Την κολοκύθα την ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Κάποτε την ήξερα μόνο για τα κολοκυθοπιτάκια. Γλυκά κι αυτά. Μετά έμαθα να φτιάχνω σούπα ή πίτες αρμυρές. Μέχρι που έπεσα κατά τύχη πάνω σε μια συνταγή που την έκρινα ενδιαφέρουσα. Ήταν από τον Άκη οπότε μιας και την προηγούμενη την είχα πάρει απ' την Αργυρώ, ταίριαξε για να υπάρχει ισορροπία. Εννοείται, βέβαια, πως την προσάρμοσα.
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα, με τη φλούδα χωρίς σπόρια
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
120 γρ. ξανθές σταφίδες
120 γρ. καρύδια
100 γρ. νερό
3 αυγά
100 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
ελαιόλαδο, για το ταψί
Εκτέλεση
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ξεφλουδίζω την κολοκύθα, και την τρίβω. Την μεταφέρω σε ένα μπολ. Προσθέτω στο μπολ την κανέλα, και το γαρίφαλο, και ανακατεύω. Ρίχνω τα αυγά, το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
Ψιλοκόβω τα καρύδια, τα ρίχνω και αυτά, και ανακατεύω με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τοποθετώ τα φύλλα κρούστας στον πάγκο το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγω σε ρολό. Κόβω τα φύλλα σε ροδέλες και τα ανοίγω με τα χέρια για να αφρατέψουν και να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Ρίχνω σε 10 δόσεις τα φύλλα στο μπολ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σε κάθε δόση.
Αλείφω με ένα πινέλο ένα ταψί (διαστάσεων 25x32 εκ.) με λάδι. (Αν το ταψί είναι αντικολλητικό δε χρειάζεται να αλείψω με λάδι.)
Ρίχνω μέσα το μείγμα και το απλώνω ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για 35-40 λεπτά.
Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και κόβω σε κομμάτια.
Σερβίρω με ζάχαρη άχνη, κανέλα και φύλλα δυόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.