22 Δεκεμβρίου 2020

Σύνοδος Δία - Κρόνου

Σύνοδος Δία - Κρόνου αυτές τις μέρες. Κι ιδού η δική μου συνεισφορά στο φαινόμενο. Φαίνονται και τρεις δορυφόροι του Δία κι ελάχιστα οι δακτύλιοι του Κρόνου (πιο πολύ τους μαντεύεις). Απ' την ταράτσα του σπιτιού, στην Ηλιούπολη.

Ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε με τη Μαρία τη Δευτέρα. Το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο, είχα βάλει και την ειδική εκπομπή στο κανάλι του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αλλά η συννεφιά δεν μας βόλεψε. Σήμερα Τρίτη το θυμήθηκε η Μαρία. Ανεβήκαμε στην ταράτσα αλλά δεν ξέραμε προς τα πού να κοιτάξουμε. Οπότε επιστρατεύτηκε το κινητό και το πρόγραμμα Star Chart, ένα πρόγραμμα που δείχνει τον ουρανό πάνω απ' το κεφάλι σου. Το ανοίγω και βλέπω προς τα πού πρέπει να κοιτάξω. Και τους βλέπω με γυμνό μάτι, ίσα να ξεχωρίζουνε πάνω από ένα σύννεφο. Ευκαιρία για φωτογράφιση. Φωτογραφική, τρίποδο (απαραίτητο για τέτοιες αποστάσεις) και φύγαμε. Η ταυτότητα της φωτογράφισης: Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες Τρίτη 22/12/2020 λίγο πριν τις 6 το απόγεμα με φωτογραφική μηχανή Canon PowerShot SX530 HS. Κόμπακτ ψηφιακή μηχανή δηλαδή, με καλό ζουμ (γύρω στα 50Χ). Ρύθμιση όλα στο αυτόματο, επέλεξε 1 δευτ. f/6,5 για την πρώτη όπου διακρίνονται και 3 δορυφόροι του Δία, στις άλλες παραπλήσια. Μόνο την απόσταση ρύθμισα χειροκίνητα στο άπειρο γιατί δεν έβλεπε κάτι και νετάριζε γύρω στα 10 μέτρα (κι έτσι έβγαιναν θολά τα μακρινά αντικείμενα)..

Και μην τσιμπάτε, δεν είναι τόσο σπάνιο. Θα το ξαναδούμε (τώρα πόσο κοντά θα φαίνονται σε κάθε σύνοδο είναι σχετικό). Ας πούμε η προηγούμενη σύνοδος ήταν τον Μάρτη και η επόμενη το 2040. Αλλά δεν θα φανούν τόόόσο κοντά. Ε, ναι, αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα. Υπόψην: ο Κρόνος βρίσκεται στην διπλάσια απόσταση από τη Γη απ' ότι ο Δίας.

Μπόνους μια με το φεγγάρι καλυμμένο με σύννεφα και τον Άρη λίγο πιο πάνω.

Και για τους φίλους του φέισμπουκ https://www.facebook.com/visitorcenters/videos/466814620971177/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.