22 Σεπτεμβρίου 2023

Ψαρά από Άγιο Ισίδωρο

Συνήθως κάτι το δημοσιεύω στο εδώ μπλογκ και μετά τη δημοσίευση αυτή την ανεβάζω και στο φέισμπουκ. Μ' αυτήν την φωτογραφία γίνεται το ανάποδο. Την δημοσίευσα στο φέισμπουκ την επόμενη μέρα που την τράβηξα και άρεσε σε πολλούς. Και σκέφτηκα κάποια στιγμή να την βάλω κι εδώ μαζί με άλλες που τραβήχτηκαν την ίδια μέρα και θα είχαν κι αυτές κάποια περιγραφή. Και το κάνω σήμερα, 10 μέρες μετά! Αλλά πρώτα τα στοιχεία και οι συνθήκες της φωτογράφησης.

Τι δείχνει η εικόνα; Τα Ψαρά! Από τον Άγιο Ισίδωρο της Μυτιλήνης. 79 χιλιόμετρα απόσταση τη βγάζει ο Γκούγκλης, δηλαδή 44 (ναυτικά) μίλια.
Συνήθως, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ορατότητα. Εκείνο το βράδυ όμως (12/9/2023), λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα (7:37 μμ λέει) ακριβώς επειδή χαζεύαμε τον ήλιο που έφυγε βλέπουμε το βαπόρι στο βάθος. Και πίσω του να διακρίνεται ένας όγκος. Παίρνω τη μηχανή (Canon PowerShot SX530 HS) ζουμάρω (βλέπω πως ήταν περίπου στο 46x) και τραβάω (1/100 γράφει πως ήταν η ταχύτητα, 5,6 το διάφραγμα και ISO 800 έτσι κι αλλιώς όλα στο αυτόματο τα είχα).
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη χωρίς τρίποδο και μιας και το χέρι μου δεν είναι και πολύ σταθερό έχει κάποιο φλουτάρισμα, το ζουμ είναι πολύ μεγάλο. Αλλά το να ψάξω να βρω και το τρίποδο, να το στήσω κλπ θάπαιρνε ώρα και μου φάνηκε πως θα έχανα την εικόνα.
Από τον Άγιο Ισίδωρο συνήθως βλέπουμε το Καράμπουρνου στην Τουρκία (χερσόνησος της Ερυθραίας - στα 32 χιλιόμετρα) και την Χιο. Από πιο ψηλά (π.χ. στο δρόμο για Μεγαλοχώρι), με καλή ορατότητα έχω τύχει να δω τις Οινούσες και τα Ψαρά. Αλλά από το επίπεδο της θάλασσας δεν μου ξανάτυχε.
Σημείωση: Η ψηλότερη κορυφή των Ψαρών είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 531 μέτρα, κι είναι στα βόρεια του νησιού.

Το γενικό πλάνο. Αυτό που βλέπαμε με το ηλιοβασίλεμα (19:32).

Μόλις έχει ξεχωρίσει το μάτι πως κάτι φαίνεται στο βάθος. Είναι ο ήλιος που δύει και φωτίζει τα Ψαρά από πίσω κι έτσι ο όγκος του νησιού ξεκολλάει στον ορίζοντα.

Τράβηγμα με πολύ ζουμ. Στο τέρμα 50x. Κάπου χάνεται η απόσταση, αν και το νησί ξεχωρίζει πιο καλά.

Με λιγότερο ζουμ. Μπορεί να εκτιμηθεί η απόσταση, αλλά το νησί μόλις και διακρίνεται. Τελικά αυτή που έβαλα πρώτη θεωρώ πως είναι η πιο ισορροπημένη.

Λίγη ώρα μετά. Ένα θέαμα που απολαμβάνουμε τακτικά όσοι κατεβαίνουμε εκείνη την ώρα στην παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.