15 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Καραβάκια

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται για καλά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Όπου έχουν θάλασσα χρησιμοποιούν τα καραβάκια. Αλλά όχι μόνο για συγκοινωνία. Το καλοκαίρι, ας πούμε, στο Αϊβαλί εκτός απ' τα καραβάκια που πηγαινοέρχονται Μυτιλήνη υπάρχουν κι άλλα για τα Μοσχονήσια αλλά και δεκάδες ακόμα που παίρνουν τουρίστες να τους κάνουν μια βόλτα. Να τους πάνε για μπάνιο. Ή για ψάρεμα. Εκεί λίγο πριν το μεσημέρι γίνεται χαμός απ' τους κράχτες στο κορδόνι. Και κατά τη μία έχουν φύγει όλα για να γυρίσουμε πριν νυχτώσει. Αυτά ήταν πράγματα που τα ήξερα καλά απ' τις προηγούμενες φορές που είχα πάει προς τα εκεί.

Η Κωνσταντινούπολη τώρα, είναι μια τεράστια πόλη που βρέχεται από πολλές μεριές από θάλασσα. Κι η θάλασσα αυτή χρησιμοποιείται πάρα πολύ από καραβάκια. Η μια ακτή του Κεράτιου για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για κύρια αποβάθρα για την επι/αποβίβαση όσων θέλουν να μετακινηθούν προς την Ασιατική πλευρά ή τα Πριγκιποννήσια ή για άλλες περιοχές του Βόσπορου. Και το πηγαινέλα είναι καταπληκτικό. Κάθεσαι και βλέπεις να πηγαινοέρχονται με καταπληκτικές ταχύτητες. (Έχω ακόμα να γράψω κι άλλα σχετικά, αλλά στο μέλλον).
Το να είσαι μέσα στο καραβάκι έχει γούστο. Κι η θέα της Πόλης απ' τη θάλασσα μεριά εντυπωσιακή αλλά και ο ίδιος ο Βόσπορος με τις γέφυρές του.
Εντυπωσιακό πάντως είναι πως μέσα στα στενά κινούνται τόσα καράβια και καραβάκια χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Πώς βρίσκουν άκρη μεταξύ τους; Μόνο ο Αλλάχ ξέρει 😀

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.