Καλοκαιρινό λαχανικό οι μελιτζάνες, αλλά βρίσκονται και όλο το χρόνο. Τις φτιάχνω λοιπόν αρκετές φορές, η τελευταία πρόσφατα στο χωριό. Εκεί λοιπόν η μάνα μου συμφώνησε να φτιάξουμε ιμάμ, αν και, είπε, πως εγώ το φτιάχνω βαρύ τηγανίζοντας τα υλικά ενώ εκείνη το προτιμάει ελαφρύτερο. Αλλά το όνομα του φαγητού, ιμάμ μπαϊλντί, λέγεται πως προέρχεται από το γεγονός πως το έφαγε ένας ιμάμης και μπαΐλντισε, δηλαδή έσκασε (γιατί βασικά του άρεσε πολύ, έφαγε κάμποσο, αλλά είναι βαρύ το άτιμο). Οι πατάτες είναι διακοσμητικές!
Υλικά
6 μεγάλες μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
2 – 3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι φυλλαράκια μαϊντανού
3 ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ
¾ φλιτζανιού λάδι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Με μυτερό μαχαιράκι αφαιρώ τα πράσινα σκληρά μέρη της μελιτζάνας, αφήνοντας το κοτσάνι στη θέση του για ομορφιά. Ακουμπώ τις μελιτζάνες και κάνω στην όψη που φαίνεται δυο χαραξιές χωρίς να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω. Βάζω τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι και τις αφήνω μια ώρα τουλάχιστον να ξεπικρίσουν. Τις στύβω και τις μισοτηγανίζω (ή τις μισοβράζω για πιο ελαφριές). Τις βάζω σε τρυπητό να φύγει το πολύ λάδι. Στο μεταξύ βάζω στο τηγάνι τα κρεμμύδια με αλάτι και τ’ αφήνω να μαραθούν. Όταν «πέσουν» ανακατεύω με το σκόρδο, τα φυλλαράκια του μαϊντανού, πιπέρι και τ’ αποσύρω απ’ τη φωτιά. Απλώνω τις μελιτζάνες σε ταψί ή σε πλατύ κατσαρόλι με τα χαραγμένα μέρη προς τα πάνω. Με πιρούνι διευρύνω το άνοιγμα προσεκτικά να μην τρυπήσω τη φλούδα. Μοιράζω το μείγμα των κρεμμυδιών στις μελιτζάνες, περιχύνω την κάθε μια με τον πολτό τομάτας, και ψήνω στους 200 βαθμούς ή βράζω για 30 – 40’. Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή κρύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.