28 Αυγούστου 2020

Κανταΐφι με κρέμα

Υλικά

Για το κανταΐφι

500 γρ. κανταΐφι
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα

1 κιλό γάλα
300 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
3 αυγά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού

Για το γαρνίρισμα

500 γρ. σαντιγί άγλυκη
καρύδια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Βάζω το γάλα με τη ζάχαρη και τ’ αυγά χτυπημένα σ’ ένα κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλι ή σύρμα μέχρι να βράσει η κρέμα και να πήξει. Την βγάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά για να μην κάνει κρούστα.
Βράζω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δέσει. Λιώνω και το βούτυρο.
Βουτυρώνω ένα ταψί (25x40) και ανοίγω (ξένω) το μισό κανταΐφι και το στρώνω στη βάση. Αλείφω το κανταΐφι με το μισό βούτυρο, ρίχνω από πάνω τα καρύδια, απλώνω την κρέμα και τη στρώνω με μια σπάτουλα ομοιόμορφα. Απλώνω από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αλειμμένο με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για 40’ – 45’ μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις βγει από το φούρνο το περιχύνω με το σιρόπι (δηλ. καυτό γλυκό – κρύο σιρόπι) και το γαρνίρω με τη σαντιγί.

26 Αυγούστου 2020

Παξιμαδάκια Γερμανίας

Υλικά

600 γρ. τυρί
600 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
νερό ανθρακούχο
κύμινο ή πράσινο πιπέρι ή σκόρδο σε σκόνη

Εκτέλεση

Ζυμώνω το αλεύρι με το βούτυρο προσθέτω το νερό και το τυρί και πλάθω δυο φρατζόλες. Τις αφήνω να φουσκώσουν και τις ψήνω στο φούρνο. Τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν καλά. Τις κόβω σε κομμάτια (παξιμάδια) τα οποία ψήνω στο φούρνο, Σερβίρω πασπαλίζοντας από πάνω κάποιο από τα μυρωδικά.

24 Αυγούστου 2020

Παξιμάδι

Υλικά

1 – 1¼ κιλό αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι νερό στο οποίο έχω βράσει 1 κουταλιά γλυκάνισο και έχει κρυώσει
1 ποτήρι ζάχαρη ή μέλι (310 γρ.)
2 αυγά
2 ½ κουταλιές γλυκάνισο τριμμένο
60 γρ. μαγιά νωπή
σουσάμι για απέξω

Εκτέλεση

Ζυμώνω όλα τα υλικά καλά και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει. (Αν θέλω για καλύτερα αποτελέσματα πιάνω από το προηγούμενο βράδυ λίγο προζύμι). Αφού φουσκώσει την πλάθω σε φρατζόλες τις οποίες τυλίγω σε σουσάμι και τις χαράζω και τις αφήνω πάλι να φουσκώσουν. Ψήνω τις φρατζόλες στο φούρνο, τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν καλά. Τις κόβω σε κομμάτια (παξιμάδια) τα οποία αραδιάζω σε ταψί με την κομμένη επιφάνεια και τα ψήνω στο φούρνο.

22 Αυγούστου 2020

Μωσαϊκό (Κατερίνας)

Υλικά

1 μπαγκέτα κομμένη στα 4
200 γρ. μπισκότα Cream Crackers ή βουτύρου
¼ φλιτζάνι ελιές
¼ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί
¼ φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά ή παντζάρια
1 καρότο λίγο βρασμένο
2 αυγά σφιχτά

Εκτέλεση

Βγάζω την ψίχα από τη μπαγκέτα, ψιλοκόβω τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύω και γεμίζω τη μπαγκέτα.

20 Αυγούστου 2020

Μπιφτέκια Πανέ

Υλικά

300 γρ. φρέσκο κιμά
1 αυγό
1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα
1 φέτα ξερό ψωμί
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά μαργαρίνη
μπαχαρικά αρεσκείας (σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο)
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ ανακατεύω μ' ένα πιρούνι τον κιμά, το αυγό, τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά. Προσθέτω και το αλατοπίπερο. Κόβω σε κομματάκια το ψωμί και το ρίχνω στο γάλα. Ζεσταίνω το γάλα και λιώνω το ψωμί με το πιρούνι. Αδειάζω το γάλα και το ψωμί στο μπολ με τον κιμά και ανακατεύω καλά. Πλάθω τέσσερις όμοιες μπάλες και τις πιέζω σε σχήμα μπιφτεκιού. Βάζω λίγο αλεύρι σε μια καθαρή, σκληρή επιφάνεια και αλευρώνω προσεκτικά τα μπιφτέκια. Ζεσταίνω τη μαργαρίνη σ' ένα τηγάνι και ψήνω τα μπιφτέκια 6 – 8’ από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά.

18 Αυγούστου 2020

Κοτόπουλο γεμιστό

Υλικά

1 κοτόπουλο
συκωτάκια
μπαχαρικά
1 σκέπη αρνιού
μικρές στρογγυλές πατάτες

Εκτέλεση

Ανακατεύω τα συκωτάκια με τα μπαχαρικά. Γεμίζω μ’ αυτά το κοτόπουλο και το τυλίγω στη σκέπη. Το βάζω σε γιουβέτσι με πατατούλες (χωρίς καθόλου νερό) και το ψήνω για 2 ώρες στους 200 βαθμούς.

16 Αυγούστου 2020

Μανιτάρια Φούρνου

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
1 φλιτζάνι λάδι
½ κιλό ντομάτες κομμένες σε κύβους
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2 κουταλιές λεμόνι
8 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Πλένω τα μανιτάρια και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. Τα βάζω σε ταψί και τα ψήνω στο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα.