20 Φεβρουαρίου 2014

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με νέες συνταγές πάνω σε υλικά εποχής. Χειμώνας είναι ακόμη και τα πορτοκάλια βρίσκονται παντού. Έτσι ξεκίνησα να φτιάξω μαρμελάδα πορτοκάλι, μιας η μαρμελάδα μανταρίνι στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Κοίταξα δυο τρεις ιδέες σε ιστοσελίδες τις συνδύασα και ξεκίνησα.

Υλικά

1 κιλό πορτοκάλια
500 γρ ζάχαρη.

Εκτέλεση

Διάλεξα ένα κιλό πορτοκάλια με όμορφο φλούδι και με το ειδικό ξεφλουδιστήρι για πατάτες έβγαλα την εξωτερική τους φλούδα (προσοχή να μην έχει καθόλου άσπρο). Την έβαλα στο νερό και την έβρασα για 1 λεπτό να να φύγει η πικρίλα. Το επανέλαβα για δυο φορές και όταν τα δοκίμασα ήταν μια χαρά.

Καθάρισα το άσπρο μέρος κι από τα πορτοκάλια γιατί αυτό τους δίνει πικρίλα αν μείνει στη μαρμελάδα. Έκοψα τα πορτοκάλια  σε μικρά κομμάτια. Έτοιμη λοιπόν η βάση, έριξα και τη ζάχαρη και τα φλουδάκια και άρχισα να ανακατεύω. Στην αρχή του βρασίματος είχε λίγο αφρό και τον αφαίρεσα. Έβαλα και το ραβδομπλέντερ για να γίνει ομοιογενής η μαρμελάδα. Μετά ανακατεύοντας πολύ συχνά την άφησα  για 40 λεπτά να βράσει.
Αποστείρωσα τα βάζα μέσα σε νερό βάζοντας τα καπάκια τους το τελευταίο πεντάλεπτο μέσα. Κατόπιν έβαλα την μαρμελάδα στα βάζα και τα γύρισα ανάποδα. Έτσι έγραφε μια σχετική ιστοσελίδα και έτσι έκανα. Επίσης στο ένα βάζο έριξα λίγο ουίσκυ για να γίνει πιο ιδιαίτερο. Το αν άξιζε τον κόπο θα φανεί όταν το ανοίξουμε.

Βγήκαν δυο βάζα, όχι πολύ γεμάτα αλλά μοσχομύρισε το πορτοκάλι. Κατάφερα να κλείσω μέσα τα αρώματα του πορτοκαλιού.
Ο συνολικός χρόνος που χρειάστηκα ήταν περίπου δυο ώρες για την μαρμελάδα αυτή. Άρα σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα να είχα φτιάξει την διπλή ποσότητα. Θα μου έπαιρνε λίγο για το καθάρισμα αλλά για τα υπόλοιπα θα ήταν ο ίδιος χρόνος.

1 σχόλιο:

  1. Απ ότι θυμάμαι, το βάζο με τη μαρμελάδα με το ουίσκιόταν ανοίχτηκε είχε μια μυρωδιά ποτού, δεν ήταν κάτι όμως ιδιαίτερο.
    Διαβάζοντας το εγχειρίδιο για τον αρτοπαρασκευστή, είδα ότι υπάρχει πρόγραμμα ειδικό για μαρμελάδα. Αναφέρει μικρή ποσότητα 500 γρ φρούτου. Ενδιαφέρον στοιχείο, γιατί μπορώ να δοκιμάσω και άλλα φρούτα χωρίς να φτιάξω ποσότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.