27 Μαρτίου 2013

Πατάτες αλά Γερμανικά (Bratkartoffeln)

Πρόκειται για τις λεγόμενες στα γερμανικά μπράτκαρτοφελν (Bratkartoffeln). Τη συνταγή την είχα δώσει στο παλιό μπλογκ και την επαναλαμβάνω τώρα, χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες. Είναι μια άλλη εκδοχή απ' τις πατάτες αλά Σοφία, καθόλου διαιτητική όμως αυτή. Το κοινό είναι η ιδέα η πατάτα να βραστεί πριν τηγανιστεί ή μπει στο φούρνο ώστε να φτιαχτεί πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να πιει πολλά λάδια (ή βούτυρα!).

Υλικά

500 γρ. πατάτες
40 γρ. βούτυρο ή λάδι
1 κρεμμύδι
50 γρ. μπέικον σε κύβους
50 γρ. ζαμπόν σε κύβους
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζω τις πατάτες σε καλά αλατισμένο νερό (όσο να κρατάνε ακόμα), τις καθαρίζω, τις αφήνω να κρυώσουν καλά (καλύτερα μια νύχτα) και τις κόβω σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστό. Κόβω το κρεμμύδι σε μακρόστενα κομμάτια. Βάζω το ζαμπόν με το μπέικον σε ένα τηγάνι, το τσιγαρίζω μέχρι να σκουρύνει αρκετά. Το βγάζω και τσιγαρίζω το κρεμμύδι με λίγο βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανές. Τηγανίζω τις πατάτες (πιο γρήγορο) ή τις ψήνω σε ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο (για καμία ώρα - αλλά γίνονται ελαφρύτερες), έτσι όμως που να μην είναι η μια πάνω στην άλλη. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις γυρίζω να πάρουν χρώμα και απ’ την άλλη. Τις βγάζω και προσθέτω το μπέικον με το κρεμμύδι ανακατεύοντας ελαφρά. Προαιρετικά και λίγο μαϊντανό.
Με το ψητό το κρεατάκι είναι ένας μούρλια συνδυασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.