13 Δεκεμβρίου 2014

Δυσλεξία και στράτευμα

Όταν πρόκειται να καταταχθεί κάποιος στο στρατό περνάει από κρίση για το τι δουλειές μπορεί να κάνει. Αυτό λέγεται σωματική ικανότητα και είναι 5 βαθμίδων. Ι1 αυτός που δεν έχει κανένα πρόβλημα με Ι5 αυτόν που έχει τόσα και τέτοια προβλήματα που δεν μπορεί να υπηρετήσει στο στρατό. Οι πρώτες δυο κατηγορίες Ι1 και Ι2 αναλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες ενώ οι Ι3 και Ι4 συνήθως λέγονται βοηθητικοί και οι υπηρεσίες είναι μόνο άοπλες, δεν παίρνουν όπλο κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αν τώρα κάποιος θέλει να γίνει αξιωματικός, προφανώς θα πρέπει να είναι της κατηγορίας Ι1 ή έστω και Ι2, με κάποιους περιορισμούς.

Πριν μερικά χρόνια, από την Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας, έμπαινε θέμα για τους δυσλεξικούς μαθητές των "παραγωγικών σχολών"¨δηλαδή των σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών, να έχουν κάποια διευκόλυνση ως προς τον τρόπο εξέτασης (παραπάνω χρόνο ή προφορικά ή κάποιο αντίστοιχο μέτρο) αλλά αυτοί που έπρεπε να πάρουν τα σχετικά μέτρα δεν είχαν καμιά τέτοια διάθεση. Έτσι, οι μαθητές των στρατιωτικών με δυσλεξία αντιμετωπίζονταν όπως και οι υπόλοιποι.

Προφανώς οι πιέσεις δεν ήταν μόνο απ' την ΕΕΔ. Αλλά στο στρατό δεν υπάρχει χώρος για συζητήσεις. Πονάει κεφάλι; Κόβει κεφάλι. Έτσι πάρθηκαν ριζικά μέτρα: Το Γενάρη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 17 το ΠΔ 11 με θέμα "Κρίση Σωματικής Ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά". Σ' αυτό καθορίζεται σε ποια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν κάποια πάθηση, κατά πόσο δηλαδή η όποια πάθηση επηρεάζει την ικανότητα για στράτευση. Ξεκινάει απ' τα γενικά νοσήματα και προχωράει σε ποιο ειδικά καθώς και σε προβλήματα διαφόρων οργάνων. Συνολικά υπάρχουν 892 διαφορετικές περιπτώσεις.

Στον τομέα των ψυχικών παθήσεων τώρα, ξεκινάει στο 334 απ' την "Ψυχωτική διαταραχή (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, λοιπές άτυπες σχιζοφρενικές ή συναισθηματικές ψυχώσεις)" που κατατάσσει στην κατηγορία Ι5 (θυμίζω πως αυτό σημαίνει ακατάλληλοι για στράτευση) όσους πάσχουν απ' αυτή με την πιθανότητα να θεωρηθούν Ι4 αν παίρνουν αγωγή και ανταποκρίνονται καλά σ' αυτή. Και συνεχίζει. Και φτάνει στο 349 κι εκεί θεωρεί πως όσοι έχουν "Διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.ά., που επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον" κατατάσσονται στην κατηγορία Ι3 ή Ι4 ενώ αν "... δεν επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον" στην κατηγορία Ι5. Δηλαδή, όποιος έχει δυσλεξία κι όποιος έχει σχιζοφρένεια είναι στην ίδια κατηγορία (πρώτος παραλογισμός). Κι έτσι δεν μπορεί να κρατήσει όπλο (δεύτερος παραλογισμός). Να σημειώσω πως μέχρι τώρα οι δυσλεξικοί δεν έμπαιναν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία. Υπηρετούσαν κανονικότατα και χωρίς πρόβλημα (έχω άμεση γνώση).

Για να διαγνωστεί η δυσλεξία θέλει ειδικές και πολύωρες εξετάσεις. Όταν κατατάσσεται ένας στρατιώτης περνάει κι αυτός από κάποιες εξετάσεις που όμως είναι για μια γενική εκτίμηση, χωρίς κάτι το ειδικό εκτός αν το δηλώσει οπότε και παραπέμπεται σε σχετική επιτροπή. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος ο λόγος αυτής της πρόβλεψης.

Κατά την άποψή μου αυτό για μεν τους στρατεύσιμους μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ' όσους θέλουν ν' αποφύγουν τη στράτευση. Για τους αξιωματικούς, θα αποκλείει α) όσους δίνουν εξετάσεις προφορικά λόγω δυσλεξίας (που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μαθευτεί, οι λίστες επιτυχόντων δεν τους ξεχωρίζουν - και καλά κάνουν βέβαια) και β) όποιον ζητάει εξεταστικές διευκολύνσεις! Δηλαδή βασικά τους τελευταίους. Κι έτσι προστατεύεται το "αξιόμαχον του στρατεύματος"!

Παρόλο σε που το ΠΔ αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις παρόμοια κριτήρια εφαρμόζονται και στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό κλπ). Έτσι οι δυσλεξικοί αποκλείονται κι απ' αυτές τις υπηρεσίες. Τέρμα πια ο δυσλεξικός αστυφύλακας. Ο ΜΑΤατζής που "περιφρουρεί" τη συγκέντρωση τώρα πια θα μπορεί να διαβάζει άνετα την ετικέτα απ' τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί. Γιατί το πρόβλημα αυτή τη στιγμή ήταν τούτο: υπήρχαν δυσλεξικοί στα ΜΑΤ και δεν μπορούσαν να διαβάσουν σωστά τις οδηγίες γι' αυτό και τα χρησιμοποιούσαν αδιακρίτως. Αφού κριθούν με τα νέα μέτρα θα φύγουν και στο μέλλον δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα :) (Πλάκα κάνω βέβαια).

4 σχόλια:

  1. Έχει αλλάξει τίποτα στο 2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' όσο ξέρω, όχι. Πρόσφατα διάβαζα πως και στις καινούριες προκηρύξεις υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις.
      Και μια σχετικά πρόσφατη συζήτηση στη βουλή.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς όχι! Ενώ τους επιτρέπουν να κάνουν δήλωση, να περάσουν ψυχομετρικα και να φτάσουν στις ιατρικές εξετάσεις, τους κόβουν ακριβώς πριν τα αθλήματα. Έγινε σήμερα με τον αδελφό μου. Εφόσον δεν μπορούν να τους δεχτούν, γιατί από την αρχή που κάνουν δήλωση, και εφόσον δηλώνουν ότι δίνουν προφορικά, δεν τους λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν; Άδικα τα ταλαιπωρούν τα παιδιά, λες και λίγα πέρασαν φέτος με τα σχολεία και τις πανελλήνιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.