15 Απριλίου 2016

Κουλούρια αμμωνίας

Αυτά είναι τα κατεξοχήν λαμπριάτικα κουλούρια που φτιάχνουμε στο χωριό. Το Πάσχα δεν συνηθίζονται τα τσουρέκια αλλά τα κουλουράκια. Κι έχουν περάσει τόσα Πάσχα και συνταγή δεν ανέβασα. Και το διαπίστωσα επειδή είπα πως θ' ανεβάσω όλες τις σχετικές με κουλούρια συνταγές. Την άφησα λοιπόν τελευταία. Προφανώς τα υλικά είναι μπόλικα, για να φτουράνε, η μισή δόση πάλι ικανοποιητική είναι!

Υλικά

8 αυγά
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι βούτυρο λιωμένο
35 γρ. αμμωνία
βανίλια
2 κιλά περίπου αλεύρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει και το βάζω σε μια λεκάνη να κρυώσει. Σπάω μέσα τα αυγά (κρατάω αν θέλω έναν κρόκο για να τ' αλείψω στο τέλος). Προσθέτω το γάλα κι ανακατεύω, την αμμωνία και τη βανίλια και στο τέλος το αλεύρι. Ζυμώνω να γίνει μια ζύμη αφράτη.
Περνάω τη ζύμη από μηχανή (δεν τα πλάθω με το χέρι για να μην σφίξουν). Τα απλώνω σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφω από πάνω με τον κρόκο (που τον έχω χτυπήσει ν' ανοίξει, ίσως με μισό κουταλάκι νερό). Προαιρετικά πασπαλίζω μα σουσάμι.
Ψήνω σε μέτριο φούρνο για 30' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.