06 Μαρτίου 2013

Θεωρήσεις βιβλιαρίων ΟΠΑΔ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά της. Θεμιτό. Αλλά όταν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη η προσφορά υπηρεσιών τότε είναι πρόβλημα. Το να θέλει να έχει πιο συγκεντρωμένες τις υπηρεσίες τι το πιο λογικό. Αυτό όμως έχει και τα όριά του. Αυτό που θα γκρινιάξω σήμερα είναι αυτό που έχει γίνει με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΠΑΔ στην Αττική και τη διαδικασία για την θεώρηση των βιβλιαρίων των προστατευόμενων μελών. Τα βιβλιάρια για την υγειονομική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων θεωρούνται από τους προϊσταμένους της υπηρεσίας του καθενός. Το ίδιο γίνεται και για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη. Αλλά για τα άνω των 18 χρειάζεται διπλή θεώρηση. Μια από τον προϊστάμενο και μια από τον οργανισμό ώστε να ελέγχεται αν πράγματι το δικαιούνται ή όχι (αν και δεν είναι και πολλές οι τελευταίες περιπτώσεις).

05 Μαρτίου 2013

Μάφιν διαιτητικά (Σοφίας)

Η Σοφία λοιπόν μου έστειλε την συνταγή για τα διαιτητικά μάφιν που μου είχε υποσχεθεί. Είναι χωρίς αυγό π.χ., με κλεμμένη λίγο τη ζάχαρη κλπ. Το καθένα είναι με γύρω στις 200 θερμίδες, ότι πρέπει για πρωινό. Μπορεί να προστεθούν σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη του καθενός (αλλά ανεβάζοντας και τις θερμίδες!). Εγώ τα έφτιαξα ακολουθώντας ακριβώς τη συνταγή, μόνο που τα έκανα 8 κομμάτια, τα 6 μου φάνηκαν αρκετά μεγάλα. Αλλά τελικά και τα 6 μια χαρά θα ήταν! Επίσης διαπίστωσα πως τα 3/4 του φλιτζανιού για τη ζάχαρη είναι πολύ. Την έκοψα στο 1/2.

04 Μαρτίου 2013

Εγχείρηση διόρθωσης μυωπίας

Η Ειρήνη έκανε επέμβαση με λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας που είχε και έλεγε πως θα έγραφε την εμπειρία της στο μπλογκ μου (νάταν η ζήλια ψώρα...). Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκατάστασης αλλά χθες δέχτηκε πολλές επισκέψεις και το βράδυ ήταν σε υπερένταση και δεν μπορούσε να κοιμηθεί κι έτσι έκατσε και έγραψε στον υπολογιστή το σημείωμα που ακολουθεί. Δεν θέλησε να το ανεβάσει μόνη της αλλά μου το έστειλε με μέιλ για να το δημοσιέψω. Έτσι, μεταφέρω το κείμενο ως έχει, χωρίς δική μου επέμβαση. Να σημειώσω πως το κόστος είχε αποφασίσει να το καλύψει μόνη της, από τα χρήματα που είχε μαζέψει από δώρα κλπ εδώ και τόσα χρόνια. Τελικά, της ήρθε και μια γενναία οικονομική ενίσχυση από τη γιαγιά της (τη μάνα μου δηλ.). Εγώ δεν έδωσα μία!


03 Μαρτίου 2013

Μάφιν (Κατερίνας)

Μάφιν και σήμερα. Τις μέρες που έφτιαξε η Ειρήνη τα άλλα, μου στέλνει η κουμπάρα Κατερίνα συνταγή για μάφιν σοκολάτας με φωτογραφία μαζί. Δεν είμαι σίγουρος αν η φωτογραφία είναι δική της (μάλλον όχι, τουλάχιστον δεν έχει την επικάλυψη που προτείνει), τα μάφιν πάντως σ' αυτήν φαίνονται πανέμορφα. Δεν τα έχω φτιάξει, έτσι δεν μπορώ να μιλήσω για το αποτέλεσμα. Προς το παρόν είναι στα υπόψην.

01 Μαρτίου 2013

Μάφιν (Μαίρης)

Μάφιν. Ένα γλυκό που αρέσει σε πολλούς. Όχι, δεν είναι ελληνικό. Εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα σε βενζινάδικο σε αυτοκινητόδρομο στη Γαλλία (τα βενζινάδικα αυτά έχουν του κόσμου τα καλά, όπως και στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους). Είναι σαν μικρά, αυτόνομα κέικ. Και μιας και εγώ δεν είμαι φίλος του κέικ, δεν έδωσα σημασία. Έλα όμως που άρεσαν στην κόρη μου. Έψαξε λοιπόν κι έμαθε μια συνταγή από τη φίλη μας τη Μαίρη. Μου την έδωσε και την έφτιαξα κάποιες λίγες φορές, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Άμα κάτι το κάνεις ανόρεχτα... Τέλος πάντων, η Ειρήνη τα φτιάχνει ταχτικά. Πήραμε και φόρμες τόσο αλουμινένιες όσο και σιλικόνης και τα ψήνει εκεί μέσα. Ένα δείγμα τους είναι στη φωτογραφία.

27 Φεβρουαρίου 2013

Αυγολέμονο

Το αυγολέμονο αυτό είναι για να βάλω πάνω από φαγητά που συνοδεύονται με αυγολέμονο εξωτερικά. Είναι ο τρόπος που το φτιάχνει η μάνα μου για τα ντολμαδάκια που μας περιμένουν την πρώτη μέρα που φτάνουμε στο σπίτι της!

25 Φεβρουαρίου 2013

Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα που έχει μια ιδιαιτερότητα. Όταν ψήνεται σφίγγει. Έτσι τη χρησιμοποιούμε συνήθως πάνω από φουρνιστά φαγητά. Το μυστικό της είναι να μην σβολιάσει, κάτι που είναι εύκολο. Γι' αυτό και δεν χρειάζεται ψηλή θερμοκρασία στην αρχή. Ίσα να λιώσει το βούτυρο. Αν προτιμηθεί να μπει λάδι (μια χαρά μπορεί να γίνει και με το λάδι, απλά έχει μια διαφορετική μυρωδιά) μπορεί και να μην το ζεστάνουμε καθόλου. Όταν αρχίσουμε δε να προσθέτουμε το υγρό, αυτό το βάζουμε κρύο και δουλεύουμε με αρκετή ταχύτητα ώστε να αφομοιώνεται με το προηγούμενο. Η ποσότητά του τελευταίου δε, είναι ανάλογα με το την πυκνότητα που θέλουμε να πετύχουμε.