11 Φεβρουαρίου 2023

Σχολεία κλειστά λόγω καιρού

Τις προηγούμενες μέρες με τα χιόνια, ακούστηκε πάλι η καραμέλα πως στην Ελλάδα κλείνουμε τα σχολεία με το παραμικρό κι αν ήταν έτσι στη Γερμανία τα σχολεία θα ήταν κλειστά όλο το χρόνο. Εντάξει, το όλο το χρόνο ίσως φανεί υπερβολή, αλλά το υπόλοιπο είναι λογικοφανές. Μάλιστα, μιλώντας με φίλο που είπε πως αφορμή γυρεύουν οι εκπαιδευτικοί για να κλείσουν τα σχολεία. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω στο μπλογκ για τo θέμα, το αν δηλαδή κλείνουν τα σχολεία στη Γερμανία λόγω καιρού. Αλλά πριν γράψω, είπα να ρίξω μια ματιά, μήπως και τόχω ήδη γράψει (γιατί μου φαινόταν παράξενο να μην έχω αναφερθεί). Και ναι. Τόχα βάλει πριν δυο χρόνια τέτοιες μέρες! Αντιγράφω λοιπόν από κει:

"Αλλά και για το μη κλείσιμο ποιο ήταν το επιχείρημα; Μα γιατί, στη Γερμανία κλείνουν τα σχολεία με το χιόνι; Το ότι στη Γερμανία υπάρχει μηχανισμός που ακόμα κι όταν το χιόνι είχε φτάσει στα 40 εκατοστά που έλεγα, στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο δεν υπήρχε καθόλου. Αλλά στη Γερμανία κλείνουν τα σχολεία με τη ζέστη, γιατί είναι έκτακτο γεγονός και τα κτίρια είναι φτιαγμένα για να κρατάνε τη ζέστη μέσα. Κι αν στις 10 το πρωί, δει ο διευθυντής του σχολείου πως το θερμόμετρο που έχει υποχρεωτικά έξω απ' το γραφείο του, δείξει 24 βαθμούς, διώχνει τα παιδιά. Χίτσεφραϊ (Hitzefrei)" Η υπογράμμιση σημερινή.

Ποιος; Ο διευθυντής. Που εκεί το κράτος που τον έβαλε στη θέση αυτή τον εμπιστεύεται. Δεν ψάχνει ούτε δήμαρχο ούτε περιφερειάρχη ούτε τίποτα σχετικό. Κοιτάζει το θερμόμετρο που υπάρχει στο σχολείο του. Που πάει να πει πως τα υπόλοιπα σχολεία μπορεί και να συνεχίσουν να δουλεύουν. Δεν είναι οριζόντιο μέτρο. Ή όλα ή κανένα όπως γίνεται συνήθως εδώ. (Οδηγίες για γερμανομαθείς Στο άρθρο 4.5 τα σχετικά. Είναι για το Μίνστερ, μιλάει για θερμοκρασία 27 βαθμών μέσα στην αίθουσα)

Συμπέρασμα: στις έκτακτες καιρικές συνθήκες, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των μαθητών. Κι έτσι τα σχολεία κλείνουν. Απλά, για κάθε μέρος το τι σημαίνουν έκτακτες καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικό. Στην Ελλάδα είναι τα χιόνια ενώ στη Γερμανία η ζέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.