23 Δεκεμβρίου 2017

Χυλοπίτες παραδοσιακές

Τις χυλοπίτες τις ήξερα από παλιά, αλλά σπάνια τις μαγείρεψα και πάντα σαν να ήταν μακαρόνια. Το ίδιο και τα χυλοπιτάκια (που είναι χυλοπίτες ίσιες και κομμένες σε μικρά κομματάκια). Και πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε σ' ένα σουπερμάρκετ που είχε σε προβολή χυλοπίτες μετσοβίτικες και τις είδ' η Μαρία και τις ζήλεψε. Και πήραμε με κρύα καρδιά, μιας και δεν τις είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Και ξεκινώ να τις φτιάχνω όπως τόχα στο νου μου αλλά λέω να ρίξω και μια ματιά στις οδηγίες που υπήρχαν πάνω στο σακούλι. Αλλιώς τάλεγε τα πράγματα εκεί κι είπα να τ' ακολουθήσω. Και βγήκαν υπέροχες. Τόσο που α) αγόρασα κι άλλες και β) δεν πέρασαν πολλές μέρες και τις ξανάφτιαξα (όχι και τόσο πετυχημένες τη δεύτερη φορά, οφείλω να ομολογήσω, αλλά ξέρω τι φταίει). Κι η Μαρία να επιμένει να ανεβάσω τη συνταγή. Της κείνης ρήμασι πειθόμενος λοιπόν, την παρουσιάζω. Είναι για 4 άτομα (με τα δικά μου μέτρα :) ).

Υλικά


350 γρ χυλοπίτες
1 κουταλιά βούτυρο
300 γρ φέτα
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω στη φωτιά (που λέει ο λόγος) 1400 γραμμάρια νερό (το βάρος τους επί 4) με μισή κουταλιά αλάτι και το βούτυρο. Όταν αρχίσει και βράζει ρίχνω τις χυλοπίτες, χαμηλώνω τη φωτιά και τις βράζω για 5 - 6'. (Λογικά θα έχουν απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό, αν περισσεύει πολύ τις ψιλοσουρώνω έτσι που να μην στεγνώσουν τελείως, τις σερβίρω να φέρνουν λίγο προς σούπα).
Θρυμματίζω τη φέτα και την ρίχνω στις ζεστές χυλοπίτες.
Έτοιμο το φαγητό που σερβίρεται ωραία με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.