Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Παστουρμάς με αυγά

Τον παστουρμά τον ήξερα αλλά δεν έτυχε να τον χρησιμοποιήσω. Πολλές φορές άκουγα για τη μυρουδιά που αφήνει αφού τον φας. Ίσως γι' αυτό, ίσως γιατί είναι ένα ιδιαίτερο αλλαντικό που δεν βρίσκεται και πολύ τακτικά, δεν θυμάμαι να είχα έρθει σε επαφή μαζί του. Ώσπου το καλοκαίρι κάνοντας μια βόλτα με τη Ντόρα στην αγορά της Μυτιλήνης περνάγαμε έξω απ' την Ερμού 78 όπου υπάρχει ένα κρεοπωλείο που φτιάχνει παστουρμά κι όταν περνάς από κει σου σπάει τη μύτη. Και σχολιάζαμε πόσο χαρακτηριστική είναι η μυρουδιά για το συγκεκριμένο σημείο. Και πως αν κάποια στιγμή περάσουμε από κει και δεν μυρίζει παστουρμά, κάτι θα έχει αλλάξει και θα μας φαίνεται παράξενο. Και συμφωνούσαμε κι οι δυο σ' αυτό. Το συζητάμε με τη Μαρία και εκφράζω την επιθυμία να πάρω και μια φορά παστουρμά από κει, να το δοκιμάσουμε τέλος πάντων.

Το να τον πάρουμε δεν ήταν και το πιο απλό. Γιατί με το να τα κουβεντιάζουμε όλ' αυτά είχε έρθει ο καιρός να φύγουμε απ' το νησί. Και μια απ' τις τελευταίες μέρες έχουμε κατέβει στην πόλη κι η ώρα είναι εννιά παρά κάτι το βράδυ. Ήθελα να ψωνίσω δυο πράγματα, το δεύτερο ήταν ο παστουρμάς. Το πρώτο δεν το βρήκα, το μαγαζί που ήξερα είχε κλείσει οριστικά. Γυρνάω προς τα πίσω και βλέπω πως το κρεοπωλείο που λέγαμε έκλεινε κι αυτό, αλλά λόγω ώρας. Ώπα του λέω, μην κλείνεις, περίμενε λίγο και βάλε λίγο παστουρμά. Όντως μου έκοψε κάποια κομμάτια, τα πήρα μαζί μου και το επόμενο βήμα ήταν να τον δοκιμάσω. Και τον έφαγα σκέτον, αλλά ήθελα να δω και παραλλαγές. Και ψάχνοντας βρήκα πως γίνεται με αυγά. Τον έφτιαξα και όντως απογειώθηκε η γεύση του. Έτσι κάποια στιγμή ξαναπήρα κι όταν πάω το καλοκαίρι ξέρω πως θα προσθέσω ένα ακόμα είδος που θα προμηθευτώ πριν φύγω.

Υλικά (για 1  άτομο)

2 - 3 φέτες παστουρμά
λίγο βούτυρο
1 - 2 αυγά
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω σ' ένα τηγανάκι το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνω μέσα τον παστουρμά και το καψαλίζω λίγο. Ρίχνω από πάνω τ' αυγά, σκεπάζω το τηγάνι και τηγανίζω για 2 - 3 λεπτά (να πήξει τ' αυγό αλλά όχι να σφίξει, πρέπει ο κρόκος να είναι ρευστός όταν τον σπάσω να τον φάω, για βούτες). Τρίβω λίγο πιπέρι από πάνω κι είν' έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.