31 Μαρτίου 2020

Λαχανόρυζο (ή μαπόρυζο)

Λαχανόρυζο (ή μαπόρυζο όπως το λέει ο Γιώργος κι οι Πελοποννήσιοι που το άσπρο λάχανο το λένε μάπα - στο χωριό μου το λέμε καρδιά αλλά καρδόρυζο δεν λέμε 😀). Είναι ένα σχετικά εύκολο λαδερό φαγητό του χειμώνα. Το έφτιαξα κάποια στιγμή που μούχε ξεμείνει λάχανο και μ' άρεσε.Κι έτσι αποφάσισα να το ξαναφτιάξω αλλά και να το εντάξω στις συνταγές μου. Μοιάζει με το σπανακόρυζο αρκετά στην προετοιμασία του, μόνο που εδώ δεν έχω την επιλογή να τρίψω το λάχανο με το αλάτι αλλά μόνο να το τσιγαρίσω.

Υλικά

1 κιλό λάχανο άσπρο
1 μεγάλο πράσο (ή 2 αν είναι μικρά)
3 -4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 ποτήρι κρασί άσπρο
1 καρότο
2 ποτήρια νερό ζεστό
1 ποτήρι ρύζι
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό
χυμό 2 λεμονιών 1 νεραντζιού

Προαιρετικά

1 κύβος (ή βάζω ζωμό από κρέας)
1 αυγό (αν θέλω αυγολέμονο)

Εκτέλεση

Κόβω το λάχανο και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, τα πλένω και τα στραγγίζω πολύ καλά. Κόβω το κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες καθώς και τα κρεμμυδάκια.
Βάζω το λάδι να κάψει και σοτάρω το λάχανο με το πράσο. Προσθέτω το κρεμμύδι κι όταν αρχίζουν να πέφτουν προσθέτω τα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζω μέχρι να σωθεί το νερό τους.
Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το καρότο, το ρύζι, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ' το λεμόνι και τον μαϊντανό) και τ' αφήνω να βράσουν (6' στη χύτρα). Σβήνω κι όταν ανοίξω προσθέτω τον μαϊντανό (κομμένον) κι ανακατεύω.

Σερβίρω με λεμόνι και νεράντζι ή αν θέλω με αυγολέμονο.

Παρατήρηση

Κι αν δεν έχω πράσο τι κάνω; Βάζω παραπάνω κρεμμύδι. Απλούστατον 😀

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.