13 Ιανουαρίου 2021

Σούπα βελουτέ κολοκύθας

Η πρόταση του Δημήτρη. Με φέτα και σπόρους κολοκύθας!

Μιλάμε στο τηλέφωνο με τον Δημήτρη. Και μας λέει πως φτιάχνει σούπα κολοκύθας. Μας αρέσει η ιδέα να δοκιμάσουμε κι εμείς, μέχρι τώρα την έχουμε ακούσει (στη Γερμανία) αλλά δεν έτυχε να τη φάμε. Του ζητάμε τη συνταγή. Είναι πρωί, σε λίγο πάμε στη λαϊκή. Ένας πάγκος (εντάξει, όχι μόνο ένας) έχει κολοκύθες. Άλλες ολόκληρες κι άλλες σε κομμάτια. Διαλέγουμε με το μάτι ένα κομμάτι, βγαίνει κάπου δυο κιλά. Το παίρνουμε. Επιστρέφουμε στο σπίτι. Ο Δημήτρης μας έχει συνταγή. Είναι του Πετρετζήκη! Δεν με συγκινεί. Η Μαρία μου λέει να δούμε γερμανική συνταγή. Ψάχνω κι από κει, κοιτάζω και γι' άλλες ελληνικές. Ως συνήθως τις παντρεύω και φτιάχνω τα δικά μου.

Σημείωση: Βελουτέ; Καλά. Πάει να πει πως δεν είναι κανονική σούπα, νερουλή, αλλά το κολοκύθι είναι πολτοποιημένο κι είναι σαν παχύς χυλός. Εντάξει, θα το δούμε στην εκτέλεση.

Υλικά (4 μερίδες)

1 κιλό κολοκύθα
1 γλυκοπατάτα (αλλιώς απλή πατάτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λάδι
βούτυρο λιωμένο (ή σκέτο λάδι)
μισό ποτηράκι κρασί άσπρο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό (με κάνα κύβο, ακόμα καλύτερα)
αλάτι
πιπέρι
δεντρολίβανο
λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι

Εκτέλεση

Καθαρίζω την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα, τις κόβω σε κυβάκια, τις απλώνω σ' ένα ταψί, τις ραντίζω με λάδι και τις ψήνω στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω (όχι στον αέρα).
Βάζω το βούτυρο να κάψει με το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτω και το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες με το αλάτι και τα τσιγαρίζω. Σβήνω με το κρασί.
Όταν ψηθεί η κολοκύθα την ρίχνω στο κατσαρόλι με το κρεμμύδι, βάζω και το νερό το πιπέρι και το δεντρολίβανο και τ' αφήνω να βράσουν για κάνα μισάωρο (ή λιγότερο από δεκάλεπτο σε χύτρα ταχύτητας).
Πολτοποιώ τα πάντα με το ραβδομπλέντερ και σερβίρω σε μπολ με κρέμα γάλακτος. Αν θέλω προσθέτω λίγο μαϊντανό για χρώμα.

Ιδέες:

Μπορώ να κρατήσω στην κατάψυξη ψημένη κολοκύθα για να την φτιάξω μια επόμενη φορά ή μπορώ να ετοιμάσω παραπάνω μερίδες και να τις καταψύξω ώστε να είναι έτοιμη η σούπα και να θέλει μόνο ένα καλό ζέσταμα (ακόμα και στο μάικρο, αλλά καλό).
Εγώ έκανα και τα δύο. Έβαλα στην κατάψυξη κολοκύθα, αλλά κράτησα στο ψυγείο και σούπα για την άλλη μέρα. Κάνεις που κάνεις τη δουλειά...
Αντί για κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι μπορεί να μπει τυρί. Ο Δημήτρης λέει για φέτα, εγώ για κάνα κρεμώδες τυρί (κατίκι, Φιλαδέλφεια, κότατζ και τέτοια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.