Πριν δυο - τρεις μέρες η Ειρήνη (όχι η κόρη μου) ανέβασε στο φέισμπουκ (ή αλλιώς ΦατσοΒιβλίο, ΦΒ) ένα βιντεάκι για κυλινδράκια μπρόκολου. Δεν ξέρω πού και πώς το ανακάλυψε, ειδικά που είναι σε ρώσικο χώρο, όμως μου άρεσε σαν ιδέα και λέω να το φτιάξω. Βέβαια, δεν σκέφτομαι να φτιάξω κυλίνδρους αλλά να το κάνω σε κεφτέδες, όμως το θέμα είναι πώς φτιάχνει κανείς το μείγμα. Και καλό το βιντεάκι, ένα λεπτό όλο κι όλο, αλλά επειδή δεν είναι εύκολο να το βλέπεις και να φτιάχνεις, χώρια που πρέπει να βρεις εκ των προτέρων τα υλικά (πέρα απ' το ότι βίντεο στο ΦΒ; κάποια στιγμή χάνεται), είπα να κάνω μια μεταγραφή σε τυπική μορφή συνταγής.
Υλικά
500 γρ. μπρόκολο
1 αυγό
2/3 φλιτζανιού τριμμένο ψωμί
1/4 φλ κρεμμύδι τριμμένο
2/3 φλ τυρί τριμμένο (που να λιώνει, π.χ. τσένταρ)
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι
προαιρετικά καυτερή σάλτσα
Εκτέλεση
Χωρίζω το μπρόκολο σε κλωνάρια (και το κοτσάνι καθαρισμένο) και το ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει και το ζεματάω για 2'. Το βγάζω, το στραγγίζω και το ψιλοκόβω.
Το βάζω σ' ένα μπολ και ρίχνω το αυγό ελαφρά χτυπημένο. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά, και τα ανακατεύω καλά.
Παίρνω λίγο μείγμα και πλάθω μπαλάκια ή κυλινδράκια, τα βάζω σε ελαφρά λαδωμένο ταψί στη σειρά και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 16-18 λεπτά (ενδιάμεσα τα αναποδογυρίζω).
Παρατηρήσεις
Τους μπροκολοκεφτέδες δεν τους είχα φτιάξει τότε που τους έβαλα και τους είχα ξεχάσει. Πρόσφατα, δεν θυμάμαι τι άλλο άσχετο έψαχνα κι έπεσα πάνω τους. Και τους έβγαλα στον αφρό για να τους φτιάξω. Και όντως. Σήμερα, 10/4/2025, εννιά χρόνια μετά την αρχική δημοσίευση τους έφτιαξα, οπότε έβαλα και φωτογραφίες.
Στο μείγμα, έβαλα παραπάνω κρεμμύδι (γιατί μ' αρέσει) αλλά δεν έπρεπε.
Στο πλάσιμο τους έκανα κεφτέδες μιας κι έτσι λέγονται. Ούτ' αυτό έπρεπε. Τα μπαλάκια θάταν καλύτερα γιατί τώρα πολλοί μαδήσανε, χώρια που πήραν έντονο χρώμα.
Στο ταψί έστρωσα το ειδικό πλαστικό (θα μπορούσε νάναι και λαδόκολλα) για να μην κολλήσουν κι αυτό πήγε καλά.
Η ποσότητα με μισό κιλό μπρόκολο έδωσε δυο μερίδες για κανονικό γεύμα. Αν είναι για συνοδευτικό είναι για 4 άτομα.
Έφτιαξα ένα συνοδευτικό "ντιπ": Γιαούρτι στραγγιστό, αγγούρι τριμμένο και άνηθο ψιλοκομμένο. Βρήκα πως του ταίριαζε πολύ.
Και κάτι τελευταίο: μπορεί το συγκεκριμένο βίντεο πούχα βάλει τότε να μην υπάρχει, όμως σήμερα το διαδίκτυο είναι γεμάτο με διάφορα άλλα. Π.χ. το https://www.youtube.com/watch?v=9YfnFHWz8KE. Το κακό, για μένα, είναι πως τα περισσότερα έχουν βρώμη. Ευτυχώς που όταν το είχε πρωτοδεί ήταν με τριμμένη φρυγανιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.