Ένας μεζές που προέκυψε ξαφνικά. Το Πάσχα τα αρνιά πουλιούνται με το κεφαλάκι και τη συκωταριά μαζί. Όλα ίδια τιμή. Ένα έθιμο που έχουν επιβάλει οι χασάπηδες από αρκετά χρόνια (πάντα έτσι το ήξερα από τότε που ήμουν πιτσιρίκι). Μιας και πουλιούνται χιλιάδες αμνοερίφια κι αν δεν έδιναν τα σχετικά μέρη μαζί με τα υπόλοιπα θα τους έμεναν και δεν θα είχαν τι να τα κάνουνε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν πήρα ένα κατσικάκι και μαζί του και τη συκωταριά. Τι να την κάνω; Αποφάσισα να την κάνω τηγανητή. Και ιδού!
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
04 Μαΐου 2013
03 Μαΐου 2013
Οικογενειοκρατία στη Γερμανία
Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Μα δεν είναι οι Ευρωπαίοι κι ιδιαίτερα οι Γερμανοί τύπος και υπογραμμός; Πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Ε, να που γίνεται. Κι αυτός ο μύθος αποδείχνεται απλά ένας ακόμα καλοστημένος μύθος. Και δεν το λέω εγώ. Η Ντόιτσε Βέλε (Deutsche Welle) το λέει. Το γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Κάτι σαν την ΕΡΤ ας πούμε.
Υπάρχει οικογενειοκρατία με την έννοια πως οι εκεί βουλευτές μισθοδοτούσαν τα παιδιά τους ή τις γυναίκες τους σαν υπαλλήλους τους. Κάτι που έχει απαγορευτεί. Κι αυτό μάλιστα γινόταν στην πιο παραδοσιακή περιοχή της Γερμανίας, τη Βαυαρία. Αλλά θα μου πείτε οι Βαυαροί δεν οργάνωσαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα; Ε, τις συνήθειες του τόπου τους μετέφεραν:)
Υπάρχει οικογενειοκρατία με την έννοια πως οι εκεί βουλευτές μισθοδοτούσαν τα παιδιά τους ή τις γυναίκες τους σαν υπαλλήλους τους. Κάτι που έχει απαγορευτεί. Κι αυτό μάλιστα γινόταν στην πιο παραδοσιακή περιοχή της Γερμανίας, τη Βαυαρία. Αλλά θα μου πείτε οι Βαυαροί δεν οργάνωσαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα; Ε, τις συνήθειες του τόπου τους μετέφεραν:)
02 Μαΐου 2013
Κουνουπίδι ή Μπρόκολο Ογκρατέν
Να κι ένα φαγητό που μπορεί να σερβιριστεί είτε για ελαφρύ κυρίως πιάτο είτε για ορεκτικό στην αρχή. Ανάλογα με το σκοπό είναι και η ποσότητα. Βέβαια, το να φτιάξεις λιγότερο δεν λέει, όσο κι αν είναι εύκολο. Το παρακάτω το θεωρώ αρκετό για τέσσερα άτομα, όταν το φτιάχνω τρώμε συνήθως δυο μέρες! Είναι ένα φαγητό που πολύ μ' αρέσει. Απ' αυτά που τα διαβάζω κάπου και μπαίνουν στον προγραμματισμό από και μετά. Προφανώς, η επιλογή του είδους των τυριών γίνεται ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
30 Απριλίου 2013
Οβελίας με ψήσιμο αλά Λιβαδειά
Όπως έγραφα τις προάλλες, πριν μερικά χρόνια βρέθηκα για Πάσχα σε χωριό της Λιβαδειάς (αλήθεια πώς γράφεται; η Βικιπαίδεια δέχεται τρεις διαφορετικές γραφές, στα επίσημα είναι το καθαρευουσιάνικο Λεβάδεια), καλεσμένος από φίλους να ψήσουμε το αρνάκι μας. Κι εκεί είδα μαι άλλη τεχνική, ενδιαφέρουσα, εντυπωσιακή, ξεκούραστη που όμως προϋποθέτει να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. (Μαι περίληψη έδωσα όταν έγραφα για την πορτοκαλόπιτα :) ) Το αρνί προετοιμάζεται και σουβλίζεται κανονικά (και συνήθως είναι και μεγαλούτσικο). Η διαφορά είναι στη συνέχεια.
28 Απριλίου 2013
Οβελίας
Μέρες που έρχονται λέω να συνεχίσω τα πασχαλινά με τον παραδοσιακό οβελία. Γιατί παραδοσιακό; Γιατί υποτίθεται πως έτσι γιορτάζεται το Πάσχα. Στο χωριό μου βέβαια, τέτοιες συνήθειες δεν είχαμε (και ακόμα δεν τις απέκτησαν). Ναι, το Πάσχα τρώμε αρνί (ή κατσίκι) αλλά μόνο ένα μπούτι ή μια σπάλα (η τελευταία συνήθως γεμιστή). Σούβλα δεν έχει αφού τα κατσικάκια και τ' αρνάκια δεν είναι και τόσο πολλά. Εγώ πρώτη φορά έφαγα αρνί στη σούβλα στο σπίτι του πεθερού μου, στον Πειραιά. Αυτός με έμαθε και πώς να ετοιμάζω ένα αρνί για να σουβλιστεί (η διαφωνία μας ήταν στο βάρος. Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με τα πολλά κιλά). Αν και, το πρώτο που έφτιαξα μόνος μου (δηλ. παρέα και με άλλους άσχετους) ήταν στη Δάφνη Καλαβρύτων όπου πρωτοδούλεψα ως καθηγητής, το Πάσχα του 1991.
27 Απριλίου 2013
Φροντιστήρια
Πολλές φορές αναφέρθηκα στον μύθο πως τα φροντιστήρια είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και πως στο εξωτερικό δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Μια ακόμα απόδειξη πως αυτό είναι απλά μύθος υπάρχει στην σημερινή ειδησεογραφία. Οι μαθητές στη Βρετανία στρέφονται στα ιδιαίτερα. Πού τα βρήκανε αλήθεια;
Πρόσκληση για απόσπαση στο εξωτερικό 13-14
Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το επόμενο σχολικό έτος. Η απόσπαση θα είναι για τρία χρόνια και με επιμίσθιο. Αν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες θα πάρουν και χωρίς επιμίσθιο για ένα χρόνο, αλλά θα βγει ξεχωριστή προκήρυξη. Η αίτηση γίνεται μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση http://dipode-aitisi.sch.gr (δεν έχει ανοίξει ακόμα) μέχρι 14 Μάη αλλά πρέπει να υπάρχουν και διάφορα χαρτιά έτοιμα για να σταλούν στη ΔΙΠΟΔΕ μέρι στην ίδια ημερομηνία! Φέτος κάθε υποψήφιος για απόσπαση μπορεί να συμπληρώσει μέχρι τέσσερις προτιμήσεις.
Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβρη, ήταν μόνο για ένα χρόνο, προηγούνταν όσοι ήθελαν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο και καθένας μπορούσε να δηλώσει μόνο μια και μοναδική προτίμηση.
Να σημειώσω εδώ πως πέρυσι η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβρη, ήταν μόνο για ένα χρόνο, προηγούνταν όσοι ήθελαν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο και καθένας μπορούσε να δηλώσει μόνο μια και μοναδική προτίμηση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)