26 Φεβρουαρίου 2014

Σπανακόπιτα

Οι πίτες δεν είναι το φόρτε μου. Στο χωριό συνηθίζουμε περισσότερο να φτιάχνουμε μικρά πιτάκια, ακόμα και τη λέξη πίτα όταν τη λέμε έτσι σκέτη εννοούμε τη λαγάνα. Πίτες μεγάλες πρωτοσυνάντησα στα Γιάννενα, αν και κάποιες τυρόπιτες, κάποιες κολοκυθόπιτες κλπ φτιάχναμε. Κάποιες φορές όμως φτιάχνω καμιά πίτα και στο σπίτι, έτσι για ποικιλία. Μεγάλη υπόθεση στις πίτες είναι το φύλλο. Που πρέπει να είναι σχετικά χοντρό. Και τα έτοιμα είναι συνήθως λεπτά, για μπακλαβάδες κλπ γλυκά. Η λύση; ή να φτιαχτεί στο χέρι ή να διαλεχτεί ειδικά χοντρό απ' τα έτοιμα. Παλιότερα έβγαζε ένα η "χρυσή ζύμη" που μ' άρεσε πολύ, αλλά δεν το βρίσκω τελευταία. Το καλό με τη σπανακόπιτα είναι πως το σπανάκι βρίσκεται όλο το χρόνο είτε φρέσκο στον καιρό του είτε κατεψυγμένο κι έτσι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή. Βέβαια, για σπανακόπιτα γράφω συνέχεια, σπανακοτυρόπιτα εννοώ, αλλά έτσι έχει νοστιμιά:)

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
3 μεσαία κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα στο μούλτι
300 γρ. φέτα
4 αυγά
άνηθο
αλάτι
750 γρ. φύλλο χωριάτικο (χοντρό - να είναι 8 φύλλα)
1 ποτήρι λάδι
σουσάμι ή / και μαυροκούκι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένω καλά το σπανάκι (όπως στο σπανακόρυζο) και το τρίβω με αλάτι για να πέσει (αν είναι κατεψυγμένο, γλυτώνω απ' όλ' αυτή τη φασαρία :). Τσιγαρίζω το κρεμμύδι προσθέτω το σπανάκι και το φέρνω μια γύρα να πέσει λίγο. Το βγάζω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα τη φέτα και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.
Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνω ένα ένα τα πέντε φύλλα (έτσι ώστε να περισσεύει λίγο από τις άκρες) λαδώνοντας το κάθε φύλλο. Ρίχνω το μείγμα και το απλώνω να είναι ομοιόμορφο το πάχος του. Γυρίζω τα φύλλα που περίσσευαν ώστε να κλειστεί το μείγμα και απλώνω από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Πασπαλίζω με το σουσάμι, χαράζω τη σπανακόπιτα και την ψήνω για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Μια άλλη παραλλαγή, αυτή με φύλλο χειροποίητο. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια. Όχι και τόσο πετυχημένη, αλλά για αρχή, καλή βγήκε :)

Ιδέες

Η σπανακόπιτα μπορεί να γίνει και νηστίσιμη, δηλαδή χωρίς αυγό και τυρί.
Τα φύλλα πρέπει να λαδώνονται ενδιάμεσα, αν και, για το πόσο λάδι υπάρχουν αντίθετες απόψεις.
Μπορώ να προσθέσω και ένα πράσο μέσα, μαζί με το σπανάκι. Γίνεται πιο γλυκιά η πίτα. Απλά πρέπει να το ζεματίσω πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.