02 Δεκεμβρίου 2017

Τεμπελόπιτα της Παυλίνας

Τις προάλλες στο σχολείο μου είχαν μπαζάρ οι μαθητές της Γ' Λυκείου για να βγάλουν κάνα φράγκο για την εκδρομή τους. Άλλοι αγόρασαν κι άλλοι έφτιαξαν (ένας μάλιστα είχε φέρει κρεπιέρα κι έφτιαχνε κρέπες επιτόπου!). Άλλα αρμυρά, άλλα γλυκά. Σε τιμές εξαιρετικά φιλικές. Δοκίμασα διάφορα αλλά ξεχώρισα μια τυρόπιτα χωρίς φύλλο που είχε φτιάξει η Παυλίνα. Αφράτη αφράτη και γευστικότατη. Προφανώς ζήτησα τη συνταγή και προφανώς την παρουσιάζω εδώ. Το τεμπελόπιτα είναι δικό της. Μπρουστ μου την έγραψε, δεν ξέρω τι πάει να πει και γιατί, εγώ απ' την Παυλίνα την έμαθα, της Παυλίνας τη γράφω. Η διαδικασία θυμίζει κάπως την Κικιτσόπιτα, μόνο που τούτη γίνεται πιο ψηλή και (πολύ) πιο αφράτη. Όταν την έφτιαξα το ταψί μου φάνηκε μικρό κι έτσι έβαλα λίγη και σ' ένα άλλο, κι είχα δίκιο.

Υλικά

100 γρ. βούτυρο
1 κύβο (Κνορ, Μάτζι κλπ)
4 αυγά
500 γρ. φέτα
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (η ποικιλία των τυριών και η ποσότητα απ' το καθένα κανονίζεται κατά τα γούστα και σύμφωνα με τη γνωστή διαδικασία "δοκιμή και πλάνη" :) )
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
ελάχιστο λάδι (έως καθόλου)
2 φλιτζάνια γάλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω το βούτυρο να λιώσει και μέσα τον κύβο να διαλυθεί.
Σ' ένα μπολ βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρατάω λίγο απ' τα τριμμένα τυριά) και τ' ανακατεύω καλά. Προσθέτω και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον δυο ώρες (μπορεί κι ολόκληρο βράδυ).
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (να μην είναι πολύ ψηλό) και πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί που έχω κρατήσει.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και το ψήνω για 45 λεπτά με μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.