03 Αυγούστου 2014

Ασβεστόνερο

Το ασβεστόνερο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο όταν φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού (έστω κι αν τρώγονται με πιρούνι, για έναν περίεργο λόγο πάλι του κουταλιού λέγονται). Τι είναι όμως αυτό το ασβεστόνερο; Είναι νερό που παίρνουμε από τον ασβέστη, όπως λέει και το όνομά του. Βέβαια, το ασβεστόνερο ΔΕΝ πρέπει να έχει υπόλοιπα ασβέστη. Θα περιγράψω λοιπόν το πώς το παίρνω.


01 Αυγούστου 2014

"Φυλετικές" διακρίσεις

Φυλετικές διακρίσεις όταν λέω εννοώ τις διαφορές στο φύλο κι όχι στη φυλή. Και τέτοιες διακρίσεις σήμερα υπάρχουν στη χρήση της τουαλέτας. Που υπάρχει πολλή φαντασία για το ποια σήματα θα χρησιμοποιηθούν για να επισημανθούν οι διαφορές. Το κλασικό είναι το σχέδιο ενός άνδρα που φοράει πανταλόνια και μιας γυναίκας που φοράει φούστα. Βέβαια, το γεγονός είναι πως όλο και περισσότερες γυναίκες φοράνε πανταλόνια σήμερα, κάτι που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σήμανση.

30 Ιουλίου 2014

Γίδα βραστή με τομάτες

Το συγκεκριμένο φαγητό προέκυψε απρόοπτα. Δεν είν' απ' αυτά που συνηθίζω. Πολλές φορές ακούω για γίδα βραστή, αλλά δεν είν' απ' τα κρεατικά που μ' ενθουσιάζουν. Άρα δεν το φτιάχνω. Για μαγειρευτά χρησιμοποιώ το μοσχάρι, για ψητά το χοιρινό. Από τα "ψιλά" ζώα (γιδοπρόβατα δηλ.) μόνο τα μικρά, αρνιά ή κατσίκια κομμένα σε παϊδάκια ή ολόκληρα όπως είναι στο φούρνο (ή στη σούβλα βεβαίως). Και στο χωριό σπάνια γίνονται. Αλλά μια ξαδέρφη μου φίλεψε τη μάνα μου μ' ένα κομμάτι από γίδα που είχε σφάξει. Έμεινε για καιρό στην κατάψυξη περιμένοντας τον κατάλληλο καιρό. Κι αυτός ήρθε προχθές. Μαζί με μπόλικες φρέσκες τομάτες, από τον κήπο της ίδιας ξαδέρφης. Και βγήκε ένα καταπληκτικό φαγητό, όλο τοπικής παραγωγής.

28 Ιουλίου 2014

Μαρμελάδα ροδάκινο

Καλοκαίρι, μπόλικα τα φρούτα, ευκαιρία για καμιά μαρμελάδα. Σειρά είχαν τα ροδάκινα.Όπως σ' όλες τις μαρμελάδες, πρέπει τα φρούτα να είναι ώριμα. Αν είναι πολύ γλυκά μειώνω την ποσότητα της ζάχαρης. Αν και, ροδάκινο λέει ο τίτλος μιας και είναι το πιο συνηθισμένο φρούτο της εποχής (και μιας και μ' αρέσει πολύ) αλλά η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με βερίκοκα (εξίσου συνηθισμένη πρώτη ύλη μαρμελάδας) αλλά και με δαμάσκηνα ή ακόμα και με αχλάδια. Όλα έχουν παρόμοια συμπεριφορά και γίνονται με τις ίδιες αναλογίες (παρόμοια γλυκύτητα).

26 Ιουλίου 2014

Μόναχο

Όπως έγραφα πριν μερικές μέρες, πέρυσι ξαναπήγα στο Μόναχο. Μια φωτογραφία από τότε. Οι πύργοι της Φράουενκίρχε και ανάμεσα το άγαλμα της Παναγίας. Μια γωνία λήψης που μ' αρέσει πολύ (το τράβηγμα είναι από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Μαρίενπλατς αν έχετε ακουστά). Τι το ιδιαίτερο έχει; Μα ήταν η πρώτη φορά που πέτυχα και τους δυο πύργους χωρίς τίποτα γύρω τους. Από τότε που πήγα μέχρι που έφυγα, ο ένας στην αρχή κι ο άλλος μετά ήταν καλυμμένοι λόγω έργων συντήρησης.

24 Ιουλίου 2014

Τυρόπιτα σε φόρμα (πατσαβουρέ - Νατάσας)

Όταν έφερε τη συνταγή για την τυρόπιτα η Νατάσα, είχε γράψει στο πίσω μέρος του χαρτιού ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα, με τα ίδια βασικά υλικά αλλά λίγο διαφορετική αυτή, πιο εύκολη. Δεν πρόλαβα να τη δοκιμάσω αλλά είπα να την παρουσιάσω από δω, είμαι σίγουρος πως θα είναι πεντανόστιμη, το γεγονός πως είναι απ' τη Νατάσα είναι εγγύηση επιτυχίας :)