25 Δεκεμβρίου 2014

Καλούα στιλ

Καλούα (kahlua) είναι μια μάρκα λικέρ με καφέ. Με προέλευση από κει που υπάρχει καφές και επιτρέπονται τα οινοπνευματώδη :) από τη Λατινική Αμερική δηλαδή. Συνήθως πίνεται κρύο (ως παγωμένο) αλλά με ποτά ασχολούμαστε τώρα που χειμωνιάζει! Και πρόσφατα η Ελένη έβαλε μια συνταγή για καλούα και μ' άρεσε. Και η ιδέα και η συνταγή. Κι είναι κι εύκολο. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω. Βέβαια εκεί ήταν για μεγάλη ποσότητα, έτσι την κατέβασα ώστε να χωράει σ' ένα μπουκάλι 0,7 λίτρων που είναι το συνηθισμένο από ούζο κλπ. Κατά τα άλλα επεμβάσεις δεν έκανα (εκτός απ' τη βανίλια που την άλλαξα σε σκόνη μιας και βαριόμουνα να πάω να πάρω ολόκληρη εκείνη την ώρα). Α! επίσης εγώ προτίμησα να βάλω τσίπουρο (εννοείται χωρίς γλυκάνισο). Επίσης, όπως γράφει η Ελένη, θα μπορούσε να μπει και απλή ζάχαρη αντί για τις καραμέλες που όμως του προσθέτουν το κατιτίς τους (αλλά φτιάχνουν και ίζημα). Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί (θέλουν το χρόνο τους τα λικεράκια για να δέσουν τα υλικά τους) αλλά δοκιμές κάναμε. Και το δοκίμασε και επαγγελματίας σεφ και είπε καλά λόγια. Αυτό μέτρησε για μένα να το παρουσιάσω από τώρα!

Υλικά

190 ml έτοιμος, δυνατός καφές φίλτρου (ρόφημα)
25-28 καραμέλες γάλακτος, μαλακές
1 κουταλάκι νες καφέ
150 ml νερό ζεστό
190 ml κονιάκ (τριών αστέρων)
120 ml τζιν ή βότκα ή τσίπουρο
2 λοβοί βανίλιας, κομμένοι κατά μήκος ή 2 χαρτάκια βανίλια

Εκτέλεση

Φτιάχνω τον καφέ του φίλτρου κι όπως είναι καυτός ρίχνω μια μια τις καραμέλες να λιώσουν. Αν δεν τα καταφέρω, τον ζεσταίνω λίγο. Προσθέτω και τον νες καφέ, το σουρώνω όλο και τ' αφήνω να κρυώσει.
Όταν κρυώσει καλά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (αλκοόλ, νερό και βανίλια) τα κουνάω καλά και τα βάζω σ' ένα μπουκάλι.  Βάζω το μπουκάλι στο ψυγείο και το αφήνω για δυο βδομάδες περίπου, αλλά θυμάμαι να το κουνήσω κάθε δυο μέρες για ν' ανακατευτεί.
Κρατάω το λικέρ στο ψυγείο και το σερβίρω κρύο.

1 σχόλιο:

  1. Επειδή μας άρεσε πολύ το ποτό που δοκιμάσαμε στο σπίτι σας, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της συνταγής σας και να προσπαθήσουμε να το δημιουργήσουμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.