25 Μαρτίου 2014

Ας αντιδράσουμε

Μια συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών έχει ξεκινήσει στο Avaaz για να μην ξαναφέρει η κυβέρνηση την τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απελαύνεται αυτόματα όποιος μετανάστης καταγγείλει πως υπέστη βία (από τα σώματα ασφαλείας) και αυτό δεν αποδειχθεί στην ΕΔΕ (που θα κάνουν τα ίδια τα σώματα) ή έστω και σε δικαστικό επίπεδο. Γιατί πόσο εύκολο είναι να αποδειχτεί μια τέτοια καταγγελία γενικά πόσο μάλλον όταν υπάρχει κι αυτή η απειλή.
Η υπογραφές, αν είναι σε ικανοποιητικό αριθμό, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης.

Για το θέμα αναφέρεται εκτενέστερα κι ο Ν. Σαραντάκος σήμερα (που τον παρακολουθώ, ως γνωστόν, ανελλιπώς).

24 Μαρτίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα. Όμορφες λέξεις. Οι κυβερνήσεις μας εδώ και πολλά χρόνια τα πάνε καλά με τις λέξεις. Μας προσφέρουν άφθονες. Καινούριες ή παλιές με καινούρια σημασία. Και κατηγορούν τους άλλους πως χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα. Γιατί δεν ακολουθούν το δικό τους τρόπο και τον τρόπο των καλογέρων ώστε βαφτίζοντας το κρέας ψάρι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ωραία και καλά. Να δίνουν αυτό που θέλει ο κόσμος. Και τι θέλει σήμερα ο κόσμος στη χώρα που ζούμε; Ν' ανασάνει οικονομικά. Ε, του λέμε σήμερα πως μπορεί, μοιράζουμε και χάντρες ή καθρεφτάκια, γίνονται κι οι διπλές εκλογές που μας έλαχαν εμπόδιο στα σχέδιά μας, το ξεπερνάμε τώρα κι από Σεπτέμβρη βλέπουμε. Τότε θα μπορούμε να ανακαλύψουμε πως χρειάζονται νέες θυσίες και να τους πάρουμε ακόμα και τα ρούχα που φοράνε και καθρεφτίζονται και στολίζονται.

23 Μαρτίου 2014

Απεργίες και στη Λουφτχάνσα

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα αυξήσεις μισθών, προγραμματίζουν οι πιλότοι της Λουφτχάνσα (Lufthansa) και της γερμανικής θυγατρικής της, Γκέρμανβίνγκς (Germanwings), αλλά όχι των θυγατρικών της σε άλλες χώρες (Ελβετία - Αυστρία) λένε οι ειδήσεις.

Και με καλές προοπτικές συμμετοχής!

22 Μαρτίου 2014

Μπιφτέκια μπακαλιάρου

Αυτή η συνταγή μου βγήκε από τύχη. Είχα αγοράσει μπακαλιάρο υγράλατο, τον παστό ή αλλιώς όπως τον συνηθίζω να τον λέω "ψάρα", για να τον φτιάξω του Ευαγγελισμού τηγανητό. Είχα αγοράσει κάμποσο, τώρα που τον βρήκα (ήταν και σε προσφορά) κι αφού τον ξαρμύρισα καλά καλά, τον χώρισα σε μερίδες να τον βάλω στην κατάψυξη μέχρι τη μεγάλη μέρα, αλλά και για επόμενες φορές. Διάλεξα τα μεγάλα και καλά κομμάτια, τα έβαλα σε σακουλάκια και μου έμειναν κάτι μικρά κομματάκια από το ξεκοκάλισμα. Προβληματιζόμουνα στο να φτιάξω άλλο σακούλι γιατί για τηγάνι δεν μου πολυάρεσαν, θα ήταν δύσκολα να τυλιχτούν σε χυλό. Απ' την άλλη είπα πως καλύτερα θα ήταν να τα φτιάξω για την επόμενη μέρα, τώρα που τα είχα, γιατί να τα παγώνω και να τα ξεπαγώνω, αλλά δεν με ενθουσίαζε και να βάλω τηγάνι δυο φορές τόσο κοντινές. Κι έτσι είπα να φτιάξω κροκέτες μπακαλιάρου, που είχα δοκιμάσει σε ταβέρνες, αλλά να τις κάνω σαν μπιφτέκια, στο φούρνο. Έριξα μια ματιά στα σχετικά σάιτ και δημιούργησα το δικό μου αποτέλεσμα. Βασικά την ιδέα που είχα δηλαδή, αλλά δεν είχα σκεφτεί το αυγό. Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας παρουσιάσω τη συνταγή.

20 Μαρτίου 2014

Λιμοντσέλο

Έφτιαξε η Μαρία το γκραν μαρνιέ, μας άρεσε το αποτέλεσμα και θυμήθηκα πως πριν μερικά χρόνια είχε φτιάξει η Ειρήνη λιμοντσέλο. Το τσίπουρο που είχαμε πάρει ήταν ένα λίτρο, στο γκραν μαρνιέ χρησιμοποίησε το μισό, κι είπαμε να φτιάξουμε και λίγο απ' το άλλο. Το λιμοντσέλο είναι ιταλικό ποτό (το δείχνει και το όνομά του) και πίνεται παγωμένο.

18 Μαρτίου 2014

Χαλβάς με πετιμέζι

Για χαλβάδες μιλάγαμε προχθές, δεν πρόλαβα ν' αποσώσω κι η πηγή μου:) έβαλε πάλι χαλβά. Αυτή τη φορά με πετιμέζι. Ενδιαφέρον μου φάνηκε, οπότε είπα να τον δοκιμάσω. Αμ έπος αμ έργον. Το φτιάξαμε κι ήταν εξαιρετικά καλός, οπότε τον παρουσιάζω κι εδώ. Σειρά τώρα μάλλον πρέπει να πάρει ο σιμιγδαλένιος για να ολοκληρώσουμε (εκτός κι αν μου στείλει η Μαίρη τον ταχινένιο που βρήκε και είπε πως θα τον δοκιμάσει).