19 Μαρτίου 2013

Σκορδαλιά

Η σκορδαλιά (ή αλιάδα) χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό. Είτε σαν σάλτσα, πιο αραιή συνήθως πάνω από παντζάρια ή αμπελοφάσουλα είτε σφιχτή σαν πουρές δίπλα από τηγανιτά, μπακαλιάρο ή γαλέο ή και μελιτζάνες ή ακόμα κι από κρεατικά. Είναι των ημερών, τη Δευτέρα θα έχει την τιμητική της. Σίγουρα η σκορδαλιά θέλει σκόρδο (θεωρείται αυτονόητο γι' αυτό και η παροιμία για κάτι που είναι τελείως απαραίτητο λέει πως χωρίς αυτό είναι "σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο") έχει για βάση ψωμί ή πατάτα. Είναι θέμα προτίμησης αν και αυτή με την πατάτα γίνεται συνήθως σφιχτή όπως και το πόσο δυνατή θα είναι. Γενικά 3 - 4 σκελίδες σκόρδο είναι αρκετές. Και σκελίδες είναι τα κομμάτια που χωρίζεται το σκόρδο (το κεφάλι). Η διευκρίνιση γιατί πολλά χρόνια πριν κάπου είχαμε πάει βόλτα και προσφέρθηκε μια φίλη να μας έχει έτοιμο φαγητό που είχαμε στο νου μας πως θα περιλάμβανε και σκορδαλιά. Δεν ήξερε πώς να τη φτιάξει και ζήτησε οδηγίες. της είπαμε λοιπόν να βάλει δυο - τρεις σκελίδες. Αυτή δεν ήξερε τι είναι οι σκελίδες οπότε καθαρίζει ένα κεφάλι σκόρδο, ξεκινάει το δεύτερο, πολύ της φάνηκε, σταμάτησε. Κι όταν μπήκαμε στο σπίτι το καταλάβαμε πως κάτι έτρεχε αφού η μυρωδιά είχε κατακλύσει τα πάντα!

Υλικά

3 - 4 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα το μέγεθος, σήμερα τα κινέζικα είναι τεράστια, αλλά απ' την άλλη δεν μυρίζουν τόσο! Αν είναι Βύσσας, αλλάζει το πράμα)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι ξύδι
1 πατάτα καλά βρασμένη ή 2 φέτες φωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο ή λίγο έτοιμο πουρέ

Εκτέλεση

Καθαρίζω το σκόρδο και το βάζω στο μούλτι με το λάδι, το ξύδι και την πατάτα (ή όποια άλλη βάση έχω διαλέξει). Ίσως και δυο κουταλιές νερό (γιατί το μούλτι κινδυνεύει να κάψει το μοτέρ του αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό). Τα δουλεύω μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Αν το θέλω για σάλτσα βάζω λίγο παραπάνω νερό.
Ιδέα:
Η μάνα μου συνηθίζει αν τη θέλει για συνοδεία σε παντζάρια, να βράζει την πατάτα μαζί μ' αυτά! Εγώ αν δεν έχω πατάτα βάζω πουρέ έτοιμο (του εμπορίου) που τον δουλεύω με λίγο νερό (χωρίς να είναι νερουλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.