Όπως έγραφα τις προάλλες, πριν μερικά χρόνια βρέθηκα για Πάσχα σε χωριό της Λιβαδειάς (αλήθεια πώς γράφεται; η Βικιπαίδεια δέχεται τρεις διαφορετικές γραφές, στα επίσημα είναι το καθαρευουσιάνικο Λεβάδεια), καλεσμένος από φίλους να ψήσουμε το αρνάκι μας. Κι εκεί είδα μαι άλλη τεχνική, ενδιαφέρουσα, εντυπωσιακή, ξεκούραστη που όμως προϋποθέτει να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. (Μαι περίληψη έδωσα όταν έγραφα για την πορτοκαλόπιτα :) ) Το αρνί προετοιμάζεται και σουβλίζεται κανονικά (και συνήθως είναι και μεγαλούτσικο). Η διαφορά είναι στη συνέχεια.
Ετικέτες
- Γερμανία
- Λέσβος
- αλλαντικά
- αυγό
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρέμα
- κρεατικά
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σάλτσα
- σαλάτα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
30 Απριλίου 2013
28 Απριλίου 2013
Οβελίας
Μέρες που έρχονται λέω να συνεχίσω τα πασχαλινά με τον παραδοσιακό οβελία. Γιατί παραδοσιακό; Γιατί υποτίθεται πως έτσι γιορτάζεται το Πάσχα. Στο χωριό μου βέβαια, τέτοιες συνήθειες δεν είχαμε (και ακόμα δεν τις απέκτησαν). Ναι, το Πάσχα τρώμε αρνί (ή κατσίκι) αλλά μόνο ένα μπούτι ή μια σπάλα (η τελευταία συνήθως γεμιστή). Σούβλα δεν έχει αφού τα κατσικάκια και τ' αρνάκια δεν είναι και τόσο πολλά. Εγώ πρώτη φορά έφαγα αρνί στη σούβλα στο σπίτι του πεθερού μου, στον Πειραιά. Αυτός με έμαθε και πώς να ετοιμάζω ένα αρνί για να σουβλιστεί (η διαφωνία μας ήταν στο βάρος. Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με τα πολλά κιλά). Αν και, το πρώτο που έφτιαξα μόνος μου (δηλ. παρέα και με άλλους άσχετους) ήταν στη Δάφνη Καλαβρύτων όπου πρωτοδούλεψα ως καθηγητής, το Πάσχα του 1991.
27 Απριλίου 2013
Φροντιστήρια
Πολλές φορές αναφέρθηκα στον μύθο πως τα φροντιστήρια είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και πως στο εξωτερικό δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Μια ακόμα απόδειξη πως αυτό είναι απλά μύθος υπάρχει στην σημερινή ειδησεογραφία. Οι μαθητές στη Βρετανία στρέφονται στα ιδιαίτερα. Πού τα βρήκανε αλήθεια;
Πρόσκληση για απόσπαση στο εξωτερικό 13-14
Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το επόμενο σχολικό έτος. Η απόσπαση θα είναι για τρία χρόνια και με επιμίσθιο. Αν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες θα πάρουν και χωρίς επιμίσθιο για ένα χρόνο, αλλά θα βγει ξεχωριστή προκήρυξη. Η αίτηση γίνεται μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση http://dipode-aitisi.sch.gr (δεν έχει ανοίξει ακόμα) μέχρι 14 Μάη αλλά πρέπει να υπάρχουν και διάφορα χαρτιά έτοιμα για να σταλούν στη ΔΙΠΟΔΕ μέρι στην ίδια ημερομηνία! Φέτος κάθε υποψήφιος για απόσπαση μπορεί να συμπληρώσει μέχρι τέσσερις προτιμήσεις.
Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβρη, ήταν μόνο για ένα χρόνο, προηγούνταν όσοι ήθελαν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο και καθένας μπορούσε να δηλώσει μόνο μια και μοναδική προτίμηση.
Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβρη, ήταν μόνο για ένα χρόνο, προηγούνταν όσοι ήθελαν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο και καθένας μπορούσε να δηλώσει μόνο μια και μοναδική προτίμηση.
26 Απριλίου 2013
Πορτοκαλόπιτα
Πάσχα ήτανε όταν πρωτοδοκίμασα την πορτοκαλόπιτα σ' ένα χωριό της Βοιωτίας. Μας είχε καλέσει ο Παναγιώτης να κάνουμε Πάσχα μαζί και μέχρι να ψηθεί τ' αρνί (που εκεί το σουβλίζουνε μεν, αλλά χώνουν τη σούβλα στο φούρνο! οπότε δεν χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα από πάνω του) κάναμε μια βόλτα στο χωριό και περάσαμε από κάποια ξαδέρφη του που μας κέρασε πορτοκαλόπιτα. Τι ομορφιά ήταν αυτή; Ξετρελαθήκαμε. Επιτόπου να γράψουμε τη συνταγή. Τη φτιάξαμε πολλές φορές από τότε. Και το θέμα είναι πως ακόμα και τις φορές που εγώ έλεγα πως δεν ήταν τόσο πετυχημένη, ακόμα και τότε, όποιος δοκίμαζε ζητούσε την συνταγή.
24 Απριλίου 2013
Μαγειρίτσα Παραδοσιακή
Πάσχα έρχεται. Ανάμεσα στα άλλα παραδοσιακά εδέσματα είναι και η μαγειρίτσα. Που τρώγεται μετά το "Χριστός Ανέστη" (κι από μερικούς και νωρίτερα, αλλ' αυτό είν' άλλο θέμα). Η σύνθεση της μαγειρίτσας είναι τέτοια που σηκώνει πολλή κουβέντα. Σ' άλλους αρέσει και σ' άλλους όχι. Κάποιοι π.χ. αντί για μαγειρίτσα βάζουν μια απλή κρεατόσουπα ή και κοτόσουπα. Και στο σπίτι μας παλιά, αυτό κάναμε. Τελικά όμως είδα πως αν κάνεις σωστά την προετοιμασία το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έτσι αποφάσισα πως καλό είναι να παρουσιάσω την παραδοσιακή συνταγή.
23 Απριλίου 2013
Κράτος απατεώνας Νο 2
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)