10 Ιουλίου 2024

Μπάαρλε

Πάει καιρός που άκουσα για τα περίκλειστα μέρη. Ανάμεσα σ' αυτά το Μπάαρλε (Baarle). Που βρίσκεται στην Ολλανδία. αλλά είναι ένα ιδιόμορφο χωριό, μισό ολλανδικό (Baarle-Nassau) και μισό βέλγικο (Baarle-Hertog). Το ιδιότυπο χαρακτηριστικό της πόλης είναι τα εξαιρετικά περίπλοκα σύνορα που τις χωρίζουν από το έτερο «αντίπαλο δέος». Μια ιδέα από τον χάρτη παραπάνω που είναι από τη βικιπαίδεια. Ανοιχτό κίτρινο = ολλανδικό έδαφος. Σκούρο κίτρινο = βέλγικο. Αλλά ανάμεσα στα σκούρα υπάρχουν κάποια ανοιχτά! Αλλά και κάποια σκούρα είναι τελείως ξεκομμένα.

Το Μπάαρλε είναι ένα χωριό του οποίου η επικράτεια χωρίζεται σε ένα συνονθύλευμα βελγικών και ολλανδικών ακινήτων. Η βελγική επικράτεια του χωριού ονομάζεται Μπάαρλε-Χέρτογκ και η ολλανδική Μπάαρλε-Νάσσαου. Το βελγικό τμήμα περιλαμβάνει 22 ακίνητα σε ολλανδικό έδαφος. Επιπλέον υπάρχουν 7 ολλανδικά ακίνητα σε βελγικό έδαφος. Το 1995 τα σύνορα οριστικοποιήθηκαν για να περιλάβουν έναν πρώην ουδέτερο βοσκότοπο (που δεν φαίνεται στον παραπάνω χάρτη).

Zeeman Baarle-Nassau

Η γραμμή των συνόρων σημαίνει ότι ορισμένα κτίρια εκτείνονται και στις δύο χώρες. Αυτή είναι η περίπτωση υποκαταστήματος του Ζέεμαν (Bels Lijntje). Για αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται η πολιτική voordeurregel (κυριολεκτικά: "έλεγχος της πόρτας"): δηλαδή το ακίνητο ανήκει στη χώρα που κατέχει την μπροστινή είσοδο του ακινήτου.

Loveren 2, 2387 Baarle-Hertog, Βέλγιο - Loveren 19, 5111 TA Baarle-Nassau, Ολλανδία

Η εξαίρεση είναι μια κατοικία στην οδό Λοβερέν. Η γραμμή των συνόρων (αυτά τα σταυρουδάκια) περνάνε από την πόρτα που βρίσκεται μισή στο Βέλγιο (Loveren # 2) και μισή στη Ολλανδία (Loveren # 19) οπότε έχει διπλή αρίθμηση και διπλό ταχυδρομικό κώδικα! (Με τον αντίστοιχο ΕνΦΙΑ τους, δεν ξέρω τι κάνουνε 😀)

Για ευκολία, σε κάθε σπίτι στη πινακίδα αριθμού κατοικίας εμφανίζεται η σημαία του κάθε κράτους (στο συγκεκριμένο και οι δυο) ενώ και στις κολώνες φωτισμού έχουν σχετικές πινακίδες (είστε στο τάδε χωριό).



Συμπλήρωμα από "ντόπιο" (Έλληνα στην Ολλανδία) που βρήκα σε σχόλιο στου Σαραντάκου

Σε αυτές τις περιοχές τα όρια των ιδιοκτησιών των φεουδαρχών ήταν ισχυρότερα και πρότερα από όποια εθνικά σύνορα.
Το Baarle-Hertog όπως λέει και το όνομά του (Hertog = Δούκας) ήταν ιδιοκτησία του δούκα στο Μπάαρλε. Αυτός αποφάσισε ότι ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στη Βραβάνδη του Βελγίου. Έτσι έμεινε αυτή η εκκρεμότητα για αιώνες.
Με κάποιες περίεργες καταστάσεις. Όπως αυτή στον 1ο παγκόσμιο πόλεμου όπου το Βέλγιο ήταν κατεχόμενο από τους Γερμανούς οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιβάλουν την κατοχή τους στο Χέρτοχ γιατί θα έπρεπε να περάσουν από ουδέτερο Ολλανδικό έδαφος.
Πριν 35 χρόνια περίπου κατάφεραν να φτιάξουν μετά από ενώσεις τμημάτων γης και ανταλλαγής άλλων μόνο 30 κομμάτια εδάφους που αποτελούν τους δήμους του Μπάαρλε Χέρτοχ και Μπάαρλε Νασσάου. Αλλά και πάλι με πολλά προβλήματα εδαφικά, νομικά, φοροτεχνικά,εργασιακά, συνταξιοδοτικά κτλ. Το μισό σπίτι στη φωτο του 33 είναι σε Ολλανδικό έδαφος το οποίο είναι θύλακας μέσα σε Βέλγικο έδαφος που είναι θύλακας σε Ολλανδικό έδαφος.
Έχει επίσης δύο διευθύνσεις. Η οδός παραμένει ίδια αλλά για τους Ολλανδούς είναι το νούμερο 19 και για τους Βέλγους 2. Και για κάθε διεύθυνση έχει άλλο ταχυδρ. κώδικα. Οι δυό δήμοι πλέον συνεργάζονται έχουν μάλιστα το ίδιο λογότυπο (με σχηματικό χάρτη των δύο δήμων) στον οποίο είναι γραμμένο σκουρότερο το όνομα του δήμου που το χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση.

Εγώ να σημειώσω πως η τελική διευθέτηση έγινε τον Οκτώβρη του 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.