Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Κεφτεδάκια με σάλτσα κάρυ

Μια συνταγή απ' τα παλιά. Μια φορά θαρρώ πως τις έχω κάνει πριν από πάρα πολλά χρόνια (χωρίς τις πίκλες βέβαια!). Το κάρυ το έχω για ινδικό μπαχαρικό (και είναι) και συνήθως το χρησιμοποιώ στο πιλάφι. Η σάλτσα κάρυ, απ' την άλλη, ήταν η αγαπημένη σάλτσα των Γερμανών για τα λουκάνικα. Λουκάνικα ψητά, με σάλτσα κάρυ, σε χάρτινο βαθύ πιατάκι συν ίσως και πόμες φρίτες (πατάτες τηγανητές δηλ.) ήταν ο παραδοσιακός μεζές.

Υλικά

500 γρ. κιμά βοδινό
2 κουταλάκια κοφτά κάρυ (σκόνη)
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι
5 – 6 μικρά καρότα τρυφερά
3 – 4 κουταλιές αλεύρι
μερικές πίκλες ξιδιού
Αλάτι, πιπέρι
Βούτυρο και λάδι
Ζωμό βοδινού (φρέσκο ή συμπυκνωμένο)

Εκτέλεση

Βάζω τον κιμά σ’ ένα μπολ και προσθέτω μια πρέζα κάρυ, αλάτι, πιπέρι, το αυγό χτυπημένο (ολόκληρο) και τη φρυγανιά και τ’ ανακατεύω καλά. χωρίζω το μείγμα σε μπαλάκια. Πλαταίνω κάθε μπαλάκι, βάζω στη μέση ένα κουταλάκι πίκλες ψιλοκομμένες και την πλάθω στο σχήμα του κεφτέ. Αλευρώνω τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζω μέχρι αν ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζω σε μια πλατιά κατσαρόλα.
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ρίχνω στην κατσαρόλα όπως και τα καρότα ολόκληρα. Σκεπάζω τα κεφτεδάκια με ζεστό ζωμό και τα βάζω να σιγοβράσουν για 40’.
Διαλύω το υπόλοιπο κάρυ και μια κουταλιά αλεύρι σε λίγο κρύο νερό. Προσθέτω λίγο – λίγο το ζωμό του φαγητού μέχρι να ζεσταθούν και τα ρίχνω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας για λίγο με προσοχή μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να δέσει η σάλτσα.
Τα σερβίρω σε βαθουλή πιατέλα γαρνιρισμένα με μια στεφάνη από πατάτες πουρέ πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

2 σχόλια:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.