα πόσο θα προβλέπεται). Αυτό, βέβαια, θα κάνει πολλούς να προσέχουν τι κάνουν τα μπουκάλια τους, άρα δεν θα βρίσκονται τόσα πολλά στα σκουπίδια, άρα αυτοί που γυρίζουν σήμερα και μαζεύουν και τα πάνε στα σπιτάκια δεν θα βρίσκουν τόσα. Απ' την άλλη, δεν θα πέσει πολύ το εισόδημά τους αφού και με λιγότερα που θα μαζεύουν τα ίδια πάνω κάτω θα βγάζουν (άκου 33 για το ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.