30 Οκτωβρίου 2023

Πατατοκροκέτες

Έψαχνα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Μα είναι δυνατόν να μην έχω βάλει συνταγή για πορπέτες (πολπέτες τις λένε αλλού); Έχω για πατατοκεφτέδες μεν, αλλ' αυτό είναι άλλη συνταγή, τελείως διαφορετική. Μπορεί να είναι τηγανισμένος (ή ψημένος) πουρές πατάτας και τα δυο αλλά οι κεφτέδες έχουν μυρωδικά μέσα ώστε να δίνουν την ιδέα του κεφτέ ενώ οι πορπέτες είναι πιο πατατένιες. Πορπέτες τις λέμε στο χωριό μου (ή μάλλον πουρπέτις) και δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λένε πατατοκροκέτες (η κροκέτα είναι μικρό ψημένο κυλινδρικό φαγητό από τριμμένο ψωμί λέει η Βικιπαίδεια, αν αντί για ψωμί βάλεις πατάτα έχεις πατατοκροκέτα). Κι επειδή είναι ένα φαγητό που το ήξερα απ' τη μάνα μου θεωρούσα πως το είχα περιλάβει στις συνταγές της. Αμ δε. Και πώς μούρθε να ψάξω; Όχι γιατί σκέφτηκα να φτιάξω αλλά γιατί διάβασα μια σχετική συνταγή κι είπα να τις συγκρίνω. Και τις έφτιαξα για το γινάτι που δεν τις βρήκα.

Υλικά

800 γρ. πατάτες
150 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ, τυρί τριμμένο
50ml λάδι
Αλατοπίπερο κατά βούληση
λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

Για το πανάρισμα

2 αυγά, χτυπημένα,
φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένω τις πατάτες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα από χώμα. Τις βάζω σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που ίσα να τις σκεπάζει (ή στον ατμό) και τις αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν (ή 8’ σε χύτρα ταχύτητας). Είναι έτοιμες όταν τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Τις αφήνω για λίγο να κρυώσουν.

Τις ξεφλουδίζω και τις περνάω από μύλο πατάτας ή με μια πρέσα πατάτας ή ακόμα και με πιρούνι, θέλω να έχω ένα λείο πουρέ, χωρίς σβώλους.

Στο μπολ με τον πουρέ, προσθέτω το λάδι, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το μοσχοκάρυδο και το σχετικό αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά τα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μίγμα (προσαρμόζω την ποσότητα της κρέμας γάλακτος για να το πετύχω).

Με ένα κουτάλι της σούπας και με βρεγμένα χέρια, σχηματίζω κροκέτες στο σχήμα που επιθυμώ, μακρουλές ή στρογγυλές.

Βουτάω τις κροκέτες πρώτα στο μίγμα με τα αυγά και τις τυλίγω στην τριμμένη φρυγανιά. Πανάρω καλά όλες τις κροκέτες, τις τοποθετώ σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C στον αέρα για 20 λεπτά.

Ιδέες

– Μπορώ να προσθέσω διάφορα γεμίσματα. Μπαστούνια μοτσαρέλας, κομμάτια μορταδέλα, κιμά κλπ.
– Μπορώ να τις τηγανίσω σε άφθονο λάδι (έτσι το έκαναν παλιότερα, πού να βρεθεί φούρνος)!
– Προσθέτω κι ένα κολοκυθάκι τριμμένο στο μίγμα για μεγαλύτερη νοστιμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.